PodSvojoStreho.net Nepremičnine Nakup, prodaja in pravna vprašanja Dogovorni odstop nepremičnine(pod hipoteko) banki ?!

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pozdravljeni,

odpiram novo temo za katero sem prepričan, da bo vedno bolj zanimiva in aktualna. V Ameriki se je to že zgodilo, nepremičninski balon je počil. Pri nas pa je že začel pokati.

Cene nepremičnin so bile močno napihnjene(še posebej v LJ in okolici),zaradi napihnjenih cen smo vsi ki smo kupili stanovanje morali dvigniti hipotekarni kredit.

Jaz sem kupil stanovaje v okolici LJ v letu 2011, sodni cenilec je stanovanje ocenil in sem od banke dobil hipotekarni kredit 80% od ocenjene vrednosti stanovanja.

Odločili smo se, da bomo letos stanovanje prodali(kakovost bivanja zaradi težave z sosedi je na minimumu, vsak mesec plačaš anuiteto banki in opažaš kako se cena tvoje nepremičnine nevzdržno iz dneva v dan znižuje.....) v bloku pa je kakovost življenja takšna kot je.

Odločili smo se, da obrnemo novi list, da kupimo manjšo hiško sredi narave z lepim vrtom(na dolenjskem) blizu AC. Ponudba takšnih hišk je zelo velika, cene pa so zelo zelo ugodne.

Nepremičninar nam je povedal, da se je trg stanovanj blizu LJ skoraj ustavil, da se je realna prodajna cena našega stanovanja od leta 2011 znižala skoraj za 15% pa še za to ceno se bo težko prodala ker ni povpraševanja.

Imam eno idejo in vas lepo prosim za vaša mnenja, nasvete, razmišljanja kako se bo to dalo pravno izpeljati.

Če je danes cena že padla za skoraj 20% je tržna vrednost mojega stanovanja že blizu vrednosti hipoteke, vrednost pa se bo še naprej zniževala. Mi bi se pa radi čimprej izselili iz tega stanovanja in kupili hiško.

Opcija je seveda, da iščem kupca mesece in mesece ali celo leta,in živim v stanovanju z čudnimi sosedi z namenom da iztržim 3-4000 eur več kot je vrednost hipoteke(in še to v primeru, da v tem času tržna cena nepremičnine se ne bo dodatno znižala).

Ker mi ta opcija ni všeč, napovedi tudi niso najboljši in ker bi se radi čimprej preselili razmišljam, da grem na banko in predlagam, da dogovorno zaključimo kreditno pogodbo, naj aktivirajo in vzamejo hipoteko, in gremo vsak v svojo smer.

Postavljajo se naslednja vprašanja:

1.Ali so z aktivacijo hipoteke razmerja med mano in banko dokončno zaključena?

2.Ali bo to imelo kakšne posledice za mene pri nadaljnih kreditih(sisbon i.p.d)?
. ((poslal ZS))
Na zalost v slo ni tako. Kredit morate poplacati v celoti z denarjem. V praksi deluje tako, da v primeru neplacevanja kredita, banka zaseze nepremecnino in jo proda. Ce je kupnina manjsa od kredita vas terjajo se za preostanek. Poleg tega banka ni zainteresirana za lastnistvo nepremicnine.
Edina pot je taksna, da prodate stanovanje in z denarjem poplacate kredit ali pa poskusate stanovanje menjati za hiso. Seveda se mora banka strinjati.

Lp
Najprej me preseneča dejstvo, da nekdo, ki ima hipotekarni kredit, sploh ne ve, kakšne so njegove obveznosti do banke. To me res čudi.

Kot je povedal že moj predhodnik, v Sloveniji banka zahteva denar in ne nepremičnine. To seveda vzame in proda, vendar se lahko zgodi (sploh zdaj, ko so cene nepremičnin padle), da se hipoteka ne pokrije. Dolg do banke še vedno ostane.

Leta nazaj so sicer redki že opozarjali, da so cene prenapihnjene in da zna padec cen povzročati velike glavobole tistim, ki so jih kupili po teh cenah.

Moj nasvet – če se le da, prodaj stanovanje čimprej. Pozanimaj se na banki, koliko si še dolžen in poskušaj stanovanje prodati za to ceno. Čimprej. Izgubo pač »požri«, ne razmišljaj o tem, koliko si plačal ob nakupu in koliko boš manj dobil zdaj ob prodaji. Časi so takšni kot so – kupna moč je padla …
Pozabi na tistih 3 do 4 tisoč evrov, to so malenkosti.
To sem včeraj v obliki ZS sporočil hišku1:

Kljub temu, da sem se zapisal molku, dokler se stvari glede vsiljenega reklamiranja ne uredijo, se čutim dolžnega, da ti odgovorim.

Ad 1.: Ne!
V kolikor bi se nepremičnina prodala za manj kot je znesek terjatve (hipoteke) bi te banka terjala še za razliko. Na žalost. Imaš dve možnosti:
a) da prodaš nepremičnino, realiziraš "negativen donos" (bi izgubo poimenovali prodajalci megle, delnic in skladov) vzameš še kredit - npr. kratkoročni, da zapreš preostanek obveznosti do banke in preživiš. Greš za par let v najem, si opomoreš in štartaš ponovno,
b) trpiš posledice recesije, plačuješ obveznosti in upaš, da se bo trg čez par let umiril in stabiliziral ter boš takrat prodal nepremičnino.

Ad 2.: Da! Tak dogodek bi se zabeležil v SiSbonu.

Ena od možnosti: greš na banko poveš kakšna je težava, podaš predlog (s prodajo bom naredil minus, vendar bi z novim - bolj zmernim financiranjem za staro hiško, ki bi jo počasi obnavljal - lahko preživel ter poplačal avanturo iz prve zgodbe). To pomeni, da ti banki naslikaš celo grdo sliko, če se bo zgodba nadaljevala, hkrati pa ponudiš idejo za rešitev.

Pametni rečejo temu "win - win", ampak pametnih bankirjev je zelo malo!
Iskanje po temi