PodSvojoStreho.net Nepremičnine Nakup, prodaja in pravna vprašanja Povezati stanovanji v dveh nadstropjih

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Sem lastnik dveh stanovanj v stoplnici, kjer je več kot 10 nadstropij. Stanovanji sta ena pod drugim.
Ali lahko naredim luknjo v plošči in stanovanji povežem z lesenimi stopnicami?
Kako naj se zadeve lotim, kaj vse moram storiti predno uspešno povežem stanovanji.
>>Ali lahko naredim luknjo v plošči ?
Lahko narediš, če pa smeš, je pa drugo vprašanje Big Grin

>>Kako naj se zadeve lotim, kaj vse moram storiti predno uspešno povežem stanovanji.
Najprej zbereš 100% soglasje vseh solastnikov v bloku, nato naročiš gradbeno dovoljenje, potem pa vrtaš.
janez2014 Napisal:Sem lastnik dveh stanovanj v stoplnici, kjer je več kot 10 nadstropij. Stanovanji sta ena pod drugim.
Ali lahko naredim luknjo v plošči in stanovanji povežem z lesenimi stopnicami?
Tehnično je sigurno izvedljivo. Luknja v plošči - seveda.

Kako naj se zadeve lotim, kaj vse moram storiti predno uspešno povežem stanovanji.

Najprej potrebuješ tehnično dokumentacijo objekta. Verjetno bi jo moral imeti "upravnik". Predvsem je pomemben statični del in instalacije. Potem boš rabil "kvalificiranega" statika, da ti bo naredil nov statični preračun, z vsemi potrebnimi "monadami" in posegi.
Ko boš vedel, da se luknjo "sigurno" da narediti boš začel fazo "papirologije" in pridobivanja soglasji ostalih etažnih lastnikov. Lahko zadevo pelješ preko upravnika, ali pa sam. S tem da ti priporočam, da ti upravnik točno in natančno pojasni postopek, da kasneje ne bo "greška u koracima" in ti lahko zadeva pade, ko boš vložil vlogo za GD na UE.
Ko boš imal v rokah "pravnomočno" GD, pa se boš lotil iskanja izvajalcev. Pozabi na štemanje. Bo treba kaj bolj "sofisticiranega".
No, potem samo še stopnice daš delat in si zmagal.
Če boš do tja sploh prišel. :wink:
Kot lastnik ali uporabnik stanovanjskih prostorov ne smeš samovoljno posegati v konstrukcijo objekta. @papež46 ti je zgoraj razložil pot, ki te čaka, sam pa ti prilagam še zakonsko podlago, po kateri boš lahko izpolnil pogoje in zadevo tudi izpeljal.

Stanovanjski zakon (SZ-1) določa, da sme etažni lastnik brez soglasja ostalih etažnih lastnikov opraviti vzdrževalna dela, spremembe in izboljšave v svojem posameznem delu, če to ne pomeni poslabšanja za kakšen drug posamezni del ali skupne dele večstanovanjske stavbe in ne spreminja zunanjega videza večstanovanjske stavbe.

Kadar izvedbena dela v posameznem delu pomenijo tudi poseg v skupne dele, mora etažni lastnik pred pričetkom izvajana del pridobiti soglasje etažnih lastnikov, ki imajo več kot polovico solastniških deležev na teh skupnih delih; dela morajo biti opravljena v skladu s predpisi o graditvi objektov, med izvajanjem del pa mora etažni lastnik omogočiti strokovni nadzor.

Upravnik ali katerikoli etažni lastnik lahko zahteva, da se preneha z izvajanjem del ali da se odstranijo spremembe, ki so nastale v nasprotju z zakonskimi določbami.

Pod skupne dele poleg skupnih prostorov in zemljišč, prištevamo tudi skupne gradbene elemente in skupne inštalacije, naprave ter opremo.

skupni gradbeni elementi so:
Temelji, nosilni zidovi in druge vrste konstrukcij, stropi, streha, fasada, dimniki, prezračevalne tuljave, svetlobni jaški, jaški dvigal in druge podobne konstrukcije……..

Čaka te torej kar nekaj dela, izvedbo v režiji "po domače" pa ti močno odsvetujem.

upravljanje objektov Mag dom,
Gorazd
Pozdravljeni
Mogoče bi bilo lažje,če bi poizkusil pridobiti soglasje za dvigalo zunaj med balkonoma,ali med oknoma.Dvigalo bi bilo zaprto zunanje in pritrjeno na objekt.
Mogoče samo kot ideja. Zamenjaj spodnje ali zgornje stanovanje s sosednjim. Preboj stene na črno pa ne bo več nobena težava.
Preboj na črno ne bo težava? Gre za poseganje v konstrukcijo večstanovanjskega objekta. Če se kateri od sosedov ne strinja in spravi zadevo do sodišča bo hudo sranje, če ne celo kakšna kazenska zaradi ogrožanja varnosti.
hisamiha Napisal:Preboj stene na črno pa ne bo več nobena težava.

Idea Gulp! :evil:
Hvala vsem za konstruktivne odgovore.
Sem opustil to idejo, ker se mi zdi preveč tvegano.
Razmislek: kot vidim je strop enako pomemben kot nosilna stena. Še nisem zasledil, da bi kdo po domače naredil, kar sem jaz spraševal. Vem, da nekateri lastniki, kar po domače prebijajo nosilne zidove, da dobijo dodatne prehode znotraj svojega stanovanja. Torej ali se greš, kot je prav ali pa po domače.
Jaz ne bi takoj obupal. Nič te ne stane, da na zboru lastnikov vprašaš, če bi kdo imel proti in če ni nasprotovanja lahko greš v takšno izvedbo. Če pa so seveda nasprotovanja oseb, ki se jih ne da prepričati potem pa ne bi rinil skozi zid.
Iskanje po temi