Objave: 448
Teme: 40
Ocena:
2
Danes sem bil na občini, ker bodo prodajali parcele za 40 hiš (27 parcel je lastnik občina, ostalo privat). Zadeva izgleda obetavna in v januarju bo nekakšna javna dražba za te parcele.
Zej me pa zanima ali bi vi imeli raje tako parcelo da bo cesta na vzhodu (smer sever-jug) in vrt+terasa na zahodu "parcela A" ali je bolje obratno "parcela B?
[url=httpunichr("58")//shraniunichr("46")si/?20/we/VqMTbJW/parcele-zahod-vzhodunichr("46")jpg][img]httpunichr("58")//shraniunichr("46")si/t/20/we/VqMTbJW/parcele-zahod-vzhodunichr("46")jpg[/img][/url]
Sleme hiše mora biti sever-jug. Meni se zdi opcija A boljša ker imaš spomladi in jeseni v popoldanskem času (ko si doma) več sonca na vrtu. Poletno pripeko na zahodu bi pa reševal z klimo in senčili.
Prednost variante B je pa v tem da na vzhodu naprej ni sosedov (30m proti vzhodu so vrtički, naprej je gozd).
Parcele so vse enakovredno velike od 800 do 850m2. Kaj bi izbrali vi?
Objave: 107
Teme: 6
Ocena:
0
Jaz bi A : )
Odrasel sem v hiši s teraso na zahodu, preceeej manjši vrt, kot bo tale...
Uzivancija zame - spomladansko in jesensko sonce popoldan na terasi, poleti sadna drevesa in trta za senco...kofetar pač ; )
Po moje si na tako veliki parceli z lahkoto "ozeleniš" pogled...
Pa tudi zdaj, ko so otroci mali in kdaj popoldan pridemo k našim, vidim da prav pride, ko lahko še vedno tudi po kosilu napolniš bazenček za tamale, pa čeprav ni več sredi poletne vročine...
Je pa res, da je to samo z uživaške perspektive, o zelenjavi in podobnem nisem razmišljal... : )
Objave: 3660
Teme: 8
Ocena:
20
Svetoval bi varianto B. Še posebej če bo želja po recimo temu energetsko učinkoviti hiši. Bivalne prostore, predvsem kuhinjo, jedilnico in teraso bi obrnil proti vzhodu, na ta način tudi največje steklene površine, kar bi pomenilo, da bi pozimi sonce začelo ogrevati hišo že v dopoldanskem času. Poleti pa bi se na tak način izognil prekomernemu pregrevanju bivalnih prostorov v opoldanskih in popoldanskih urah. Na ta način bo potrebno manj senčenja, kar pomeni več prostega pogleda ven (v naravo?). Tudi terasa, ki je nekako najbolj zaželena blizu kuhinje in jedilnega dela bo tako nudila v hladnejših dneh sonce že dovolj zgodaj ob vročih dneh pa ne bo izpostavljena največji vročini. Seveda pa je vedno nekaj odvisno tudi od pogledov oz. sosedov. Glede na to, da je tudi v tem delu prednost variante B to tudi priporočam.
Seveda je potrebno potem izbrati parceli ustrezen projekt.
Objave: 1002
Teme: 41
Ocena:
0
Pri parceli B je prednost, da boš imel poleti v hiši čez dan več svetlobe, ker boš imel večino oken proti vzhodu, ter lepši pogled. Poleg tega pa bo na terasi močna senca od hiše. Sodobne hiše moraš toliko senčiti, da ti okna obrnjena proti soncu poleti nič kaj dosti ne koristijo.
Kar se tiče pomladi in jeseni, pa se strinjam z Ducejem, zgodnje pomladansko sonce je res super, seveda, če ti ga ne bodo senčile sosednje hiše in drevesa, ker je takrat sonce precej nizko.
Objave: 114
Teme: 2
Ocena:
0
jaz bi B. Parcela je zadosti velika, da lahko sonce tudi na južnem delu hiše iščeš in si tam narediš teraso.
Na trenutni lokaciji imamo teraso na severni strani in je odlična od junija do septembra. Sicer pa je v uporabi od 1.5. do 1.11., v maju in oktobru je malo hladno ampak julija in avgusta je ne zamenjam, praktično smo poleti ves čas a terasi.
lp
Objave: 7877
Teme: 18
Ocena:
-189
Idealne parcele NI.
Postavi si lastne prioritete, odloči se po svoje. Sprijazni se z izbranim, kljub poznejšim "spremembam okusa" stoj za svojimi odločitvami.
llp K.
Objave: 8403
Teme: 30
Ocena:
1
Jaz bi parcelo A.
Se mi zdi, da je v tej postavitvi lažje smiselno in funkcionalno razporediti prostore v objektu.
Vsaj meni, je popoldansko in večerno "osončenje", bolj ljubo, kot pa "jutranje".
Tehnično in tehnološko se da objekt prilagoditi glede energetskih pogojev, tako na A, kot na B.