PodSvojoStreho.net Nepremičnine Nakup, prodaja in pravna vprašanja Davek na promet nepremičnin - DURS

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Danes sem na DURS v Litiji hotel oddati vlogo za odmero davka na promet od nepremičnin, ker prodajam svojo garsonjero. In kaj mi pove *** (op.m. uslužbenka), ki dela na šalterju? Da po novem DURS v Litiji pošilja vse vloge na DURS Domžale in traja DVA(!!!!) TEDNA, da izdajo odločbo na podlagi katere šele lahko plačam 2% davka na promet nepremičnin, kar je pogoj za overitev prodajne pogodbe.

Zdaj pa mi prosim ljudstvo povejte, a je to normalno, da mora človek čakati 2 tedna, da izdajo odločbo na podlagi enostavne prodajne pogodbe in dveh standardnih obrazcev, kar bi osnovnošolec z IQ 50 naredil v petih minutah??!!

Poleg tega na *** DURS zahtevajo še DVA ORIGINALNA izvoda prodajne pogodbe plus mojo staro prodajno pogodbo na podlagi katere sem lani kupil stanovanje, ki jo je seveda že lani prejšnji prodajalec prav tako moral pustiti v arhivu DURS. Torej med drugim tudi zahtevajo dvakrat isto stvar, ki jo že IMAJO. Seveda imam v posesti le en originalni izvod pogodbe, saj sem drugega pustil kupcu, ki ga je/bo danes nesel na svojo banko za začetek postopka odobritve stanovanjskega kredita, tako danes nisem uspel niti vloge oddati.

Se bomo morali še enkrat dobiti s kupcem, da podpišemo še dva DODATNA izvoda pogodbe za slovenske *** birokrate, čeprav je, kolikor vem, standard, da se prodajno pogodbo sestavi v dveh izvodih.

Jasno ** na DURS v Litiji delajo le v torek in sredo, kar pomeni, da bom v najboljšem primeru šele v sredo oddal vlogo in dobil odločbo iz Domžal šele nekje 18.12.2013, kar bo verjetno zavleklo primopredajo stanovanja krepko v drugo polovico decembra, če ne celo v naslednje leto!!

Do julija letos se je baje to dalo večinoma urediti v enem dnevu, zdaj pa pošiljajo te pogodbe na različne izpostave DURS po celi Sloveniji in s tem po birokratsko zavlačujejo postopek prodaje nepremičnin.

Katastrofa od države, tu se res ne splača nič imet, ampak je najbolje čimprej pobegniti čim dlje od tod. :twisted:
Pritoži se na <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.stopbirokraciji.si/domov/?no_cache=1&gclid=COjSz4GhkbsCFVMPtAodNhsA9g">http://www.stopbirokraciji.si/domov/?no ... tAodNhsA9g</a><!-- m --> zadnič so se po tv hvalili da so ažurni in v 8 dneh vse rešijo.Daj jim priložnost pa veliko sreče v birokratcki republiki.
Zakaj bi jim moral dati priložnost??? A meni država da kakšno priložnost za karkoli??! Nič mi ne da, samo jemlje mi in povrhu je še počasna pri svojem plenjenju.
trance0 Napisal:Se bomo morali še enkrat dobiti s kupcem, da podpišemo še dva DODATNA izvoda pogodbe za slovenske *** birokrate, čeprav je, kolikor vem, standard, da se prodajno pogodbo sestavi v dveh izvodih.

Ne, standard je en izvod pogodbe za vsako pogodbeno stranko + 2 izvoda za potrebe davčne uprave in zemljiške knjige.
Dobro, tega nisem vedel, ker sem v vzorcih pogodb povsod videl člen, da obstaja pogodba v dveh izvodih, od katerih prejme vsaka pogodbena stranka enega. Zdaj sem popravil pogodbo, spremenil datume in napisal, da obstaja v treh izvodih(eden še za potrebe DURS), medtem ko izvoda za zemljiško knjigo v pogodbi nisem eksplicitno omenjal, ga pa imam tudi natisnjenega in danes se oglasi kupec, da vse izvode še enkrat podpiševa.
durs bo vzel dva izvoda in ti enega poštempljanega vrnil. ta gre v zk.
Po sicer neuradnih informacijah, imajo na DURS-u 1 mesec časa da zadevo izpeljejo. V mojem primeru je to trajalo 3 tedne in 1 dan,... Vloga je bila oddana 4.11.2013,... 25.11.2013 je bila izdana odločba in plačan davek,....
Verjetno je vse odvisno od tega katera izpostava DURS dobi vlogo v obravnavo. Drugače je pa kriminalno od države, da zahteva plačilo davka predno lahko sploh overiš pogodbo, še posebej, če traja izdaja odločbe tudi več kot tri tedne. V dveh, treh tednih se lahko zgodi marsikaj in posel propade, zaradi nesposobne in škodljive slovenske države.
proxi Napisal:Po sicer neuradnih informacijah, imajo na DURS-u 1 mesec časa da zadevo izpeljejo. V mojem primeru je to trajalo 3 tedne in 1 dan,... Vloga je bila oddana 4.11.2013,... 25.11.2013 je bila izdana odločba in plačan davek,....

Tvoje neuradne informacije so v bistvu kar uradne. V zakonu (Zakon o davku na promet nepremičnin ZDPN-2 (Uradni list RS, št. 117/06) ) so si zapisali, da davcna obveznost nastane z dnem sklenitve pogodbe, vloga mora biti na durs podana najkasneje v 15. dneh po sklenitvi pgodbe, davcni organ pa mora odlociti najkasneje v 30. dneh.

Vse kar je prej, je zal le gesta dobre volje.

ps. je pa nam bila celjskem dursu pridobljena odlocba v naslednjem dnevu, vendar so povedali, da se "tako ne dela" Smile
Sem tudi jaz čakal v Litiji skoraj en mesec, čeprav so bili pred 5 leti še v polni postavi ;-)
Da ne omenjam, kako je potem notar "založil" pogodbo in pozabil vpisati v ZK... to sem ugotovil po skoraj treh mesecih, ko sem urejal elektro in so mi povedali, da nisem vpisan v ZK... me je skoraj kap sunila, ko mi reče, da nisem lastnik...
(notarju sem plačal, da opravi tudi vpis v ZK.)

Potem kličem na notarsko zbornico, v kakšnem roku mora to notar narediti.
Odgovor: v razumnem :roll:
Nato vprašam: ali je 3 mesece razumni rok ali nerazumni?
Odgovor: ... tišina... kje pa se je to zgodilo.
Jaz: povem...
Odgovor: bomo urgirali.

In še isti dan je bil vpis narejen.
Dobro, da vem. Drugače pa me je danes klicala dacarka iz Domžal, me je samo vprašala en detajl iz pogodbe in me vprašala, če mi pošlje položnico na e-mail. Jo že imam, jutri plačam in mi pošljejo še isti dan po pošti pogodbo nazaj. Kot kaže, je vsaj domžalski DURS kolikor toliko učinkovit. Je pa tudi res, da je moj primer zelo enostaven, pri kakšnih bolj kompliciranih pogodbah bi znalo trajati dlje.
Iskanje po temi