Pozdravljeni,
upam na kakšen nasvet.
Stvar je sledeča, v lasti imam nezazidljivo parcelo - travnik. Občina bi jo odkupila, ker bi tam gradili cesto. Ponujajo mi smešno nizko ceno 4€/m2 (toliko je ocenjena na e-prostoru).
Zanima me ali je smiselno, da se sama ukvarjam s tem (ne vem kako postaviti ceno, da ne bo prenizka ali pa smešno visoka? Ali bi bilo bolje obrniti se na odvetnika? Skrbi me tudi, kakšnega odvetnika, da ne bom samo na izgubi. Ali obstajajo odvetniki ki so specializirani za to? Kdo zna koga priporočiti na Gorenjskem?
...stvar je taka, to je edina dediščina s katero bi si lahko karkoli pomagala, do stanovanja itd... nebi rada, da me prinesejo okrog...
Že v naprej hvala za vsak odgovor!!!!
Objave: 12028
Teme: 18
Ocena:
1
Citat: nezazidljivo parcelo - travnik
V Prlekiji je cena takega zemljišča 1 do max 2 evra/m2.
Nimam časa - sem v penziji!
Objave: 1748
Teme: 14
Ocena:
1
Če je parcela nezazidljiva ne moreš pričakovat cene 40€/m2. Občini je to ceno verjetno določil sodni cenilec, isto lahko narediš ti. Naroči si svojega cenilca pa naj ti naredi kontra cenitev. Potem pa se za ceno malo pogajaš, samo vedi, če ne boš popustila te občina lahko na koncu tudi razlastnini.
Objave: 1521
Teme: 56
Ocena:
0
A na nezazidljivi parceli bodo gradili cesto???
Objave: 129
Teme: 10
Ocena:
0
Občina bo potem to parcelo prečarala v zazidljivo in bo vredna 40E/m2. Prej tak ne sme graditi ceste!
Tak se to dela po naših občinah.
Objave: 2816
Teme: 78
Ocena:
1
Vsak strošek bo znižal že tako nizko ceno. Iz tega si ne boš pomagala do svojega stanovanja, če ni min 50 000 m2 veliko. Pa občina ne rabi toliko za cesto.
Vedno pa lahko "izsiljuješ". Zakaj bi dala za ceno, ki ti ne paše? Ne rabiš cenilca za si določiti, koliko bi rada. Reči, prodam za 20 (ali več) + preostanek parcele boste spremenili v zazidljivo, sicer pejte v razlastitev, vendar ko jo bo konec, bo tudi par let mimo. Če vam to ustreza, meni se ne mudi...
Na našem koncu so cene okrog enega eura.
Nevem, za določene primere v našem koncu sem slišala da so dobili tudi po 80€/m2.
Tudi sicer, sem slišala, da če je tebi v interesu prodat (torej, če ti ponudiš) je cena vsaj 10€/m2. Če pa je občina interesent pa je cena bistveno višja, saj je v njihovem interesu ne v mojem.
Kar se pa tiče razlastninjenja, pa če sem prav zasledila tudi to ni tako enostavno. Baje to sploh ni v pristojnosti občine, to se lahko zgodi, če je v interesu države. In tudi sicer, se ne upiram, nisem rekla še ničesar in niti podpisala ničesar, tako, da niti ni podlage za razlastninjenje.
Objave: 76
Teme: 5
Ocena:
0
V našem primeru pa smo mi od občine odkupili zemljo za cesto do gradbene parcele po ceni 5€. Na Štajerskem koncu. Za ceno se sploh ni dalo pogajati, ker so jo sprejeli na občinskem svetu.
Objave: 1044
Teme: 5
Ocena:
0
No če je dala občina ponudbo, potem ti zavrneš, imajo oni že podlago za razlastitev. samo še ustrezne odloke morajo spravit skoz. Pri razlastitvi pa gotov ne boš dobila več brez večletnih pravdanj in visokih stroškov ob zelo verjetnem neuspehu.
Objave: 1748
Teme: 14
Ocena:
1
Cesta je infrastruktura in se lahko gradi tudi na nezazidljivih zemljiščih, tako kot se lahko gradi daljnovode, plinovode, kanačizacijo.... Je pa potrebno pred gradnjo sprejeti DPN če gre za državno cesto oziroma OPPN če gre za občinsko cesto, v katerih se dloči trasa in pa območje, ki je potrebno za odkup. Šele po sprejetju teh dokumentov so izpolnjeni pogoji za odkup zemlje in za pridobitev GD.
Objave: 12051
Teme: 16
Ocena:
27
Torej je 4 EUR/m2 dobra cena. Kar si slišala o visokih cenah pa so verjetno gradbene parcele...
"Ko bom velik, bom malo manj majhen"
Objave: 1357
Teme: 17
Ocena:
0
reci jim da zamenjaš parcelo z podobno parcelo na podobni lokaciji in da boš to tanovo parcelo lahko spremenila v zazidljivo.
Že z dalnovodom so ti parcelo uničili in sedaj še z cesto. Se pravi cela parcela koristi javnim dobrinam zakaj ti nebi menjali.
Drugač pa del parcele, ki je pod daljnovodom ni vreden skoraj nič.