PodSvojoStreho.net Nepremičnine Nakup, prodaja in pravna vprašanja Ograja na meji s sosedovo parcelo

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Razmišljati smo začeli o ograji/živi meji na eni strani naše parcele. Zanima me naslednje:
* ali rabimo zato kakšno soglasje soseda/ov na katerega parcelo meji naša parcela?
* koliko od sosedove parcele mora biti ograja? Verjetno toliko, da ko obrezuješ ne hodiš po sosedovi parceli, torej cca pol metra?
Hvala bogu za soseda
-na čigar parceli je pol moje žive meje
-pride naokrog s samokolnico ko vidi, da v rokah držim škarje za živo mejo
-se zahvali in prinese banjico sladoleda ko jo postrižem
Torej situacija je sledeča: psi soseda #1 se sprehajajo prosto po naši parceli, plašijo naše mačke, ter opravljajo svoje potrebe (male in velike) kjer jim pade in to je bil povod da se po eni strani meje zasadi živa meja visoka cca. 1.5m.

V izogib konfliktom (trenutno jih nimamo, vendar ko zvrne kozarček ali dva zna kaj očitati vsake 10 let) s sosedom #2 na katerega meji naše zemljišče, me zanima kako lahko to živo mejo uredimo, če je možno brez kakšnih soglasij ipd. Če je potrebno bomo nasadili tudi malce dalj od njegove parcele, saj nimamo parcele velike za hišo in pol metra okoli.
Proti psom imaš tudi neke smrdljive maže, ki jih naneseš na punkte, kjer nočeš, da se gibljejo. Počakaš, da se navadi, nato jadraš s Pavlovim. Drugače bi si jaz naredil tako, kot si si zamislil. Živo mejo tako, da bi mi ostalo pol metra do meje. Se pravi mejo enih 80 cm od meje.
Samo živa meja ne prepreči prehoda živalim :wink:
V občinskem odloku imate verjetno napisano koliko je predpisana višina medsoseske ograje.
tako ograjo postavite brez soglasja na mejo- tako ,da je ograja na mejni črti.
Živa meja pa se ne šteje kot ograja temveč kot grmovje, drevored( v kolikor je to druge vrste) postavlja pa se jo cca 50-80 cm od meje, da se lahko reže. Ni pa omejeno koliko je lahko visoka.( toliko da s svojo pojavo ne ogroža sosednje nepremičnine
V kolikor pa imate mačke zunaj in sosed pse zunaj in v kolikor niso "prijatelji" pa lahko pričakujete medživalsko-sosedske zaplete. Ker se ponavadi v živih mejah zelo rade zadržujejo in gnezdijo ptice in kjer so one so tud mačke- če že sedaj psi plašijo mačke jih bodo potem tudi.
Živali pač
Ena taka - trajna varianta je lahko:
1m visoko mrežasto ograjo iz pletiva. Za to ne rabiš nobenih soglasji. Lepo napneš in mir. Živali ne bodo skozi hodile. Na mrežo napni "protitočno mrežo". Ni draga. Potem lepo na svoji strani zasadi živo mejo. Tako ali drugačno.
Meja ne bo lezla na sosedovo, ker ji to preprečuje protitočna mreža, ko pa pride na 1m višine, jo lepo poravnaš.
Ta z točno mreže je dobra.

Pa kaj ta ne preperi čez čas?
@urs: neke žavbe, ki jih bomo mazali nonstop odpadejo, ker na dolgi rok pride dražje.

@papez46: to sem že prej razmišljal, sicer ne neka 1m visoka mreža, ampak zraven sadik cca. 20-30cm visoko mreža, ki bo preprečevala, da kakšna večja žival spodleze (za miši in podobno golazen se ne sekiram, to imajo mački čez). Tale mreža za točo .. ne vem ni mi nekako estetska rešitev, raje 2x letno z mašinco za živo mejo porežem zadeve in je rešeno.

Vem tudi, da to ni instant rešitev in niti ne bo totalno preprečila vhoda psov, ker bo samo po eni stranici parcele (zaenkrat), ampak bo pa ko bo v polni funkciji omogočila več varnosti mačkom.

Ta živa meja bo imela na dolgi rok tudi estetsko vlogo, na tej stranici parcele je tudi dovozna pot, tako da bodo umes tudi v prihodnosti daljinska vrata itd.
Iskanje po temi