PodSvojoStreho.net Nepremičnine Nakup, prodaja in pravna vprašanja Nakup dvojčka grajenega kot enostanovanjski objekt

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Zanima me kako je s tem. Namen imam kupiti hišo oz. del hiše (dvojčka). Problem je da je bil grajen kot enostanovanjski objekt, tudi načrt, ki sem ga imel priložnost videti, je zasnovan kot enostanovanjski objekt. Uporabno dovoljenje je "menda" bilo pridobljeno za objekt, predvidevam, da na osnovi gradbenega dovoljenja. Fizično so na objektu za potrebe pridobitve GD zazidali en vhod, vendar ga bodo odstranili ko bodo prodajali enoto dvojčka. Vsaka enota dvojčka ima svojo hišno številko. Tudi stoji vsak na svoji parceli.

Zanima me, kako je sedaj s tem. Se lahko tak objekt proda po delih (kot posamezne enote dvojčka) in ali je potrebna kakšna etažna lastnina za vsak del stavbe? Je to sploh možno, glede na to, da je bilo GD izdano za objekt kot celoto in ni bilo predvideno, da bo to dvojček?

Hvala
Ko sem se zanimal za to, da bi obstoječo hišo razdelil v 2 samostojni enoti sem obupal in se odločil za solastnino, kjer si lahko lastnik 1/2 stavbe, brez da bi stavba morala biti fizično razdeljena.

Strošek za varjanto etažne lastnine so mi tako na oko omenjali blizu 10k€. Plus tega da rabiš verjetno nov projekt, novo GD...novo uporabno dovoljenje, večstanovanjske stavbe so drugačne od enostanovanjskih.

Ti bodo pravniki znali še kaj bolj podrobno povedat.

Je pa zelo verjetno da bodo sami problemi če bo 1/2 kupil nekdo s katerim se ne razumeš...zadeva pa boš moral urejati skupaj.

Č

LP

Mlesko
Pa je ta vaša hiša stala na eni parceli?

Ker sem nekaj prebiral na netu in našel, da ne moreš vnesti etažne lastnine, če ni že v startu gradbeno dovoljenje prirejeno.

Zanima me predvsem to kako je zakonsko osnovana prekvalifikacija enostanovanjskega objekta v etažne lastnine.

LP
Ta stavba je na eni parceli.
Nisem pravnik, tako da ti kaj več ne znam povedat.

Gotovo pa je da se rabi GD za dvojčka...če to delaš kasneje na obstoječe stanje pač stane.

Tako so pač meni razložili.

LP

Mlesko
Hvala

Upam da bo še kdo videl to temo in kaj komentiral

Se priporočma :-)
Spomnim se rubrike iz papirologije za izdajo gradbenega dovoljenja in odmero komunalnega prispevka (eno, dvo, večstanovanjska) hiša. Tako po kmečko rečeno je to gotovo tam z razlogom, saj je v primeru dvostanovanjske hiše najbrž potrebno zadostiti kakim dodatnim kriterijem - finančnim in izvedbenim.

Prav tako sem od svojega nadzornega slišal za primer, kjer je cela štala nastala zaradi tega, ker so ljudje dali predplačila za stanovanja v večstanovanjskem objektu. Firma je zgradila večstanovanjski objekt na osnovi gradbenega dovoljenja za enostanovanjski objekt. Naknadna sprememba v večstanovanjskega ni možna, ker prostorski pogoji ne dovoljujejo večstanovanjskih objektov. Gradbeno dovoljenje je bilo izdano za enostanovanjskega. Menda je sedaj ena velika pat pozicija.

Omenjaš zazidana vrata za potrebe nekega postopka. Ehm to malo smrdi. Če ne najdeš tukaj pametnega odgovora se dobro pozanimaj - pa ne pri prodajalcu!

Nisem strokovnjak za to ampak iz enostanovanjskega objekta naknadno narediti dvostanovanjskega: se zna zgodit, da ni ne poceni in ne enostavno in v ekstremnih primerih niti ne izvedljivo.
je pa tudi omenil, da ima vsak del stavbe svojo hišno številko... za etažno lastnino pa lahko vedno vprašaš in ti bodo povedali... kaj pa ko se npr. dec pa baba ločita in hočeta vsak svoj del in v njem živet ? Smile
Spoštujte uporabnike portala | Opišite svoj problem čim bolj natančno - vključno z naslovom | Preden postavite vprašanje uporabite ISKALNIK | Pišite v slovenščini; KRIČANJE ni dovoljeno | Komercialno oglaševanje ni dovoljeno
V primeru, ki ga jaz poznam se je zgodilo tako, da sta vsak lastnika 1/2 idealnega deleža v enostanovanjski hiši. Za elektriko je odštevalni števec. Ogrevanje se deli po kalorimetru. Hišna številka je ena. Nabiralnika sta dva. Dvorišče je fizično razdeljeno na dva dela. Hiša ima dodaten vhod preko bivšega balkona. Hiša je še vedno enostanovanjska. Za večja vlaganja je potrebno sodelovanje in soglasje obeh. Ta dva sta se zmenila, več drugih pa se ni.
Dvojček pomeni dve enaki (zrcalni) enostanovanjski hiši, ki se z eno stranico dotikata. Vsaki pripada lastna parcela. Torej dvojček ni večstanovanjska hiša za katere stanovanja bi bilo možno narediti načrt etažne lastnine.

Če je bilo GD izdano za enostanovanjski objekt, izvedli pa so dvojček (sicer si ne predstavljam, da je to možno samo z zazidanjem ali izdelavo enih vrat-ampak vseeno) je to neskladna gradnja, katero je potrebno legalizirati (novogradbeno dovoljenje).

Pri tem pa dobro proučite veljavni perostorski akt, ki določa kakšne gradnje so na tem območju dovoljene. Lahko, da dvojčki na tem področju sploh niso dovoljeni-torej se izvedene gradnje ne bi dalo legalizirati...
Etažne lastnine menda ni problem uredit tudi v takem primeru (poznam osebno - etaže prepišejo na ožje sorodnike in potem gre to nekako skozi), problem je uporabno dovoljenje - tukaj pa zna po novem menda Elektro komplicirat, pa še kdo. Zna bit, da bo hiša imela samo en zunanji števec, notri pa vsak del svoj odštevalni. Enako voda.

Načeloma bi za popolno ureditev takšne gradnje potreboval novo gradbeno dovoljenje - se pravi, vse od a do ž.

Ne vem, zakaj bi kdorkoli zavestno kupil pravno neurejeno nepremičnino. Meni se zdi čisto preveč tvegano in potencialno predrago.
moje izkusnje so bile podobne. kupil sem garsonjero v vecstanovanjskem objektu kjer je bilo GD za enostanovanjsko enoto. vsi kupci smo podpisali sporazum kjer smo se opredelili koliko procentov je kdo lastnik. potem smo se v ZK vpisali kot procentualni lastniki stanovanjske hise. sedaj imamo vsak svojo stevilko in urejen vpis v ZK. to sem preprican ker imamo vsi kredite in je banka tista ki vse preveri.
Iskanje po temi