Objave: 52
Teme: 34
Ocena:
0
Zanima me, če kupiš parcelo, kjer voda in elektrika nista na parceli, ampak recimo na sosednji, koliko stane, da ti ju napeljejo? Kdaj lahko to urediš in kako? Ker ponavadi so take parcele cenejše za nakup. Pa še tole: prodajajo se zazidljive parcele, potem moraš pa plačat še spremembo namembnosti iz kmetijskega v stavbno zemljišče? Koliko in ali to velja za vse parcele, ki jih kupiš, čeprav se prodajajo kot zazidljive? Ali se lahko kako izogneš temu plačilu, recimo če kupiš parcelo, kjer že stoji stara hiša za rušenje? Hvala za odgovor.
Objave: 42
Teme: 5
Ocena:
0
Koliko stane napeljava elektrike in vode je zelo odvisno tudi od tega kako daleč jo moraš napeljat.
Mi smo imeli vodo čez parcelo in je bil priključek z jaškom 1200 eur - brez izkopa.
Elektrika 50m stran 2200 eur skupaj s priključnino.
Za zazidljivo parcelo plačaš spremembo namembnosti, če je zavedena kot kmetijsko zemljišče. To lahko preveriš na spletni strani GURS-a.
Če na njej že stoji stara hiša, potem vsaj del parcele ni kmetijsko zemljišče.
Cena pa je spet odvisna od bonitete - med travnikom in njivo je velika razlika.
Objave: 106
Teme: 3
Ocena:
0
Elektrika in voda ob parceli (na parceli) je reklamna finta prodajalcev in nepremičninskih agencij, da prodajo parcele.
Do tega, da se lahko priklopiš je lahko časovno zelo daleč in je lahko izjemno drago.
Priporočam vam, da se direktno na elektru podjetju pozanimate ali je na priključku dovolj močna elektrika in kje se lahko priklopite. To, da vam prodajalec kaže elektro drog čez cesto je malo mimo.
Isti problem je z vodo. Ali je kapaciteta vode dovolj, da vam dovolijo priklop in je je to.
Za kanalizacijo je ponavadi bolj enostavno ali ti dovolijo priklop na komunalu ali pa ti določijo freznico ali čistilno.
Ne pozabite vprašati kam boste odvajali meteorno vodo. Če imate ilovico lahko zaidete v velike probleme.
Vseh komplikacij okrog služnosti pa sploh nima smisla pisati.
Eni zavestno kupijo parcele, ko je vse to nedorečeno, drugi pa zaradi svoje nevednosti. Cena je enaka.
Objave: 7354
Teme: 20
Ocena:
4
@kelencm: ja do pike tocno si povzel situacijo.
Potencialno manj problematicen je nakup parcele z komunalno opremljeno "rusevino".
Po eni strani sicer manj zapletov z urejanjem priklopov in manjsi KP, ki pa ga prodajalci kompenzirajo z visjo ceno parcele.
Ni win-win situacije, oz so redke izjeme.
Objave: 1154
Teme: 178
Ocena:
0
Elektrika, voda in kabelska TV nam gre čez parcelo, pa to še ni nekaj olajšanja.
V vsakem primeru pa moraš plačati prispevek za vodo, elektriko in ostale priključke. To je najvišja postavka. Če moraš pripeljati vodovodno cev par 10 metrov sploh ni tak strošek....
Objave: 610
Teme: 4
Ocena:
0
Med parcelo in cesto skozi vas je dober meter širok obcestni pas, tu je speljana elektrika, komunikacije, plin. Je v tem primeru tudi problem, ko se priključuješ direktno na javni vod? Voda je že fizično na parceli.
V primeru da gre mimo parcele tudi plin, katerega ga ne želiš, moraš plačati prispevke tudi zanj, čeprav se nanj ne želiš priključiti?
Objave: 4249
Teme: 26
Ocena:
1
Če plina ne boš uporabljala, prispevka za priklop res ne plačaš, se ti pa plinska napeljava pozna pri komunalnem prispevku.
Mi o avionu, pilot iz gozda....
Ocena:
0
Hvala za odgovore.
Remi, trenutno mi na portalu noče odpret, kolikor pa se spomnem, je občina lastnik ja. Koliko pa običajno računajo služnost in kako dolgo traja?
Gremlin, sicer bom poklicala direkt tja, a vseeno. Moraš plačat pri komunalcu celotnega vseeno? Ker pride kar lep kupček denarja, oz skoraj podvoji znesek
Objave: 7354
Teme: 20
Ocena:
4
Olivia, pri obracunu KP se plinovod obracuna ne glede, ce ga bos uporabljala.
Sicer bi moral doma preveriti stevilke, vendar prispevek h KP zaradi plinovoda v mojem primeru ni bil velik, nikakor, da bi ga podvojil.
Objave: 198
Teme: 7
Ocena:
0
Komunalna opremljenost parcele se lahko zelo hitro spremeni. Ko sva kupovala parcelo, sva preverila direktno pri komunali za vodovod in elektru za elektriko. Vsi vodi gredo namreč po najini parceli. Ko pa smo pri projektu zaprosili za njihove pogoje (pol leta kasneje!), so nama oboji spremenili mesto priklopa. Vodovod sicer še vedno dobiva iz svoje parcele, je pa priklopno mesto precej bolj oddaljeno, se pravi višji strošek zaradi več metrov cevi. Elektriko pa morava vleči od soseda - strošek večji zaradi večje oddaljenosti, pa še služnost je bilo treba vpisat - višina tega stroška pa zavisi od tega koliko je lastnikov na parceli, ki ti daje služnost. Ko kupuješ parcelo je komunalna opremljenost zgleda bolj kot ne loterija. :evil:
Objave: 2187
Teme: 21
Ocena:
1
Lahko celo kupiš zazidalno parcelo z elektro drogom na njej pa ne dobiš gradbenega zaradi elektra. Je recimo že sedaj v vasi prenizka napetost, posegi elektra za povečavo moči astronomski (recimo nov visokonapetostni vod do vasi, nov trafo, novi kabli od trafota do tebe, ipd.) in ti dajo soglasje le če vse to ti sfinanciraš, ali pa čakaš na dobre čase, ko bodo to oni preko rednih investicij spravili skozi. Že v dobrih časih je bilo lahko 10 let, kaj šle danes ko se vse povsod špara.
Ocena:
0
Remi, plin gre po tistem vmesnem pasu, ki je v isti parcelni številki kot javna cesta. Elektrika gre pa po robu te parcele (nekje meter od roba).
Voda je pripeljana do soseda na tej strani te ceste, torej bi morali dobit podpis od njega in in še ostalih treh solastnikov makedam poti med njim in nami?
Mapol, potem je res najbolje da takoj po nakupu pripraviš papirje za gd in oddaš?
Čojko, ta primer je absurden a za nekaj podobnega sem že slišala. Meni pa je absurdno to, da je tu zem. plin, kanalizacije pa ne :roll:
Objave: 2187
Teme: 21
Ocena:
1
Meni pa to ni absurdno, saj so stroški za kanalizacijo kar nekajkrat višji kot za karkoli drugega od komunalne infrastrukture. Zato je v teh primerih mogoča tudi MČN. Kar je tudi po logiki v marsikaterem primeru veliko bolj racionalna rešitev od komunalne kanalizacije. Včasih je za vodo bila mogoča tudi lasten zbiralnik vode, pa ni več - mora biti vodovod, če ne ni gradbenega,... Zato pa se zdaj zida le še v strnjenih naseljih.