PodSvojoStreho.net Nepremičnine Nakup, prodaja in pravna vprašanja Nakup stanovanja - prosim za namige, nasvete, pomoč

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pozdravljeni,

nekaj sem že prebrskal po tem forumu ter ostalih podobnih vendar, istega ali vsaj podobnega primera nisem zasledil, zato odpiram novo temo v upanju, da mi boste dobro svetovali.

Da preidem k bistvu: S punco kupujeva stanovanje za npr. 130.000€. Nekaj denarja že imava preostanek bova pa financirala s kreditom. Prodajalca sta starša osebe, ki živi v stanovanju. S starši je govoril le moj tast, ko si je šel ogledati centralno peč, drugače pa je vsa komunikacija potekala z osebo, ki živi v stanovanju. Glede primerne cene smo se ze dogovorili in od prodajalcev sva prejela kopije:
  • - kopijo njene kupoprodajne pogodbe
    - kopijo uporabnega dovoljenja
    - kopijo ZK dovolila njenih staršev

Sama pa sva pridobila izpis iz E-zemljiške knjige iz katere razbereva, da je hipoteka v korist banke XXXX (za to hipoteko nama je povedala) ter hipoteka v korist fizične osebe (za to hipoteko nama pa ni nič povedala). Njen odg. zakaj nama ni takoj povedala za drugo hipoteko je bil, da ni vedela, da se že tako resno pogovarjamo... :? Trdi pa, da je druga oseba porok za drugi kredit pri isti banki, kar se nama je zdelo čudno saj ni nikjer v ZK izpisu omenjen drugi kredit, ampak le to da je hipoteka v vrednosti XXX na ime fizične osebe X.
Po posvet sva odšla k družinski prijateljici in bančni uslužbenki, ki nama je povedala, da pri drugi hipoteki ne gre za bančno posojilo ampak za posojilo fizične osebe, ter da je postopek izpisnice hipoteke malo daljši pri fizičnih osebah kot pri pravnih. Tisti, ki podrobno berete, ste opazili da je to že drugi primer, ko se nama je zlagala oz. prikrojila resnico.

Moram pa povdariti, da nama je stanovanje zelo všeč in ga želiva kupiti vendar to "skrivanje kart" naju pa nekako odvrača od nakupa. Prosim, da nama svetujete kako se naj najbolje zavarujeva, da nebi kupila "mačka v žaklju" ter če bi bil kdo tako prijazen, da bi nama opisal vse korake pri nakupu stanovanja z že vpisano hipoteko. Naj povem, da najin kredit bo tudi zavarovan s hipoteko.

Kolkor sva sedaj uspela zvedeti morava biti pozorna na to, da je v kupoprodajni pogodbi izrecno napisano, da se iz kupnine plačata oba dolgova in da se obe hipoteki izbrišeta. Da kupujeva nepremičnino prosto bremen. Poleg more biti tudi lastnik druge hipteke, ki more priložiti tudi svojo overjeno izjavo o nameri izbrisa hipoteke (ne vem točnega izraza), prav tako morajo biti določeni datumi plačila kupnine, prevzema in penali v primeru, če prevzem ni možen na datum določen v pogodbi. Prav tako more biti zapisano kdo plača davek na trg. z nepremičninami, ter kdo krije storške notarja. Določen more biti tudi znesek are in da se ara šteje že kot del kupnine.

Postopek si pa predstavljava tako:
1. Sklenemo kupoprodajno pogodbo (a jo moramo podpisati pri notaru,da jo takoj overi? ali se to naredi šele v 3 koraku? a so tri kopije- ena za naju, ena za prod. in ena za notarja?).
2. Plačava aro, prodajalec plača davek na trgovanje z nepremičninami.
3. Ko prodajalec plača davek potem gremo ponovno k notarju in ta overi kupoprodajno pogodbo (tu predvidevam da more biti poleg tudi naslovnik druge hipoteke).
4. Midva urediva kredit (plačava stroške notarja za overitev kreditne pogodbe).
5. Greva na občino in narediva "predznačbo vpisa" (a je to pravilen izraz? oz neki v smislu da si rezervirava mesto za vpis, da naju kdo ne prehiti)
6. Izvedeva preostanek plačila do dogovorjenega datuma v pogodbi.
7. Na dan prevzema gremo k notarju (do predaje on drži overjeno kupoprodajno pogodbo). Prevzemeva ključe in org. overjeno pogodbo in oddideva na občino kjer dava zahtevek za vpis v ZK in izbris ostalih hipotek, ter vpis najine (plačava tudi sodno takso)
8. In HURA prvič v življenju sva lastnika lastnega stanovanja.

A je ta postopek pravilen, sem kaj preskočil, pozabil, spregledal. Je bolje kaj drugače izpeljat? Kupoprodajno pogodbo naj bi sestavil investitor zgradbe(predlog prodajalca), a je bolje, da jo damo sestaviti kakemu odvetniku? Pogodbo bi dala tudi pregledati kakemu odvetniku. A znate priporočati koga na območju Ljubljane in dolenske? A je mogoče, da kupnino drži notar do prevzema? A poznate kakšnega dobrega notarja (Ljubljana, dolenska).

Ta vikend se ponovno dobimo in jim bova povedala, da naj pokažejo vse karte in nobenega prekrivanja več, saj sva resna kupca in v kolikor bo še kaj samo mejilo na sumljivo bova opustila nakup.

Bolje dobro spustiti, kot slabo kupiti.
E-zemljiške knjige iz katere razbereva, da je hipoteka v korist banke XXXX (za to hipoteko nama je povedala) ter hipoteka v korist fizične osebe (za to hipoteko nama pa ni nič povedala). Njen odg. zakaj nama ni takoj povedala za drugo hipoteko je bil, da ni vedela, da se že tako resno pogovarjamo... :? Trdi pa, da je druga oseba porok za drugi kredit pri isti banki, kar se nama je zdelo čudno saj ni nikjer v ZK izpisu omenjen drugi kredit, ampak le to da je hipoteka v vrednosti XXX na ime fizične osebe X.
Po posvet sva odšla k družinski prijateljici in bančni uslužbenki, ki nama je povedala, da pri drugi hipoteki ne gre za bančno posojilo ampak za posojilo fizične osebe, ter da je postopek izpisnice hipoteke malo daljši pri fizičnih osebah kot pri pravnih. Tisti, ki podrobno berete, ste opazili da je to že drugi primer, ko se nama je zlagala oz. prikrojila resnico.

Tle neki ne štima IMO - poroštvo ponavadi nima nič z vpisano hipoteko ampak je verjetno za tem kar konkretno posojilo, zato bi blo smiselno ali kontaktirat ono osebo, ki ima hipoteko ali prodajalko prositi naj pokaže pogodbe, ki so temelj vpisa hipoteke. Razen, če je to kakšna nova fora k je še ne poznam.
Po mojem najprej poiščite dobrega odvetnika oz. notarja, ki vam bo točno izdelal postopek, pogodbo in vse varovalke. Mislim, da bi bilo najprej dobro rešiti ta privat kredit - z aro, seveda odvisno od zneska. Ara naj gre torej direkt temu upniku. Kako je z izbrisno pobotnico pri privat osebi, žal ne vem, a se mi zdi, da se lahko precej bolj zakomplicira kot z banko. Banka hip. posojila ne bo odobrila, če bo karkoli sumljivega s to drugo plombo.
Odvetnik/notar bo preveril še vse drugo, ker je lahko še kaj ... kaka plomba, služnost in podobno. Glede na to, da lastniki niso ravno zgovorni, a ne.

Vajini koraki so pomanjkljivi - manjka poplačilo posojil, izbrisna pobotnica in izbris plombe. Res vama svetujem odvetnika/notarja, tako ne bosta falila ničesar.
Micumacu, na kratko, ko človek enkrat da denar, ga ne dobi hitro nazaj.

Moje mnenje - ne, ničesar ne sklepaš in podpisuješ brez pravne pomoči. Po moje bi bilo daleč najbolje, če pogodbo v celoti pripravi notar, ki bo tudi odškodninsko odgovoren za omenjeni posel. Kar se pa tiče hipotek - ne, ničesar ne moreš delati mimo hipotekarnih upnikov oz. prodajalec ne sme delati ničesar mimo hipotekarnih upnikov. Torej, najmanj kar mora prodajalec urediti je potrdilo (izjavo), da bosta hipoteki izbrisani in pod kakšnimi pogoji. Za vsakega upnika posebej. Pogojev ne postavlja prodajalec (rekla-kazala) ampak upnik. Ampak, kot rečeno v prvem stavku - brez pravne pomoči ne počni ničesar - sploh pa ne izročaj are ali podpisuj pogodbe. Še tako ugoden nakup se lahko z nepazljivostjo konča z leti glavobolov.
Kot že mnogi, ti tudi jaz svetujem odvetnika. Najemi odvetnika oz. kakšnega strokovnjaka iz stroke, da pregleda vse papirje oz. ti razloži ves postopek, ter šele nato pojdi v zaključna pogajanja. Vem, da si veliko prebral, ter da veliko veš. Samo problem je, ker se nepremičnina kupuje 1x krat v življenju ( razen če na lotu zadaneš v nedeljo Smile ) Težava so pravni zakoni in razmerja. Sam sem imel probleme zaradi uporabnega dovoljenja pri pogajanju za nakup hiše. Zakoni pravijo eno, uradne osebe drugo, inšpektor pa tretje. Bil sem blizu nakupa hiše, samo sem na koncu odstopil, ker sem želel, da so vsi papirji čisti.
Tudi če tebi pokaže vse papirje ( oz. zdaj že veš da sta 2 vpisana pod hipoteko), ti to nič ne pomaga. Osebno bi šel do odvetnika, plačal tistih 40 € za pravni nasvet. Šele nato bi šel do prodajalev in probal še mal znižati ceno, ker boste imeli dodatne stroške zaradi odvetnika. Teh 1.000 € se splača dati odvetniku.
Prodajalec vam ni odkril vseh informacij, zaradi tega da ne odbije potencilane kupce ( ni pošteno z njihove strani).
Hvala vsem za nasvete. Že ves čas premišljujeva ali naj najameva odvetnika ... mislm, da nama drugega ne preostane. Torej odločila sva se da bova ta posel prepustila nekomu, ki se poklicno ukvarja s tem, tako da bova lahko še naslednjih 10 let mirno spala. Sicer pa tako kot ste povedali; bereš in bereš, misliš da že vse veš, potem pa prebereš kako je nekdo ostal brez nepremičnine in z dvema kreditoma in te kar zmrazi, ko pomisliš da v tem primeru sva lahko to midva.

No sedaj je potrebno najti le enega dobrega odvetnika, notarja. A poznate koga? kdo je vam pomagal pri nakupu, in kakšne izkušnje ste imeli. Če prav razumem nepremičninska agencija ti ureja vse od A do Ž in na koncu prideva samo podpisati. Če pa najameva odvetnika nama pa samo papirje pregleda in vodi pravilen postopek, midva pa sama paprije prenašava okoli. Je pa ta način ceneje.

Tex--> Ja za loto srečko sem že kupil. Če zadanem lahko modelator temo kar zaklene... :lol:
Jaz sem ob nakupu šla sem:
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.pecanac-rakun.si/">http://www.pecanac-rakun.si/</a><!-- m -->
vsekakor priporočam. agencijam pa ne zaupam, ker imam kar nekaj slabih izkušenj. se mi zdi, da so njihove pravne službe bolj površne, ko ne gre direktno za njih. skratka, pri odvetniku imaš boljšo storitev za manj denarja. agencije naj bi bolje obvladale ponudbo, karakteristike objekta itd (če pa jih res, je pa stvar debate), za pravne zadeve pa imajo tudi oni pravnike.
Vsekakor odvetnik, tistih par poti bosta že zmogla (pa itak agencija ne more urediti vsega v tvojem imenu - pravzaprav ne vem, kaj sploh lahko uredi v tvojem imenu).
Iskanje po temi