PodSvojoStreho.net Nepremičnine Nakup, prodaja in pravna vprašanja Dedovanje oz. nujni delež "polbrata"?

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pozdravljeni,

Situacija je naslednja: moj oče in moja mati sta lastnika stanovanja vsak do 1/2. Gre pa za dedovanje mene in brata ter morebiti (upajmo da ne!) še za kakšnega "polbrata" (sumimo, da ima oče izvenzakonskega otroka-recimo da samo enega otroka in ga poimenujem "polbrat").

Zanima me kako je z dedovanjem oz. nujnim deležem po smrti očeta? Ali lahko ta najin "polbrat" po smrti očeta deduje oz. zahteva nujni delež po očetovi polovici stanovanja? Gre za dokaj utemeljen sum, da je oče "polbratu" kupil že stanovanje oz. mu finančno pomagal pri nakupu stanovanja in še morda česa drugega dražjega.

Kako preprečiti dedovanje oz. nujni delež tega "polbrata" po smrti očeta? Namreč, z mamo se bojimo da ko bo oče umrl, da se bo na zapuščinski razpravi pojavil ta "polbrat" in zahteval dedovanje po očetu oz. nujni delež? Ob predpostavki, da mu je oče do sedaj že kupil stanovanje oz. mu finančno pomagal pri nakupu (ima polno kreditov, za katere ne pove kam se steka denar!) stanovanja, želimo jaz, moja mati in moj brat, da ta "polbrat" po smrti očeta ne dobi popolnoma nič. Kako se po smrti dokaže, da mu je oče pomagal finančno za nakup stanovanja? A se lahko krediti preverijo - torej komu so bili namenjeni oz. kam je bil denar nakazan? Kaj pa če je bil denar dvignjen in dana gotovina?

A se torej lahko pravno uredi, da "polbrat" ne prejme popolnoma ničesar po smrti očeta? Morda s kakšno pogodbo: izročilno, darilno? Ali slednji vedno deduje oz. lahka zahteva nujni delež? Ali bi takšno izročilno ali darilno pogodbo moral tud "polbrat" podpisat? Kaj pa razdedinjenje "polbrata"?

Torej kako doseč, da "polbrat" po smrti očeta ne dobi ničesar?

Na kak način lahka ugotovim ali imam še "polbrata" po očetu? A mi to povedo na socialnem oz. kje drugje? A moram dat kak pisni zahtevek? Na kak način lahko ugotovimo kam se stekajo krediti, ki jih ima oče?

Najlepša hvala.

Maja*
ja pišuka, a ata pa ne znajo sami povedati, kam gre dnar???
Alea iacta est
žal ne pove.
Ufff, zapletena zadeva.
Polbratu pripada ne samo nujni delež temveč enako kot vama z bratov, razen, če oče napiše oporoko in navede, da premoženje ostane vama, v tem primeru mu pripada samo nujni delež. Da polbrat ne bi bil upravičen do nujnega deleža lahko dosežeta samo z izhjavo očeta, da mu je kupil stanovanje, ki se šteje v zapuščino.
Kaj pa, če se napiše izročilna pogodba za primer smrti in preužitka?
Glede na obnašanje očeta menim, da vam tudi izročilna pogodba ali karkoli drugega ne bo pomagala, saj vaš oče očitno noče, da vse pripade vam. Zgleda je strahopetec, pa bo raje pustil, da se po njegovi smrti stepete za dediščino. Polbrat deduje enako kot vidva.

Torej se boste borili po sodiščih, dokazovali, kdo je koliko že dobil od njega itn. Takrat boste vsaj upravičeni do vpogleda v transakcije tako očeta kot polbrata.
Zanimiva zadeva. Morda pa tudi polbrat, če sploh pozna očeta, isto razmišlja o vas...
Kri ni voda.
Nič ne morete urediti brez očeta in polbrata.
Željene podatke legalno ne boš dobila.
:roll: Tale "dedovanja" so zanimiva in smrtno nevarna "zabloda".
:oops: Japs, vem bo čudno izpadlo - pa vendarle.

Pustimo ob strani "reglce" in kaj je običajno v kakem okolju.

Tvoj oče je opravilno sposoben. Ima nek svoj vir sredstev in dohodkov ( plača, pokojnina, samostojna dejavnost, dividende, ..... ). S temi sredstvi lahko prosto razpolaga.

Gledano zgolj pravno-formalno ( v primeru smrti očeta - in zgol šele takrat ) bodo dediči po njem vsi njegovi potomci. Vsi. Tako tisti "zakoniti" :wink: , kot tudi morebitni "nezakonski". Seveda pa tudi očetova "zakonska" partnerica.

Tvoj oče si je (do tega ima popolno pravico ) ustvaril pač neko življenje, kot to njemu ustreza. Kaj bo komu "zapustil", če sploh bo kaj zapustil - je njegova prosta volja in njegova prosta odločitev.

Da se razumeva, ti postaneš "dedič" šele po očetovi smrti. Deduješ pa lahko le tisto lastništvo ali premoženje, ki ga tvoj oče ima. Kaj ti da misliti, da bo oče tisto neko uro ( ki nas vse čaka ) sploh imel kako lastnino ali kako premoženje?
In kaj ti daje pravico, da misliš, da si le ti upravičena do tega "njegovega" imetja?

Tvoj morebitni "polbrat" ali "polbratje" imajo pravno formalno gledano popolnoma enake "pravice" - saj je vsem OČE.

Verjetno pa ima tvoj oče določene svoje razloge ( in seveda popolnoma vso pravico ), da živi, kot pač živi, ter da vam ne razkrije vsega, česar ga sumiš/sumite.

Zakaj je tako, pa je že druga zgodba, razloge pa pozna tvoj oče, verjetno pa jih veš tudi ti.
@papez46....kaj mi daje pravico da tako razmišljam?torej, da bi dedovala samo mi2 z braom in mama?to, da je najverjetneje tale morebitni "polbrat" že dobil svoj kolaček očetovega premoženja -stanovanje???? Ker razmišljam na glas pa me ne rabiš zdaj tuki neki kr karat. zato ta forum je, da vprašamo...kaj pa bo, ko bo (na žalost nihče ne živi večno!), pa je druga stvar!

In a veš? Beseda ni konj, zato sem si vzela to "pravico" in vprašala tule vas kako in kaj.

In pravico imam vprašat kar se mi zljubi! Vedno. Saj nisem nikomur s tem vprašanjem nič storila, kvečjemu morda pomagala v enakem oz. podobnem "primeru".
tudi če je polbrat dobil svoj delež, če je vzel kredit za tega sina, se bi to v primeru smrti vse po pravni poti raziskalo in lahko tudi dokazalo. krediti so sledljivi, pa nakazila tudi.
Citat:Kako preprečiti dedovanje oz. nujni delež tega "polbrata" po smrti očeta?
Tega preprečiti ne moreš, ima zakonito pravico do nujnega deleža. Verjetno bo dobil pravični delež, če ne bo oče z oporoko želel drugače.

Pridobi si podatke (dokaze) o velikih darilih, ki jih je prejel od očeta. To gre v maso dedovanja in je možno, da je s tem že dobil svoj dedni delež
Nimam časa - sem v penziji!
iz tvojega posta se kaže huda jeza na tega "polbrata", ki ni nič kriv, ker si ni sam izbral očeta. Mislim, da je tisti, kateremu bi morala očitati, tvoj oče, ker če bi meni moj oče tajil take stvari, si ne bi imela z njim več kaj povedati.

če pa ga tolerirate in še celo živite z njim, pa očitno sprejemate njegovo dvojno življenje.

če pa bi že tako radi vedeli, kje je njegova druga družina, se pa vsedeš v avto in se greš detektiva. Slovenija ni tako velika, da bi rabil dolgo iskati.

pa še enkrat povzemam - deduje se po smrti staršev, očitno pa je šport Slovencev, da se skregajo na smrt, še preden so starši mrtvi. Sami imajo pravico, da razpolagajo s svojim premoženjem, in če se tvojemu očetu zazdi, da bo stanovanje podaril svetemu Petru, je to njegova stvar. Ne tvoja. Njegova zapuščina se bo ugotavljala po njegovi smrti, in takrat se lahko mirne duše in s "čisto" vestjo spravite spodbijat morebitne darilne pogodbe.

svašta.
Alea iacta est
Če preskočim moraliziranje Wink ,

izročilna pogodba za časa življenja zahteva podpise vseh možnih dedičev.

Obstaja pa še ena pogodba, podobna zgornji, tako je sklenil znanec-
vključeno je preživljanje in skrb za izročitelja do konca življenja in ni potreben podpis vseh možnih dedičev.
Po podpisu je bila takoj vpisana zaznamba(prednostna pravica al kako že...?) v zemljiški knjigi.
Znančev oče je pred kratkim umrl, v kratkem času je bil delež znanca tudi že razviden v zemljiški knjigi. Zapuščinske razprave še ni bilo, ostali sorodniki, ki bi bili drugače tudi upravičeni do dedovanja se še niso oglasili, očitno se ne zavedajo, da obstaja tudi takšna možnost- predvidevam, da je na tako razpravo najbolje iti v spremstvu varnostnikov... Confusedhock:
Po besedah notarja, je vse pravno legalno in lastništva pridobljenega s to pogodbo ni več možno izpodbijati.

Lp
Jap.Imenuje se "pogodba o dosmrtnem preživljanju", v tem primeru sploh ne pride do zapuščinske razprave.
1 2 3
Iskanje po temi