Objave: 4
Teme: 3
Ocena:
0
Zdravo :)
Pred kratkim mi je umrl oče,ki ni napisal oporoke in zdaj me zanima,kaj naj naredim. Dedinji smo jaz in moja sestra,s katero se ne razumem. Pred 9 leti je umrla mama in takrat je sestra zapustila očeta in prekinila vse stike z njim ter nehala skrbeti za njega.Sestra uživa droge in je očetu ter mami tudi kradla stvari ter jih prodajala za drogo. Prišla je samo na pogreb, pa še to 5 minut pred začetkom, ter me ni vprašala kako ter s čim bom očeta pokopala. Stroške stanovanja plačujem sama. Oče je imel željo, da avto in stanovanje dobita vnuka, ampak ker je bila smrt nenadna, ni uspel napisati oporoke. In zdaj me zanima, ali lahko spodbijam njen delež? Ubistvi ali se, da karkoli narediti, da ona dobi čim manjši delež?
Hvala za odgovor.
LP
Objave: 2182
Teme: 44
Ocena:
0
dokazovanje, da si ti skrbela zanj...
Objave: 2816
Teme: 78
Ocena:
1
Dedinja je, lahko bi se ji očitalo dedno nevrednost - če sploh. Po 4. točki. Za člen glej Zakon o dedovanju.
Objave: 12033
Teme: 18
Ocena:
1
Kolikor je meni znano, da je v skladu z dedovanjem po zakonu in tudi pošteno:
- Zaračunaš stroške skrbi za pokojnega v zadnjih dveh (ali morda 3 letih). Če bo sestra oporekala, boš morala te stroške dokazovati. Lahko tudi zbereš dokaze (priče, ...), da je pokojni nameraval del svojega premoženja podariti komu drugemu (vnuku, ...).Ti stroški (+ predvideno darilo, če ni preveliko) se najprej odštejejo od mase dedovanja, ostanek se deli na pol.
- Če si zelo žleht, boš dokazovala, da je tvoja sestra nevredna dedovanja - kljub temu bo dobila vsaj polovico tega, kar bi v gornjem primeru.
Nimam časa - sem v penziji!
Ocena:
1
Predvideno darilo ne obstaja.
Ocena:
1
Citat:Predvideno darilo ne obstaja.
Lahko ga imenuješ kot oporoka pred pričami za del premoženja.
Ocena:
1
Ustna oporoka po obliki? Velja zgolj izjemoma, če ni mogoče sestaviti druge oblike oporoke (pisne).
Ocena:
1
Citat:Velja zgolj izjemoma
Dober odvetnik (za dovolj denarja) vse uredi, še priče priskrbi.
Očitno se na te stvari spoznaš, zakaj ne svetuješ, ampak le odsvetuješ? Pod svetovanje mislim na zapis s preprostimi besedami, ne pa citiranje zakona. Zakonske zapise bi včasih enako razumel, če bi bili v latinščini ali v slovenščini.
Ocena:
1
Pa sej sem. Očitati bi ji bilo treba dedno nevrednost po 4. točki. - sem pa zavil v meglo, da je s takimi stvarmi težko uspeti na sodišču, zato ker se tisto, kar je napisala, težko težko poklapa s 4. točko. Najprej je premalo dejstev, drugo pa je, da sodna praksa pravi, da mora biti hotenje. Kdor je hote ... opustil dolžnost preživljanja, hote... ni hotel pomagati....
Dedna nevrednost
126. člen
Nevreden je, da deduje, tako na podlagi zakona, kot na podlagi oporoke, in da karkoli dobi na podlagi oporoke:
1. kdor je z naklepom vzel ali poskusil vzeti življenje zapustniku;
2. kdor je s silo ali grožnjo prisilil zapustnika ali ga z zvijačo pripravil do tega, da je napravil ali preklical oporoko ali kakšno določilo v oporoki, ali mu preprečil to storiti;
3. kdor je uničil ali skril zapustnikovo oporoko z namenom, da bi preprečil izpolnitev zapustnikove poslednje volje, kakor tudi, kdor je ponaredil zapustnikovo oporoko;
4. kdor se je huje pregrešil zoper dolžnost preživljati zapustnika, ki ga je bil po zakonu dolžan preživljati, kakor tudi, kdor ni hotel dati zapustniku potrebne pomoči.
----
Glede dolžnosti preživljanja je potrebno gledati določila ZZZDR
124. člen
(1) Polnoletni otrok je dolžan po svojih zmožnostih preživljati svoje starše, če ti nimajo dovolj sredstev za življenje in si jih ne morejo pridobiti.
(2) Polnoletni otrok ni dolžan preživljati tistega od staršev, ki iz neopravičenih razlogov ni izpolnjeval preživninskih obveznosti do njega.
Ocena:
1
Po moje je bil spet GRADiM vmes.
Objave: 4
Teme: 3
Ocena:
0
Hvala za odgovore.
Me pa zanima glede ustne oporoke..oče je vedno pravil, da sestra ne bo dobila nič,da jo rajši ubije., sam je to govoril kak mesec prej preden je umrl..ali je možno s tem, da ne dobi deleža?