PodSvojoStreho.net Nepremičnine Nakup, prodaja in pravna vprašanja Nakup kmetijskega zemljišča - celotni postopek

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Prvič se soočam z nakupom kmet. zemljišča, kupujem pa brez posrednikov, zato potrebujem malo napotkov ali je postopek pravilen, da nisem kaj izpustil (npr.nisem vedel, da se mora za kmet. zemljišče dati na oglasno desko za 30dni):

1. S prodajalcem smo se dogovorili za kupoprodajno pogodbo (cena, ara, datum celotnega plačila,...)
2. Sestavil sem kupoprodajno pogodbo, ki že vsebuje zemljiškoknjižno dovolilo.
3.Ker bom vzel del kredita, sem se pozanimal pri bankah in se odločil pri kateri bom vzel (delodajalca sem že seznanil, da bom potreboval izpolnjen obrazec s strani podjetja)
4. Ker gre za kmetijsko zemljišče sem moral na občino poslati dve vlogi (potrdilo o namenski rabi zemljišča, vloga za izdajo potrdila o neobstoju predkupne pravice) - sedaj čakam, da mi občina pošlje.
5. V prodajalčevem imenu sem poslal ponudbo za prodajo kmet. zemljišča, da ga UE izobesi na oglasno desko za 30 dni. V tem času se moram javiti na ponudbo in odposlati vlogo za sprejem ponudbe. V kolikor se prijavi še kdo drug s predkupno pravico, se lahko obrišem pod nosom.
6. Na UE moram poslati vlogo za odobritev pravnega posla pri prometu s kmet. zemljiščem + priložiti neoverjeno kupoprodajno pogodbo. Ali lahko to pošljem že sedaj, ko je oglas še na oglasni deski, ali moram počakati, da se 30 dnevni rok izteče? Ali se lahko poslužim vloge za izdajo potrdila, da odobritev pravnega posla ni potrebna? Na parceli stoji bivalni vikend s hišno številko.
7. Odidem na banko, da povem kdaj na gre izplačilo kredita naprej - za tisti dan se naročim pri notarju.
8. Skupaj s prodajalcem se odpravimo k notarju, da overimo pogodbo. S sabo moram imeti kupoprodajno pogodbo ( v večih izvodih), potrjeno vlogo o odobritvi pravnega posla s strani UE, potrdilo o namenski rabi zemljišča s strani občine, osebne dokumente prodajalca in kupca. Ali potrebujem še kakšne dokumente?

Ali moram storiti še kaj, sem kaj izpustil, se da kako izogniti kakšnemu postopku?
Če se ne motim moraš za nakup kmetijskega zemljišča po novem imeti status kmeta, oz. cca. 11500 evrov dohodka iz kmetijstva. Če tega nimaš, ti UE ne bo odobrila pravnega posla.
A tudi če gre za vikend s sadovnjakom? A ni to mal nelogično?
@grizl: Pred dobrim mesecem sem dokupil še en travnik in UE ni prav nič komplicirala ali pogojevala posel. In ne, nimam status kmeta, kaj šele, da bi imel 11500 eurov prihodka od kmetijstva. Zato ne verjamem, da tvoje navedbe držijo.

@aarzzo: Ponudbo, ki mora viseti 30 dni na UE mora podpisati prodajalec, ne moreš ti v njegovem imenu dajati ponudbe za prodajo njegovega zemljišča.
Ko bo teh 30 dni minilo (boš ti dobil od UE obvestilo), potem lahko šele podpišeta kupoprodajno pogodbo, ki jo je treba odnesti na davčno, da se odmeri davek.
Nato na občino vložiš kopijo podpisane pogodbe (mora pa biti davčno že urejeno, torej potrjeno, da je plačan davek) z vlogo za odobritev posla (ja butasto, ker ne moreš tega v enem koraku narest, ampak žal je tako).
Potrdilo o namenski rabi zemljišča si jih pa skopiraj par izvodov, ker moraš povsod prilagati zraven (tudi pri notarju).

Toliko, kot je meni poznano.
Ko poteče 30 dnevni rok lahko naprej delaš z pogodbami, smo bili na istem....

20.7.2011 je začel veljati nov zakon, po katerem boš moral državi plačati odškodnino za parcelo, in ta odškodnina ni majhna, seveda boš to moral plačati če boš hotel kaj graditi.
Ker po ta novem je tako , da ko oddaš vlogo za gradbeno dovoljenje ti na upravni enoti izračunajo (glede na velikost parcele in boniteto zemljišča-ker pa je pri tebi sadovnjak je boniteta visoka namreč je od 0-100),
Vse je odvisno od tega kaj nameravaš z to zemljo narest, če jo misliš obdeloavti te ne bo nič stalo, če pa misliš na njej v prihodnje graditi se pa pozanimaj na UE koliko te bo prišla odškodnina, men bo namreč za 1000 kvadratnih m. prišla okoli 16000e.
Butasto do konca....

Z istim datumom je stopilo v veljavo tudi nekaj novih stvari v zvezi z kupovanjem in darovanjem kmetijskih zemljišč, meni so na UE komplicirali v zvezi z parcelo ker je polovica namenjena kmetijski rabi,pol pa stanovanjski zazidavi.....najbolje da pokličeš direkt na MKGP in jih povprašaš glede statusa kmeta in nakupa kmetijske zemlje.
Ampak ta davek se plača samo, če bom gradil na tej zemlji? Namreč na parceli že stoji vikend( s hišno številko) pa ga nameravam samo obnoviti, tako da upam da v tem primeru ne bodo zahtevali plačilo kakega stroška.

Morda veste kake spremembe so glede kupovanja kmetijskih zemljišč?
Nadomestilo je za novogradnje.
Za rekonstrukcije in obnovitve obstoječih objektov se ne plača.
(Preveri, da ni vikend morda črna gradnja.)
Iskanje po temi