PodSvojoStreho.net Nepremičnine Nakup, prodaja in pravna vprašanja Nakup novega stanovanja/ selitev

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Rabila bi vaše mnenj glede sledeče dileme, ki je malo daljša za opisat, ampak bom probala čim bolj skrajšat:
Trenutno imam v lasti dobrih 60m2 veliko stanovanje v 14 nadstropnem bloku, v vsakem nadstropju je po 5 stanovanj, to ki ga imam jaz je največje od njih. Blok je bil zgrajen leta 1978, nahaja se v večjem naselju v Ljubljani, je pa zadnji v "vrsti" in ima kot tak popolnoma odprt pogled na Šmarno goro, Kamniške alpe, Triglav. Spredaj ni nobenega objekta in ga tudi ne bo, ker je tam nezazidljivo območje (vodno zajetje). Mimo bloka gre cesta, srednje prometna, zraven je tudi železnica, ki pa me ne moti preveč, ker sem se že navadila (pa tudi vlak tam ne vozi zelo pogosto). Čez cesto od bloka je avtobusna postaja, v neposredni bližini je banka, lekarna, trgovina, čez cesto so ogromna polja, kjer lahko sprehajaš sebe in psa, ali pa tečeš. Toliko o lokaciji. Kar se stanovanja tiče je potrebno prenove (nova okna, vrata, parket, kopanica), ker se mu že poznajo leta. Sicer je razporeditev prostorov dobra, stanovanje je svetlo in je nasplošno čisto ok, če ne bi bilo v tako ogromnem bloku, s tečnimi sosedi spodaj in zgoraj. Moti me čist preveč miniaturen balkon za moje želje, ker imam pač rada odprt prostor. Problem je tudi parkirišče, ker so to bloki delani v cajtih, ko je prišel 1 avto na tri familije, dans ima pa ena familija tri avtomobile.

Torej... imela sem trden namen prodati to stanovanje in se preseliti v kakšno manjšo hišo, da bi imela svoj vrt in mir, ker mi ne bi noben težil, ampak v dobrem letu nisem našla nič všečnega, če pa je že bilo ok, je bla pa cena čist preveč navita za mojo finančno stanje. Zato sem v zadnjem obdobju začela gledat tudi stanovanja, novogradnje, ampak tudi teh ni veliko (pa zdi se mi, da jih bo vedno manj glede na to, kaj se dogaja z nepremičninskim trgom). Zdaj sem našla eno dost všečno stanovanje, nadstandardno, v novem vila bloku z desetimi stanovanji. Ima pravtako odprt pogled, ker je na vrhu klanca, je čisto zraven gozda. Blok ima tri nadstropja, dvigalo, stanovanje ima veliko teraso in en manjši balkon. Okoli bloka so same individualne hiše, ker je pač tako okolje, na obrobju mesta. Če bi se odločila za to stanovanje bi mogla vzet še vsaj 50.000 eur kredita (poleg tega, kar že imam prihranjeno in kar bi dobila s prodajo starega stanovanja).

In tu se zdaj končo pojavi dilema: ali obnovit to staro stanovanje, ali se preselit v novo? Pretehtala sem že vse možne pluse in minuse, ampak kakor koli gledam pridem na isto...enako število plusov in minusov pri obeh variantah. Starega stanovanja sem sicer že mal naveličana (ker živim tam že od otroštva, torej več kot 20 let), ampak se hkrati zavedam, da je infrastrukturno in lokacijsko gledano na perfektni lokaciji. Novo stanovanje je veliko lepše znotraj (čeprav me moti, da nima okna v kopalnici, ki ga staro stanovanje ima), večje je za ca. 28 m2, lokacija je sicer tudi ok, nima pa sprehajališč, ki sem jih navajena tukaj in mi prav pridejo predvsem zaradi psa. Malo tudi cvikam it v tako mali blok, kjer nobenega ne poznam in je pol stanovanj še praznih, tako da ne veš kaj bo še prišlo.

Torej kaj narest... kaj bi vi naredili oz. mi svetovali... čim več mnenj prosim, ker res ne vem kaj bi. Se zavedam tudi, da idealnega stanovanja/hiše itak ne bom našla... vedno bo kaj, kar me bo motilo. Ampak a se splača vzet kredit za stanovanje, če je človek imel plan kupit hišo in za to "šparat" kredit? Po drugi strani pa sama (še) nimam familije in ne vem, kolko je sploh smotrno kupovat hišo, čeprav si jo želim.

Hvala za vsak nasvet/mnenje že vnaprej.
Ko sem bral tale spis mi je v uč padlo sledeče: "s tečnimi sosedi spodaj in zgoraj" in "preseliti v kakšno manjšo hišo, da bi imela svoj vrt in mir". Zato se mi zdi nakup novega stanovanja bolj sila razmer kot idealna rešitev. Torej ostani kjer si in izpelji svoje sanje o hiški do konca...
211 konjev sreče v ovinkih...
[img]httpunichr("58")//shraniunichr("46")si/f/P/Cm/2bVKGTTq/1/r53superchargedunichr("46")jpg[/img]
JOHN COOPER WORKS evolucija
Jah po eni strani maš prav... po drugi pa, koliko je sploh realno (finančno) in smotrno kupit hišo če je človek sam in nima familije... ker ne nazadnje je treba upoštevat tudi kasnejše "obratovalne" stroške ipd.
Problem pri pri kupiti je ta, da so novogradnje nepremičninskega buma sami več-stanovanjski objekti, strejše hiše pa minimalno 300m2. Tako, da realno ostane opcija - narediti Idea :?:

Najdeš zemljico gor postaviš pritlično hiško od 70m2. Pri dobri organizaciji/pogajanju bi morala na koncu s prodajo stanovanja biti še malo v plusu...
211 konjev sreče v ovinkih...
[img]httpunichr("58")//shraniunichr("46")si/f/P/Cm/2bVKGTTq/1/r53superchargedunichr("46")jpg[/img]
JOHN COOPER WORKS evolucija
Moje mnenje:

@katra, če si sama, se pa sploh ne meči v stroške, ok nujna dela pri "renovaciji", pojdi raje kam, je več vredno. Za spat imaš, suho je tudi. Sosedje so pa povsod enaki (samo drugače zapakirani).
Oj, moje mnenje je, da če si dolgoročno želiš v hišo (take so tudi naše želje), potem je bolje ostati v obstoječem stanovanju, ga nekako renovirati in strmeti za nakupom (gradnjo) hiše.
Srečno in mnogo dobrih odločitev,
Hvala za vsa mnenja... se priporočam še za kakšno :wink:

No, kar se financ tiče sem nekje na tem, da bi za staro stanovanje realno lahko dobila cca. 160-165.000 eur (za ta denar dvomim, da se tu v okolici LJ. lahko najde kako hišo... še parcelo težko... dost ven iz te lokacije pa ne bi šla... toliko vredno mi pa ni imet hišo, ker imaš potem še stroške s prevozom)... novo stanovanje pa pride, če se scenkam, tam nekje okrog 250.000. 200.000 bi tako še lahko nekak spravila skup, za ostalih 50.000 pa bi mogla vzet kredit. Pa ja, večina vas bo zihr rekla, da je to predrago za stanovanje... se strinjam 100%... samo takšno je pač trenutno stanje na trgu in novogradnje (stanovanja) podobne kvadrature in standarda so kvečjemu še dražja.
lahko se zgodi, da v vila bloku ni tečnih sosedov. 88m2 je že lepa kvadratura, s katero se da shajat vsaj naslednjih 10 let. s 60m2 se bo težje shajalo. do hiše v LJ ti manjka še zelo veliko €€€, čez 10 let pa bo verjetno drugače.... go for it Wink
me pa firbec, kje in kakšno je to novo stanovanje. imaš kakšen link?
Če si želiš hiške z vrtom potem se je nesmiselno zakreditirati za novo stanovanje, razen če je tista terasa res dober nadomestek vrta. Je pa takšna odločitev dejansko težka in jo boš morala sprejeti sama, ampak če si česa resnično želiš, se vedno najde pot in ne oziraj se na to, ali imaš družino ali ne, ker nikjer ne piše, da je to pogoj. Tudi mene so malo čudno gledali, ko sem se sama odločila za gradnjo. Po slabih štirih letih mi je uspelo, da sem se preselila v hiško z vrtom, kjer z veseljem brkljam po zemlji. In mi ni žal. Zaenkrat Smile
Življenje je še pred tabo in tudi bistvenih vprašanj nimaš še odgovorjenih. Kot razumem si sedaj samska/sama na 60 m2. Najbrž ti ni cilj biti samska do smrti. Želje imaš, določene pogoje tudi,.... počakaj na partnerja, njegove želje, skupne želje, kompromise, družino,... takrat se bistveno lažje racionalno odločiš v skupno dobro. Sploh če imaš nekaj kapitala za seboj (stanovanje in prihranek). Kaj pa veš kaj pride v življenju. Lahko ti na koncu nek Mariborčan z lastno hišo in vrtom čisto zmeša glavo.
Živi življenje, imej cilje, želje,... ter se nato oz. ko je to potrebno odločaj za pomembne odločitve v življenju.
jaz pa ne vidim razloga zakaj... itak ni nič dokončnega in to staro ali tisto novo stanovanje se lahko proda, če je treba. 50.000 ni nek strašen ubijalski kredit. imaš pa v novem stanovanju tako, kot si želiš, pa čeprav bo samo za dve leti, se splača, zaradi dobrega počutja.
Danes sem šla še enkrat pogledat to novo stanovanje, tokrat malo bolj natančno (ker večkrat kot vidiš zadevo, več stvari/detajlov si zapomniš in opaziš). Kar mi je danes padlo v oči in me je malenkost zmotilo je, da skozi vhodna vrata padeš direkt v dnevno sobo... nobenega hodnika ni, kjer bi lahko pustil čevlje. Je potem mal naprej en utility, samo do njega prideš ob robu dnevne sobe (če si lahko približno predstavljate). Druga stvar je pomanjkanje prostora za omare. Spalnica je relativno majhna (čeprav v načrtu piše da ima 17m2, ampak je ziher manjša... vsaj če jo primerjam s to, ki jo imam sedaj), težko si predstavljam, da not zbašeš še eno omaro. Vse ostalo zgleda ok, ne vem pa, kolk je omnejeno lahko moteč faktor. Stanovanje je sicer po zasnovi dost podobno temu, ki ga imam zdaj (trisobno), edino dnevna soba je kr dosti večja, pa seveda bolj moderno je. Ma težko se je odločit res... vem da perfektnega bivališča ne bom našla... povsod bo kaj, kar bi lahko bilo bolje. Če bi se dalo bi bilo optimalno, da bi se preselila v to novo stanovanje za kakšen mesec, da vidim kako bi se dejansko obneslo oz. kako bi se počutila v njem... ampak žal to najbrž ne gre. Jst sm očitno čist preveč zahtevna stranka :lol: . Precej me muči tudi to, da je to stanovanje, kjer sem zdaj precej iskana zadeva (zaradi lokacije bloka)... in ni več poti nazaj ko ga enkrat prodam (itak). Eh ja, kriza.
Tisto novo stanovanje je pa sicer v Gameljnah.
Ne vem, ali je še aktualno, ampak sprehajališč pa v Gameljnah res ne manjka.
Še je aktualno ja Smile ... kje pa so ta sprehajališča... posebej me zanimajo Srednje Gameljne. Smile
katra7: brez zamere, ampak če lahko za 60m2 stanovanje (potrebno renoviranja) iztržiš 165.000, potem samo čimprej prodaj. Potem greš za mesec-dva-tri v najem in v miru kupuješ. S 165.000 težko vrečo se bo marsikaj dalo kupiti v teh časih.
1 2
Iskanje po temi