PodSvojoStreho.net Nepremičnine Nakup, prodaja in pravna vprašanja Služnost-optika

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pozdravljeni,

V naši občini napeljujejo optiko, časti EU (bele lise), vendar kaj očina sedaj hoče, napeljavo po svoji parceli si mora lastnik sam izkopati v lastni režiji, a moramo kljub temu podpisati služnost celotne parcele za vse večne čase vpisano preko notarja v zemljiško knjigo, drugače priključka ni možno pridobiti. Služnost velja tudi za vso infrastrukturo, ki jo bo občina želela graditi v bodoče.
A se vam to zdi normalno? Ima kdo podbne izkušnje? Se lahko kam pritožimo, glede da to financira EU?
Pri nas jo ravno končujejo tudi iz sredstev EU. So tudi zahtevali služnost. Če služnosti ne daš, ne dobiš priključka. Predložena pogodba je zajela tudi:
- traso bo določil izvajalec
- na trasi bodo brezplačno odstranili naravne ovire (drevesa, grmovje, ...)
- služnost velja za gradnjo, vzdrževanje in dograjevanje

S pogovorom sem dosegel, da se je v mojo služnostni pogodbi spremenilo:
- traso določim jaz v sporazumu z izvajalcem
- služnost ne velja za dograjevanje
- ob vzdrževanju povzročena škoda se poplača

Naj še pripomnim, da sistem praktično nima zunanjih samostojnih priključnih omaric. Kabel gre od hiše do hiše in je priključna omarica zunaj na zidu hiše hkrati podaljšanje kabla za naprej. Če sedaj ne dobiš priključka, boš pozneje ti rabil služnost, da boš lahko vlekel kabel od sosedove priključne omarice.
Nimam časa - sem v penziji!
Pri nas so tudi lani napeljevali optiko.Ni bilo nobenega pogojevanja.Jaz sem podpisal služnost,čeprav je potem izvajalec vlekel kabel tik ob cesti in ne po mojem zemljišču.
bom se kar tukaj malo vrinil:
K nam prišel fantič z štirimi izvodi pogodbe-v kateri je tudi služnost o prekopu parcel za optiko. Pogodbe so bile nepodpisane iz strani izvajalca in občine. Jaz sem podpisal te papirje in en izvod je ostal meni seveda nepodpisan od izvajalca in občine.
A je to pravilno, da so nosili podpisovat pogodbe nepodpisane od njih.
Sedaj pa nas kličejo, da damo podpis pred notarjem. Izkope in položitev optike so opravili.
Ampak jaz jim ne grem podpisat notarsko, ker imajo nekaj dolgov do mene.
Ali so pogodbe veljavne? Tudi če jaz na pogodbi nimam njihovih podpisov. Seveda oni so svoje tri izvode podpisali potem, mojega pa ne?? Notarsko pa še niso ovirjeni podpisi.
hvala za mnenja.
@marcho31

Hecno da občina zahteva da si morate to zadevo zrihtati sami. Poznam te prijekte iz Evropskega sklada za regionalni razvoj in tukaj gre za javno zasebno partnerstvo. Torej EU financira hrbtenico, oz. glavno traso, zasebni partner mora financirati izkop odcepov od glavne trase do objektov.
Svetujem da še enkrat preberete pogodbo ker kolikor vem mora pisati na pogodbi, da se služnost sklepa za čas delovanja omrežja, kar ni za vse večne časeSmile Poleg tega sem nekje od enega notarja za tako pogodbo slišal, da gre v tem primeru baje za "nepravo stvarno služnost" (pojma nimam od kje izraz in kaj pomeni) in da je tak tip služnosti avtomatsko omejen na 30 let trajanja.

@žerjavar

Tudi to mislim da ne bo povsem držalo, ker občina skupaj z zasebnim partnerjem, sta sodelovala na razpisu na Golobičevem ministrstvu ter kandidirala za ta sredstva. Tam pa je pogoj, da se VSEM gospodinstvom v teh t.i. belih lisah mora zagotoviti minimalno 1MB prenosa. Torej tudi če zavrneš podpis služnosti za glavno traso, to ne more/sme vplivati na to ali ti dajo priključek ali ne. Če ti ga ne dajo, se komot pritožiš na ministrstvo.
Trasa pa bi morala biti že določena (vsaj idejno),ko pobiralecpride do nekoga, skupaj pa nato z lastnikom določita TOČEN potek trase.

kar se samega sistema tiče, pa je pri optičnem omrežju sistem tak, da za vsakega naročnika mora biti vlakno od centrale do njega. torej tiste zunanje, samostoječe omare, ki jih poznamo iz CaTV sistemov, tukaj ne pridejo sploh v poštev. Tukaj je kot rečeno eno optično vlakno od centrale po glavni trase do vam najbližjega jaška, tam pa se začne naročniška cev, po kateri gre vlakno samo za vas, do vaše hišne omarice. Ne more pa iti glavna trasa skozi vašo naročniško omarico (na vašem objektu).

@susa

pogodba stopi v veljavo ko je notarsko overjena. Tako v bistvu ni pomembno kdo podpiše prej, kdo kasneje, čeprav mislim da je ustaljena praksa, da ponavadi zadnji podpiše lastnik zemljišča. ni pa nič narobe tudi če pač prvi. Neoverjena pa vseeno podpisana pogodba pa mislim da se smatra kot soglasje za enkratni poseg. Vprašanje: Zakaj pa ste sploh podpisali pogodbo, če niste imeli namena je potem tudi overiti pri notarju?
Primer ki ga poznam, je bil tak, da tisti izvod ki so vam ga pustili je samo "mušter" da vi pri notarju primerjate pogodbe ki so tam pripravljene za overitev s to vašo in vidite da niso nič spreminjali. Po overitvi pa dobite en izvod od tistih ki so bili pri notarju, ki pa je podpisan in poštempljan iz vseh strani.

Če ni skrivnost lahko zaupate iz aktere občine ste, pa vam morda lahko še kaj več odgovorim, ker kot rečeno nekaj primerov dobro poznam, ne pa pač vseh. lahko tudi na zs
Citat:Ne more pa iti glavna trasa skozi vašo naročniško omarico (na vašem objektu).
Na te stvari se ne spoznam. Dejstvo je, da je bil izkopan jarek od sosedove hiše do moje in potem od moje do naslednjega soseda. Jarek se je dotaknil hiše tam, kjer je bila v zidu vgrajena omarica. V jarek je bila položena cev od soseda do mene v enem kosu, enako od mene naprej. Cev je bila v moji omarici prerezana - iz zemlje sta prišla v omarico dva konca cevi. Od mene naprej je še 10 hiš. Drugi jarek s kako cevjo za glavni vod ni bil kopan. Pozneje so v cev dali samo en kabel -vpihali so ga z zrakom. V moji omarici sta bila dva konca kabla (iz vsake cevi en konec). Pozneje je en možakar dobri dve uri sedel pri moji omarici z kar nekaj napravami in mimogrede sem videl, da je imel pred sabo oba konca kablov kar dobro razcveten - kar precej posameznih vlaken. Bilo je še nekaj kratkih ogledov omarice, sedaj je sistem končan. V stanovanju nimam še nič od te optike- še ni v uporabi, ni najemnikov, je že 3 mesece končano.

Prepričan sem za vsaj 10 hiš ob lokalni cesti, da ni glavne trase in razdelilnih omaric, ampak gre kabel od hiše do hiše.
zelo čuden sistem, še posebej za optiko... domnevam da na koncu tistih 10 hiš, za ketere praviš da so še naprej, da je potem trase konec? Ker to je edina logika ki jo vidim, da gre za manjši odcep, s katerim so optiko pripeljali do te skupine hiš, ter kar istočasno tudi do uporabnikov odcepe. Je pa to delovanje po zelo starem sistemu, ki se je uporabljal recimo za stare telefonske vode, tako da tisti ki je to delal ravno ne stremi k naprednejšim, sodobnim procesom. Dobro, delalo vam bo bp, samo pri taki vezavi zna nastati problem, ČE se kaj pokvari v prvi taki omari, so vse naslednje brez signala. Torej nekako zaporedna vezava. Veliko boljše je če se jih priključuje neodvisno eno od druge, tako tudi če gre kje kaj narobe, je brez signala samo en naročnik. Če veste mogoče, kdo vam je to delal?
tomas46
tako je od hrbtenice si moramo sami napeljati, sicer je nekaj subvencionirano, ni problem to izkopat, najmanj.

V služnosti, pa piše, da ni samo za optiko ampak še za druge stvari:

Služnostni zavezanec daje služnostnemu upravicencu naslednja upravicenja:
-graditev, postavitev, obratovanje, vzdrževanje širokopasovnega omrežja elektronskih komunikacij, opreme in
drugih komunalnih vodov z vso pripadajoco infrastrukturo,
-dostop do širokopasovnega omrežja elektronskih komunikacij, opreme in drugih komunalnih vodov za
potrebe obnove,obratovanja in vzdrževanja,
-odstranjevanje naravnih ovir pri graditvi, postavitvi, obratovanju, vzdrževanju in nadzoru širokopasovnega
omrežja elektronskih komunikacij, opreme in drugih komunalnih vodov.

izrecno in brezpogojno izjavlja, da dovoljuje zase in za svoje pravne naslednike, da se pri nepremicnini vpiše služnost za izgradnjo, postavitev, obratovanje, vzdrževanje in nadzor širokopasovnega omrežja elektronskih
komunikacij, opreme in drugih komunalnih vodov, v korist vsakokratnega upravljavca in služnostnega
upravicenca OBCINE, pravnih naslednikov. Pogodba o ustanovitvi služnostne pravice se overi pri notarju.
Vknjižbo služnostne pravice bo predlagal služnostni upravicenec oz. investitor, katerega tudi bremenijo vsi
stroški v zvezi s to pogodbo in zemljiškoknjižno izvedbo.

To je nekaj povzetkov iz pogodbe.
Citat:Če veste mogoče, kdo vam je to delal?
Osebni avtomobili in kombiji so imeli v glavnem oznake GOV, včasih je vmes bil kakšen Telekom.
Tistih 10 hiš za mano je res končnih. Ne daleč pred mano je v zemlji jašek, iz katerega še gre ena podobna veja za 6 hiš.

Sem samo opisal, kako je pri nas narejeno.
@marcho31

ta izsek je povsem identičen tistemu na pogodbah ki jih poznam, z izjemo tega da tukaj piše tudi za druge komunalne vode. Zgleda da je občina izkoristila priliko in zraven položila še kak vod. Rekel bi, da v kolikor še niste overili pogodbe, da se dogovorite, da se v pogodbo vnese vsaj koridor. Sicer mislim da to na zemljiško knjigo nima vpliva ter da bo služnost še vedno vpisana na celi parceli, je pa vseeno to podpisano z njihove strani ter tudi overjeno v pogodbi. Tako potem ne morejo kar po celi parceli vam hodit po svoje kolikor se jim zapaše. Upam da imate v pogodbi tudi zapisano, da služnost velja samo za namen za katerega je ustanovljena. Osebno bi tudi še zahteval, da ČE ŽE piše tudi za druge vode, da se točno definira za katere. Bi pa se vseeno na vašem mestu šel malo kregat na občino, ker kot sem že napisal zgoraj, kolikor poznam te projekte, je bila zahteva da se MORA zagotoviti priključek vsakemu zainteresiranemu v belih lisah, in to brez kakega postavljanja pogojev.

@žerjavar

GVO je telekomovo podjetje, tako da zanimivo da je sam telekom slovenije šel delat na tak način. Ampak ok...
tomas46 Napisal:ČE se kaj pokvari v prvi taki omari, so vse naslednje brez signala. Torej nekako zaporedna vezava. Veliko boljše je če se jih priključuje neodvisno eno od druge, tako tudi če gre kje kaj narobe, je brez signala samo en naročnik. Če veste mogoče, kdo vam je to delal?
ne bo ravno držalo saj gre pri optiki kot že prej omenjeno za t.i. point to point vezavo, kar pomeni da je vsaka parica vlakna direkt vezana v komunikacijski center na eni strani in skončana pri naročniku na drugi strani in ni nobene zaporedne vezave. Poleg tega se tu nima kaj pokvarit, lahko se jo edino pretrga s kakšnim bagrom ali podobno, vendar lahko pride do iste situacije tudi, če bi bile ločene parice peljane iz centralne razdelilne omarice do naročnika, ker bi dejansko šle po isti cevi z odcepi/jaški pri vsakem naročniku... je pa dejstv, da je lažje vleči iz centralne omarice po liniji in imeti jaške pri naročniku, spoji oz vari pa so v vsakem primeru...
Spoštujte uporabnike portala | Opišite svoj problem čim bolj natančno - vključno z naslovom | Preden postavite vprašanje uporabite ISKALNIK | Pišite v slovenščini; KRIČANJE ni dovoljeno | Komercialno oglaševanje ni dovoljeno
mogoče kdo ve koliko stane popravilo optičnega kabla če ga strgaš z bagrom.
Je kdo e imel tak slučaj. Kabel debel 1 cm približno.
susa Napisal:mogoče kdo ve koliko stane popravilo optičnega kabla če ga strgaš z bagrom.
Je kdo e imel tak slučaj. Kabel debel 1 cm približno.
Ufff tole bo pa zelooooooo drag špas.
tole ne bo škodilo:
VARNOSTNO OPOZORILO ZA DELO Z OPTINIM OMREŽJEM
V primeru poškodbe optičnega kabla, v vlakna ne gledamo in takoj obvestimo
odgovorno osebo za vzdrževanje širokopasovnega omrežja.
če je optični kabel v obratovanju, obstaja pri odpiranju kabla ali spojke velika
nevarnost poškodbe oči.
V tem primeru moramo uporabiti zaščitna očala pred laserskimi žarki, ki ustrezajo
standardu EN 60825-1:1999.
Po izdelavi spojke, se okoli nje in okoli optičnega kabla ovije opozorilni trak z
napisom "POZOR, LASER!".
Optična vlakna v kablu prenašajo lasersko svetlobo, ki jo človek z očesom ne
zazna, predstavlja pa nevarnost za poškodbe oči in lahko trajno poškoduje vid in
povzroči oslepitev.
Sem vprašal majstra, ki nam je vlekel optiko. Kabel morajo zamenjati v celoti do točke priklopa na glavni kabel. Za cca 70 m se je strinjal, da bi bilo to par 100 EUR. Ni pa hotel povedati kaj več. Problem je, ker morajo pripeljati s sabo kompresor in kaj vem kaj, za dve minuti vpihovanja. Največja postavka pa je menda priključevanje na glavni kabel.
1 2
Iskanje po temi