PodSvojoStreho.net Nepremičnine Nakup, prodaja in pravna vprašanja netočen vris stavbe

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Zanimam se za nakup zemljišča(gozdu), kateri bo v bližini mojega doma in imam zato velik interes saj je cena ugodna.
Na sosednjem zemljišču je vrisano gospodarsko poslopje, vendar je dejansko postavljeno na tem katerega kupujem (na robu).

Zanima me kako se bodo zadeve odvijale, če kupim zemljišče?
In kaj pravi lastnik-uporabnik tega poslopja in prodajalec?
Kako ves da je vrisan na sosedovo, stoji pa na prodajalcevem(kako je prodajalec to dovolil)?
Sicer pa naj nekdo(prodajalec) naroci ureditev meje in kontrolo vrisa stavbe. Ce je majhna parcela zna to stati vec kot je vrednost parcele.
Sosed verjame, da je zemljišče pod njegovim poslopjem njegovo. Na silo rešiti bo zelo drago. Kupiti parcelo s takim problemom se ne splača, razen če si pripravljen sosedu dajati del parcele v brezplačno uporabo in zelo verjetno tudi v last.

Prodajalec vzame geometra, ki bo označil meje parcele (sosed mora biti prisoten). Verjetno mu ne bo težko povedati, da se je v preteklosti zgodila napaka in da naj odkupi problematični del parcele, ostalo pa kupiš ti. Lastniku parcele v naprej obljubiš, da boš h kupnini za parcelo dodal strošek geometra.
Nimam časa - sem v penziji!
Odvisno koliko metrov od roba je. Sem dal ravno nekaj mesecv nazaj izmerit parcelo, ker je tudi naša hiša stala na občiski cesti. Izvedel sem, da imajo v katastru bolj slabe natančnosti mej (katastrski prikaz +- 1,5m, urejene meje +- 0,1m, gospodarska javna infrastroktura +-1<4m) vse to ima po kontrolo geodetska uprava RS. Če imaš v bližini kakšen mejnik, ki ga je določil geomer lahko sam z metrom približno določiš mejo pa boš imel bolj točen podatek kje stoji objekt.
Hanzi Napisal:In kaj pravi lastnik-uporabnik tega poslopja in prodajalec?
Kako ves da je vrisan na sosedovo, stoji pa na prodajalcevem(kako je prodajalec to dovolil)?
Sicer pa naj nekdo(prodajalec) naroci ureditev meje in kontrolo vrisa stavbe. Ce je majhna parcela zna to stati vec kot je vrednost parcele.

Dejstvo je, da je parcela na dražbi in po poizvedovanju sem ugotovil, da je pač tisti " kozolec" vrisan na sosednji parceli, na kateri je to dovoljeno na tisti pa, ki bi jo kupil jaz pa ne. Za kozlec mi je vseeno saj kupujem gozd...

Vse breme pade name saj si ne znam predstavljati, če kupim kako postopati. Z veseljem bi del parcele za pameten denar prodal lastniku sosednje parcele, vendar menim, da on ne bi imel interesa saj je starejši možakar, ki stanuje 150km stran...
Žerjavar Napisal:Sosed verjame, da je zemljišče pod njegovim poslopjem njegovo. Na silo rešiti bo zelo drago. Kupiti parcelo s takim problemom se ne splača, razen če si pripravljen sosedu dajati del parcele v brezplačno uporabo in zelo verjetno tudi v last.

Prodajalec vzame geometra, ki bo označil meje parcele (sosed mora biti prisoten). Verjetno mu ne bo težko povedati, da se je v preteklosti zgodila napaka in da naj odkupi problematični del parcele, ostalo pa kupiš ti. Lastniku parcele v naprej obljubiš, da boš h kupnini za parcelo dodal strošek geometra.

Sosed verjetno res verjame, da je na njegovem. Na sil ne bi reševal, bi pa probal rešiti pa pojma nimam kakšni so zakni/postopki.

Ti si povedal idealno rešitev, vendar kaj če sosed ne bo pripravljen reševat zadeve? Na parceli, ki bi jo kupil ni vpisano in tudi ne more biti vpisano poslopje.
Moja razlaga je, da bi mu za minimalno vsoto ponudil odkup tistih par kvadratov (cca 100) pod pogojem, da prevzame tudi stroške parcelizacije...Če pa to ne sprejme, pa pač lahko tudi poderem to poslopje saj je na mojem :wink:
marofar Napisal:Odvisno koliko metrov od roba je. Sem dal ravno nekaj mesecv nazaj izmerit parcelo, ker je tudi naša hiša stala na občiski cesti. Izvedel sem, da imajo v katastru bolj slabe natančnosti mej (katastrski prikaz +- 1,5m, urejene meje +- 0,1m, gospodarska javna infrastroktura +-1<4m) vse to ima po kontrolo geodetska uprava RS. Če imaš v bližini kakšen mejnik, ki ga je določil geomer lahko sam z metrom približno določiš mejo pa boš imel bolj točen podatek kje stoji objekt.

Večina objekta stoji na "moji" parceli. Velikost objekta je 5x7m od tega je stranica 5 m na mojem in druga stranica cca 5 metrv tudi...na njegovem pa cca 2 metra.

Kaj pa v primeru, da enostavno postim zadevo pri miru - jaz uporabljam gozd in se za njegovo poslopje ne sekiram, ker je stvar v prodaji na drugi draži in meni bi prišlo prav, da bi malo gozdaril, ko v bližini postavim hišo?
Ce ne zivi v blizini se verjetno ne briga pretirano za posest? V kaksnem stanju je kozolec? Ce ga ne rabi se bo verjentno prej ali slej podrl in te naj pretirano ne skrbi. Morda pa bi ti on oz. kasneje njegovi nasledniki prodali se to-ce te sploh zanima
Citat:...Če pa to ne sprejme, pa pač lahko tudi poderem to poslopje saj je na mojem
Sam priznavaš, da poslopje ni tvoje - se ga ne smeš dotikati, kaj šele uničevati. Ko boš 100% prepričan, da je na tvojem, obvestiš lastnika, naj ga odstrani. Lahko pa si nabaviš psa, ki ga navadiš, da bo vsakikrat markiral isti steber - bo hitreje strohnel, se bo prej samo podrlo. Lastniku obnove ne rabiš dovoliti.
Nimam časa - sem v penziji!
Kako dolgo pa že stoji kozolec tam?

Sicer pa se bo iz arhiva starih izmer, ki se ga dobi na geod. upravi, videlo, na kateri parceli je kozolec. Če je kozolec na mapni kopiji vrisan na sosedovi parceli in v zadnjih ... letih ni bil prestavljen ali na novo sezidan, potem je definitivno na sosedovi parceli.

Verjetno pa ste lego kozolca odčitali iz posnetka iz zraka (DOF), na katerega je bil vpet digitalni katastrski načrt. To je zelo narobe (!!), saj je posnetek iz zraka veliko bolj natančen od katastrskega načrta - sploh na območju gozda. Naj povem, da je bil katastrski načrt pri eni od izmer na območju gozda glede na dejansko stanje zamaknjen tudi do 10m. Na kmetijskih zemljiščih je ponavadi do +-3m, v naseljih pa od +-12cm do 1m.

Tako da predlagam ureditev meje, vsaj tisti 2 kritični točki, da se takoj vidi ali pade kozolec na vašo parcelo. Stroškovno bi bile 2 do 3 ureditvene točke cca. 400EUR.
ti parcelo lepo kupi in si ne delaj skrbi.
- ampak v glavi moraš met, da je ta delček kjer je kozolec sosedov in tako nebo nikioli nobenega spora. Če kdaj sosed premeri parcelo pač se strinjaš, da je ta delček njegov.
susa Napisal:ti parcelo lepo kupi in si ne delaj skrbi.
- ampak v glavi moraš met, da je ta delček kjer je kozolec sosedov in tako nebo nikioli nobenega spora. Če kdaj sosed premeri parcelo pač se strinjaš, da je ta delček njegov.
hvala za mnenja...se toliko dogaja, da je res najbolje da grem lecitirat in, če dobim za pameten denar se ne sekiram pa bo kar bo...gzdu bo dovolj Big Grin
Iskanje po temi