Objave: 33
Teme: 13
Ocena:
0
Zadnjič sva si ogledala neko parcelo, ki je sicer prevelika za naju, bi se jo pa dalo razparcelirati, tako da bi midva vzela le 400 m2. Ali ta strošek razparceliranja nosiva midva in koliko to približno nanese?
Objave: 54
Teme: 4
Ocena:
0
tu mene zanima, kakšen je postopek, da bi parcelo ca. 12 arov razdelil na polovico in kolko to stane, pa kako dolgo potem traja in koliko stane pridobitev gradbenega dovoljenja?
Objave: 134
Teme: 16
Ocena:
0
Kdo nosi stroške razparceliranja je odvisno od tega, kako se dogovorite, v mojem primeru je nosil stroške prodajalec.
Postopek je sledeč:
PREVERBA
1. Najprej vložiš na pristojno Občino vlogo za pridobitev Potrdila o namenski rabi zemljišča iz katerega je razvidno za kakšen namen je parcela opredeljena in ali bo Občina uveljavljala predkupno pravico.
2. Pridobiš si zemljiškoknjižni izpis iz katerega je razvidno ali je na parceli kakšna plomba. (cca. 1,5 €)
PARCELACIJA (cca. 800 €)
1. Prodajelec odda vlogo na geodetsko podjetje, le-to dodeli rok parcelacije in skliče sosede, ki mejijo na želeno parcelo (čakaš približno en mesec).
2. Odmera (na odmeri že moraš natančno vedeti mere parcele, geodetsko podjetje nima podatkov kje je možna gradnja in kje ne, to se pozanimaš na Občini ali na spletnih mestih Prostor.si ali PISO.si).
3. Počakaš, da geodetsko podjetje izdela elaborat, ki ga pošlje na pristojno Občino, le-ta odobri ali ne odobri parcelacije, Občina sklep o odločitvi pošlje geodetskemu podjetju, le to pa nato pošlje naročniku (prodajalcu) Odločbo iz katere ni razvidnih velikosti parcel. Po pravnomočnosti (15. dneh) geodetsko podjetje pošlje prodajalcu dopis o pravnomočnosti iz katerega so razvidne mere parcel.
4. Skleneš pogodbo s prodajalcem.
5. Greš na Davčno upravo kjer plačaš davek na nepremičnine (prodajalec ali kupec – odvisno kako se dogovorita, praviloma davek plača prodajalec).
7. V kolikor se zemljišče kupuje od mladoletne osebe mora CSD izdati odločbo o soglasju k pravnemu poslu, ki ga neseš na UE, da ti izda soglasje k pravnemu poslu
8. Z vso dokumentacijo greš k notarju, da ti pogodbo overi.
9. Plačaš kupnino
10. Greš na zemljiško knjigo, da se vpišeš kot lastnik -to je najpomembneje.
Če sem kaj pozabila me popravite (:
Objave: 135
Teme: 7
Ocena:
0
O ceni parcelacije je težko govoriti, saj je veiko odvisno ali so meje že urejene in če niso koliko bo ureditvenih mejnikov itd. Se pa cene gibljejo od 400€ naprej.
Objave: 1622
Teme: 43
Ocena:
0
Imam vprašanje; kako pa potem naprej, ko je enkrat parcelacija narejena, parcela plačana in vpisana v ZK? Gledam parcelo, ki je velika čez 4000m2, jaz bi pa vzel 500-600m2. Recimo, da je parcela (4000m2) razparcelirana na 8 parcel. Po sredi parcele pa bi geodet narisal ulično cesto, katera se stika na eni strani na občinsko cesto (kakšne probleme lahku pričakujem tukaj?), na drugem koncu pa h končni parceli (parcela je stožičaste oblike). Kot kakšne probleme sem vprašal zato, ker če je to kategorija državne ceste in je to na Gorenjskem, se srečate s človekom po priimku Drole, ki je živi komplikator. To sem slišal že od večih ljudi-tudi od arhitektke osebno, da je nepopustljiv in hoče imeti neke odstavne odseke ceste na strani, kjer se parcela oz. dostop parcele stika z državno cesto. Ponavadi so zraven enormni zneski, ki jih hoče, pa še projekt dostopa na to državno cesto mora narediti prav posebej projektivni biro.
Predvsem me zanima, kdo potem naredi oz. uredi infrastrukturo; se pravi asfaltiranje ceste, ulične luči, vodovod, kanalizacija po sredi ulične ceste itd.?
Ocena:
0
Lastnik parcele odloča kakšne bodo parcele, ali želi med parcelami cesto in kje jo želi... Potem se lahko ta cesta, ki je trenutno v lasti lasnika xx, prnese v javno dobro s tem se mora strinjati pristojna Občina. V kolikor občina odobri, da se cesta prenese v javno dobro je potem za svetila, pločnike in vse ostalo odgovorna krajevna skupnost oz. posredno pristojna Občina. Lp
Ocena:
0
Pri nas na občini je za ceste odgovoren referent Oddelka za okolje in prostor. Najbolje bi bilo prepričati lasnika parcel, da on poda vlogo za odmero ceste v javno dobro. Vsekakor pa je najbolje, da povprašaš na pristojni Občini. Lp