PodSvojoStreho.net Nepremičnine Nakup, prodaja in pravna vprašanja Na koga se obrnuti?

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Kaj narediti, na koga se obrnuti?
Smo gradili objekt z delavci in podizvajalci. Na začetku je bilo zelo dobro in kvalitetno izvajanje del od strani podizvajalcev. Pogodbe smo sklenili, določili obseg del, cene ter rok izvedbe in rok plačil. Od približno polovice so se stvari zapletle. Podizvajalci so samo zahtevali plačila, izsiljevali, grozili, stavkali in podobno. Na podlagi izsiljevanj sem seveda bil prisiljen plačevati kljub temu, da nisem prejel ne situacijo in ne fakturo, seveda na njihove obljube "mi bomo svoje naredili". Danes objekt stoji, fakture nemorem dobiti, telefonske številke so nedosegljive. Vse kar imam, imam potrdila o plačilu z avansi. Obrnil sem se na policijo in kao niso pristojni za to, obrnil se tržnemu inšrektoratu in niso pristojni za to, inšpektorat za delo tudi. Odvetniki zahtevajo masne denarje in seveda traja postopek lahko tudi 10 let. Kdo je sploh pristojen za reševanje podobnih stvari. (na policiji sem večkrat opravil prijavo izsiljevanja in fizičnih groženj) ništa od toga! Zapisniki so nekje v predalih! Posluha ni!
:oops: Veliko sranje!

Takole - po tvoji oceni - glede na pogodbo in obseg del, koliko si že plačal z avansi glede na končni znesek, in v koliki meri stanje objekta odraža % plačanih avansov?

Če si z avansi do sedaj pokril recimo 50%, dela na objektu pa so cca 50% izvedena - potem ni večje težave.

Zaradi neizpolnjevanja pogodbenih določil - enostavno razdreš pogodbo. Krivda je na izvajalčevi strani, dodatno pa ga lahko ( seveda sodno ) ganjaš za nastalo škodo.

Če si plačal več, kot pa je narejenega, pa si "nasrkal" - dobesedno.

No, najprej bi se jaz lotil NOSILCA POSLA - torej tistega s katerim imam pogodbo. Za vsa plačila bi zahteval avansne račune. Zahteval bi vse gradbene dnevnike - seveda ustrezno popisane in potrjene. Potrjene s strani tako izvajalca, investitorja in nadzora.

Če teh dnevnikov ni, je izvajalec v prekršku, ker krši določila zakona o gradnji objektov in seveda tudi obligacijskega zakonika in še česa.

Te zadeve pa so že v pristojnosti tako gradbene, kot tudi tržne inšpekcije.

Samo papirje skupaj dobi.

Če si "laik" si najprej dobi strokovno pomoč - kak nadzorni bi ti prav prišel. Bo nekaj računal - definitivno, bo pa v štartu cenejši kot odvetnik.
Nasrkal Napisal:Kaj narediti, na koga se obrnuti?
Smo gradili objekt z delavci in podizvajalci. Na začetku je bilo zelo dobro in kvalitetno izvajanje del od strani podizvajalcev. Pogodbe smo sklenili, določili obseg del, cene ter rok izvedbe in rok plačil. Od približno polovice so se stvari zapletle. Podizvajalci so samo zahtevali plačila, izsiljevali, grozili, stavkali in podobno. Na podlagi izsiljevanj sem seveda bil prisiljen plačevati kljub temu, da nisem prejel ne situacijo in ne fakturo, seveda na njihove obljube "mi bomo svoje naredili". Danes objekt stoji, fakture nemorem dobiti, telefonske številke so nedosegljive. Vse kar imam, imam potrdila o plačilu z avansi. Obrnil sem se na policijo in kao niso pristojni za to, obrnil se tržnemu inšrektoratu in niso pristojni za to, inšpektorat za delo tudi. Odvetniki zahtevajo masne denarje in seveda traja postopek lahko tudi 10 let. Kdo je sploh pristojen za reševanje podobnih stvari. (na policiji sem večkrat opravil prijavo izsiljevanja in fizičnih groženj) ništa od toga! Zapisniki so nekje v predalih! Posluha ni!

...Ste v pogodbi določili penale na neizvedbo v predvidenem času?
Neprejemanje fakture je predmet za davčno inšpekcijo. Oni dobro uredijo situacijo, vendar ti takoj od tega ne boš imel nič . Le oni bojo kaznovani. Ti pa to sicer lahko uporabiš v nadaljnem sodnem postopku.
jaz bi potem ko bi opravil prijavo na DURS po navodilu tržnega inšpektorja sestavil reklamacijo na katero mora nosilec posla odgovoriti v roku 8dni. Če to ne stori ga prime še tržna inšpekcija. potem zna biti, da hitro dobiš povrnjen denar ali podobno, kar zahtevaš.

Zadeva je primerna nadalje tudi za kriminaliste, ne navadno policijo.

Mislim, da bi ga moral ta izvajalec kar nasrkati zaradi s tvoje strani naštetih nepravilnosti.
Res grozno, kaj se dogaja! :x

Vprašanje čisto tako: kje je bil pa gradbeni nadzor? Nobenega objekta, ki se gradi na podlagi gradbenega dovoljenja (razen nezahtevnega), ni mogoče graditi brez gradbenega nadzora, tudi v lastni režiji ne. In dober nadzor ima nekaj kontrole tudi nad izvajalci...

Čisto dobro pa ne razumem situacije... A ste gradili svojo hišo v lastni režiji, ali ste gradili kot podjetje in zato tako zelo potrebujete račune ali kaj? Priznam, na tele davčne zadeve se ne spoznam.

Pa še to: kolikor jaz vem, inšpekcija bolj kot ne denarno kaznuje, situacije pa ne bo rešila (mogoče davčna, je ne poznam).
LP
GI200 Napisal:Res grozno, kaj se dogaja! :x

Vprašanje čisto tako: kje je bil pa gradbeni nadzor? Nobenega objekta, ki se gradi na podlagi gradbenega dovoljenja (razen nezahtevnega), ni mogoče graditi brez gradbenega nadzora, tudi v lastni režiji ne. In dober nadzor ima nekaj kontrole tudi nad izvajalci...

Čisto dobro pa ne razumem situacije... A ste gradili svojo hišo v lastni režiji, ali ste gradili kot podjetje in zato tako zelo potrebujete račune ali kaj? Priznam, na tele davčne zadeve se ne spoznam.

Pa še to: kolikor jaz vem, inšpekcija bolj kot ne denarno kaznuje, situacije pa ne bo rešila (mogoče davčna, je ne poznam).
LP

...se pridružujem zgornjim vprašanjem... Kakšen objekt pa ste gradili?
Hvala vsem za mnenja in pomoč!
Prvo odgovorim papežu za vrenost plačila v %. Po pogodbi je plačano vse, narejeno pa približno 70%. Penalov v pogodbi nimamo definiranih, imamo pa vpisane gospodarske škode po pravilih gradbenih uzanc ter vse morebitne nastale škode zaradi neizpolnjevanja pogodbenih obveznosti. Zajeto je tudi v pogodbi, da se gradbeni dnevnik mora ažurno voditi ves čas gradnje,(nimajo ga) gradbena knjiga ter ostala dokumentacija katera je potrebna za uspešno primoprodajo, da ni ovir za tehničan pregled,(nimajo nič razen telefona za izsiljevanja). V primeru da bi zamujali več kot 30 dni pa imam pravico prekinuti pogodbo, poslal sem pa prekinitev pogodbe par dni nazaj, to je ajde cca 70 dni. Zamujajo pa minimalno 80 dni oziroma sploh jih ni. Dobim pa kakšen sms vsakih par dni iz neznanih številk, da se neprobam slučajno poigrati z zakoni.

Lp
Iskanje po temi