PodSvojoStreho.net Nepremičnine Nakup, prodaja in pravna vprašanja Darilna pogodba

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pozdravljeni,

Zadeva je sledeča. Imam gradbeno parcelo na kateri bova s punco začela zidat. Ker bi pa rad to parcelo do 1/2 prepisal na svojo punco. Tu se pa pojavi problem. Sestavil sem darilno pogodbo po vzorcu, ki je bil na "pod svojo streho" in sva jo nesla overit notarju. Notar je ni hotel overit, ker mora biti zapisana v notarskem zapisu. Za sestavo pa zahteva 100,00 EUR. Zanima me zakaj ni mogoče overit najine pogodbe oz. kako naj pridem do pogodbe v notarskem zapisu, saj se mi zdi tarifa notarja oderuška.
antizidar Napisal:Pozdravljeni,

Zadeva je sledeča. Imam gradbeno parcelo na kateri bova s punco začela zidat. Ker bi pa rad to parcelo do 1/2 prepisal na svojo punco. Tu se pa pojavi problem. Sestavil sem darilno pogodbo po vzorcu, ki je bil na "pod svojo streho" in sva jo nesla overit notarju. Notar je ni hotel overit, ker mora biti zapisana v notarskem zapisu. Za sestavo pa zahteva 100,00 EUR. Zanima me zakaj ni mogoče overit najine pogodbe oz. kako naj pridem do pogodbe v notarskem zapisu, saj se mi zdi tarifa notarja oderuška.

Mislim, da tvoja pogodba pade pod 47. člen zakona o notariatu. Pogodbo v obliki notarskega zapisa lahko dobiš izključno pri notarju.
Ali želiš pri notarju overiti POGODBO ali PODPIS?
Overiti želim pogodbo. Saj želim potem še vse skupaj vpisati v zemljiško knjigo.
Overiti pogodbo ali podpis?!! Overja se podpis... Pa 100 Eur pri teh stvareh ni nič posebnega. Še malo se mi zdi.
Napiši darilo in pojdi overit samo podpis - v darilni pa naj bo že zemljiško knjižno dovolilo , da ne bosta imela še 1x stroška kasneje-(na ZK)
Jaz imam podobno vprašanje...

S fantom bova začela graditi na parceli, ki je trenutno mamina. Se nam bolj splača da najprej mama parcelo prepiše name (darilna pogodba - ni davka ker gre za sorodstveno razmerje starš-otrok) in jaz nato 1/2 parcele prepišem na fanta (izvenzakonska skupnost - menda spet ni davka)? Bo pa v tem primeru 2x treba plačati vpis v ZK če prav razumem.
Ali je bolje da kar takoj mama prepiše 1/2 name in 1/2 na fanta? Kolikšen je v tem primeru davek?
Mama naj parcelo z darilno pogodbo prepiše kar na oba hkrati. Ni potrebno najprej tebi, ti partnerju. Davka ne bosta plačala. Zk vpis bosta plačala enkrat. Mi smo pred tremi leti delali enako. Moja starša sta nama obema podarila gradbeno parcelo.
Kaj ni davka oproščeno darovanje samo v prvem sorodstvenem kolenu?
Iz svojega primera lahko povem, da so moji starši z darilno pogodbo prepisali parcelo na mene in mojega moža hkrati in nismo plačali nobenega davka.
Ko gledam da ljudje šparajo tam kjer ne bi smeli, potem se pa(lahko) čez 5 let tolčejo po glavi zaradi(samo) 100eur. :roll: :roll: . :oops:
Če hočeš biti lastnik morajo darilno pogodbo podpisati vsi, ki bi lahko po smrti dedovali v istem dednem redu. Drugače je pa itak kar partnerja ustvarita v skupnem življenju pol pol.
To je pa potem izročilna pogodba, ko so prisotni vsi morebitni dediči.

Ker če nekaj dobiš z darilno pogodbo, ob smrti darovalca dediči lahko zahtevajo nujni delež tudi od darila. Če pa je darilo dano z izročilno pogodbo, kjer se preostali dediči odrečejo temu darilu, po smrti darovalca ni teh težav.
Tudi jaz sem bolj za izročilno pogodbo, kot smo jo naredili tudi pri nas. Tako čez n let ne boš imel težav s tem, da te bo kakšen dedič hotel iztisnit za nujni delež. Je pa za izročilno pogodbo potreben notarski zapis (torej ga napiše notar...), za darilno pa ne, ampak samo overiš podpis.
Iskanje po temi