PodSvojoStreho.net Nepremičnine Nakup, prodaja in pravna vprašanja odkup sosednje parcele po kateri poteka naša pot

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Že 30 let poteka po sosednjih parcelah pot oz. cesta do naše hiše (parcele so bile v občinski lasti, potem preko denacionalizacije vrnjene lastnikom in kasneje prodane drugemu lastniku). Ves ta čas smo cesto uporabljali; praktično drugje ni možna cesta (teoretično morda po drugem delu teh sosednjih parcel, vendar zelo strmo...).
Sedaj bi želeli odkupiti sosednji dve parceli (obe skupaj ca. 650 m2), kjer poteka naša cesta. Parceli sta pod vrsta rabe navedni kot travnik, kat.razred 3, dejanska raba pozidano zemljišče, namenska raba stavbno zemljišče, boniteta 0. Cesta gre skoraj direktno po sredini teh parcel in jih deli na pol.

Problem je (za nas) v tem, ker bi sosed prodal ta dva travnika po ceni, ki se nam zdi previsoka - 50€/m2. Naš družinski proračun tega ne bi dobro prenesel, poleg tega parceli dejansko ne potrebujemo za karkoli drugega (kupili bi ju zato, da se vozimo po svojem in da uredimo, saj zdaj vse prerašča šavje in trnje).

Ima kdo kakšen predlog kaj storiti?
Želeli bi obdržati dobre odnose s sosedom in zato ga ne bi radi ignorirali in se šli kakšnega določanja nujne poti. Kako pa bi bilo v tem primeru s služnostjo? Zaenkrat ni rekel, da se ne smemo vozit po njegovih parcelah (vseeno mu pa gotovo ni, saj sta njegovi parceli zdaj praktično neuporabni za kaj drugega, ker sta s cesto razdeljeni na pol). Kupil pa je seveda v takšnem stanju.
Bi bila zelo hvaležna za karšen koli nasvet / idejo....
To je zazidljivo zemljišče in logično se mi zdi, da sosed ne pristane na neko nižjo ceno, kot je tržna. Tudi sam je ne bi.

Nujno pot si lahko izborite na sodišču, pa še to ni nujno, da sodišče odobri pot po sredini parcele.
Če sosed ni pripravljen na dogovor potem greste lahko v tožbo na priposestvovanje služnostne pravice (ne pa nujne poti, kot je nespametno svetoval vuego). Seveda boste morali dokazati, da pot uporabljate vsaj 20 let.
Če to ne bo uspelo lahko še vedno zahtevate nujno pot. Lastniku parcel potem pripada odškodnina za vzpostavitev služnosti za tisti del parcele, ki je obremenjen s služnostjo (torej širina in dolžina trase ceste).
Ne po eni ne po drugi poti pa ne pridete do lastništva obeh parcel (ob predpostavki, da je le del parcel obremenjen s cesto). Do tega lahko pridete samo z odkupom.
Hvala.
Ja, glede priposestvovanja ne bo šlo po moje, ker lastnik ni lastnik več kot 20 let (je bilo denacionalizirano). Glede služnost ni je jasno, da imaš služnost samo na cesto in da nima zveze s preostalim delom parcele. Bolj me skrbi dejstvo, da bi bila nujna pot čisto drugje in "čudna" - strma, oster ovinek...
Saj mi bi odkupili vse, sam kaj, ko bi mi dali ca. 10€/m2, kot je npr. travnik, za kar bi parceli dejansko imeli, ne pa 50€ (malce predrago za travico nasejat in en španski bezeg) :wink:
Citat:priposestvovanje služnostne pravice

Je to služnost ali priposestvovanje (vem kaj je eno ali drugo, kaj je pa priposestvovanje služnostne pravice pa mi ni znano)?

Še nekaj. Sem malce brskala po forumu in nikjer nisem našla nekega pravila koliko se služnost plača. Nekateri pravijo, da je lahko cena tudi 10x večja kot vrednost m2 parcele, drugi spet, da je to nek del (10%) tržne vrednosti parcele...
Se mi kar sproti pojavljajo vprašanja :oops:
- Ali se pri določitvi nujne poti kaj gleda na uporabnost te poti (strmina, možnost uvoza tovornjakov...)?

Pa še ena dodatna informacija glede priposestvovanja: zemljišče je bilo prej 'javno dobro', lastnik ga je dobil po denacionalizacijskem postopku (pot obstaja že od 70-ih let, mi jo uporabljamo od leta 83), zdajšnji lastnik je kupil zemljišče pred 12imi leti?
jaki79 Napisal:ne pa nujne poti

Nujna pot == stvarna služnost (alpa služnostna pravica, če ti tako rečeš)
Javnega dobra ni moč priposestvovati.
Nujna pot je dejansko isto kot služnostna pravica
Načinov kako prideš do služnostne pravice je več: s pogodbo, nujno potjo, priposestvovanjem.
No saj čisto na začetku sem napisal: ..."če sosed ni pripravljen na dogovor..."
Idealno je, da dogovorite služnostno pravico s pogodbo. Odškodnina za služnostno pravico je praviloma v višini: cena zemljišča×0,30.
Moram pa reči, da če bi bil na sosedevem mestu ne bi tega nikoli sprejel. Ker če te prav razumem mu ta pot parcelo ravno razpolavlja. Na preostanku pa ne more nič delati. Verjetno bi bilo zanj lažje, če bi pot prestavil na rob parcele.
biksi Napisal:Ja, glede priposestvovanja ne bo šlo po moje, ker lastnik ni lastnik več kot 20 let (je bilo denacionalizirano). Glede služnost ni je jasno, da imaš služnost samo na cesto in da nima zveze s preostalim delom parcele. Bolj me skrbi dejstvo, da bi bila nujna pot čisto drugje in "čudna" - strma, oster ovinek...
Saj mi bi odkupili vse, sam kaj, ko bi mi dali ca. 10€/m2, kot je npr. travnik, za kar bi parceli dejansko imeli, ne pa 50€ (malce predrago za travico nasejat in en španski bezeg) :wink:

Tukaj ne vidim druge rešitve kot da odkupite zemljo.....če sem prav razumel je zazidljivo zemljišče...torej se 10eur/m2 lahko samo pozabi....vedno se je treba vprašat ali bi vi prodali kos svoje zemlje nekomu za "simbolno" ceno?....dvomim
biksi Napisal:Parceli sta pod vrsta rabe navedni kot travnik, kat.razred 3, dejanska raba pozidano zemljišče, namenska raba stavbno zemljišče, boniteta 0. Cesta gre skoraj direktno po sredini teh parcel in jih deli na pol.

V navedenih podatkih nekaj ne štima: če je v evidencah navedena dejanska raba pozidano zemljišče - običajno nekaj stoji na takšnem zemljišču.

biksi Napisal:Problem je (za nas) v tem, ker bi sosed prodal ta dva travnika po ceni, ki se nam zdi previsoka - 50€/m2. Naš družinski proračun tega ne bi dobro prenesel, poleg tega parceli dejansko ne potrebujemo za karkoli drugega (kupili bi ju zato, da se vozimo po svojem in da uredimo, saj zdaj vse prerašča šavje in trnje).
Hja, trenutno bi se vi radi vozili, čez nekaj let pa ugotovili, da imate v svoji lasti krasno zemljišče, kjer je dovoljeno graditi in je ravno prave velikosti za eno gradbeno parcelo. Pa za 'džabe' ste uspeli priti do njega.

Če vam je res edina možnost, da do doma dostopate le preko sosedovega zemljišča, pa boste morali ali:
a) plačati zahtevano ceno,
b) se s sosedom dobro spogajati glede dostopa,
c) urediti pravico do dostopa na sodišču.

Če je bilo zemljišče prej v občinski lasti, ni nujno, da je bilo na njem tudi javno dobro - če bi pa slučajno bilo - za kakšno vrsto javnega dobra bi naj šlo (ceste, vode ...)?
Citat:Če vam je res edina možnost, da do doma dostopate le preko sosedovega zemljišča, pa boste morali ali:
Služnost se koristi po načelu "čim manj škode". Kje se naredi koliko škode je merodajen lastnik. On lahko določi traso služnostne poti. Tudi če je pogodbeno ali drugače že zapisana in zarisana, jo lahko iz opravičenih razlogov spremeni.
Nimam časa - sem v penziji!
Najprej preverite, kaj pise v Zemljiski knjigi o Sluznostni pravici. Ali je sploh vpisana? Sele potem se lahko zadevo zacne resevati! Obstoja vec vrst poti do cilja,a najprej kat sem rekel, izspis iz Zemljiske knjige je alfa in omega. lp
fantje (predvidevam), hvala lepa!
ste zelo pomagali...
petea Napisal:
biksi Napisal:Parceli sta pod vrsta rabe navedni kot travnik, kat.razred 3, dejanska raba pozidano zemljišče, namenska raba stavbno zemljišče, boniteta 0. Cesta gre skoraj direktno po sredini teh parcel in jih deli na pol.
V navedenih podatkih nekaj ne štima: če je v evidencah navedena dejanska raba pozidano zemljišče - običajno nekaj stoji na takšnem zemljišču.

To se tudi meni zdi sumljivo... Razen če gredo vodi čez (kakšen telefon al kaj podobnega) in je zato kao pozidano?

V zeml.knjigi ni nič vpisanega grede služnosti ... (smo vse možne evidence prešnofali).
1 2
Iskanje po temi