PodSvojoStreho.net Nepremičnine Nakup, prodaja in pravna vprašanja Izgradnja novega dimnika za plinsko peč v bloku

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pozdravljeni,

zanima me, kam se lahko obrnem za nasvet glede naslednje situacije:

Ko se je pred 10imi leti delal projekt plinske napeljave v bloku, je tedanji lastnik stanovanja plačal vse priključke in prispevke, vendar samega plina v stanovanju ni imel. Ko sva se s partnerjem letos odločila za plin, se je pojavil problem, ker so na obstoječi dimnik v bloku priključena že 4 stanovanja, kolikor je tudi max po zakonu. Midva sva v 3. nadstropju, nad nama je sosed, ki je priključen na dimnik.
Najprej se je zataknilo pri iskanju samega projekta za blok, ker ga ni nikjer: ne pri upravljalcu, ne pri dimnikarstvu. Tako se je izdelal nov projekt za najino stanovanje. Ugotovili smo, da zgornjega soseda ne moremo dati na svoj dimnik (kar je bila prvotna rešitev), ker nima ustrezne peči, hkrati pa se tudi midva ne moreva priključit na že obstoječi dimnik, ker takih peči ne prodajajo več (vse peči v vertikali morajo biti namreč enako močne). Zato druge rešitve, kot da imava midva svoj dimnik, ne pridejo v poštev.

Ko smo z upravljalcem bloka govorili o prvi možni rešitvi (torej, da ima zgornji sosed svoj dimnik), so mi razložili, da ponavadi vzamejo izvajalca, ki bo meni naredil napeljavo in se z njim zmenijo, da uredi še za soseda. Stroške krijejo oni. Sedaj, ko pa imava midva svoj dimnik, pa morava stroške nositi sama (le-teh pa je preko 2.000 EUR).

Zanima me, kje lahko preverim, kako je s tem res v praksi, saj menim, da bi tudi za najino stanovanje morali plačati stroške, saj ne gre za najino kaprico, ampak je vse v skladu s pravili in zakonom. V bistvu so že v samem štartu naredili napako, ker niso zgornjega soseda dali ločeno, saj enostavno niso predvidevali, da se bo nekoč v prihodnosti na dimnik priključilo še eno stanovanje.

Za vsak nasvet in pomoč se že vnaprej zahvaljujem.

Lp, Petra
tehnologija gre naprej pred desetimi leti pa je blo pač mal po domače zdaj pa novi lastniki majo velike stroške ker grejo z tehnologijo naprej škoda živcev plačajta pa je
tko je narejenga polovico Kranja
a sta vidva tud iz KR
Saj ne gre za tehnologijo, pač pa za neupoštevanje zakona. Ko so delali projekt, je bil že zakon, da so lahko priklopljena 4 stanovanja na en dimnik. In ker eno stanovanje vmes ni imelo plina (čeprav je bil priključek plačan, torej je obstajala možnost, da bo recimo čez 2 leti plin v stanovanju), so šli pač po liniji najmanjšega odpora in tako ni bilo treba delat dodatnega dimnika.

Me pa zanima, kdo je odgovoren, če se kaj zgodi v sosednjih stanovanjih, kjer jih je 5 na enem dimniku?

Po drugi strani pa mi 2.000 EUR ravni ni tako malo, da bi zdej rekla, OK pa naj bo. Sploh če govorimo o stanovanju v bloku, ne v lastni hiši.
kaj pa mogoče rešitev z luknjo skozi steno ? se bi lahko tako zmenili ?
zadeva je tako enostavno in poceni rešena, videz tiste cevi ali dveh pa verjetno ni moteč, saj kot praviš ste v 3 nadstropju...

LP, Erik
Spoštujte uporabnike portala | Opišite svoj problem čim bolj natančno - vključno z naslovom | Preden postavite vprašanje uporabite ISKALNIK | Pišite v slovenščini; KRIČANJE ni dovoljeno | Komercialno oglaševanje ni dovoljeno
<!-- l --><a class="postlink-local" href="http://www.podsvojostreho.net/forum/viewtopic.php?f=6&t=21790">viewtopic.php?f=6&t=21790</a><!-- l -->

v drugem linku so odmiki od oken na fasadi opisani na 86. strani pdf datoteke

lp
Mi o avionu, pilot iz gozda....
Hvala, ampak se bojim, da ne bodo dovolili. Kajti dimnikarstvo zelo komplicira, nismo smeli uporabiti že obstoječega drugega zračnika v dimniku, ampak so rekli da je treba nov dimnik. Še dobro da imamo super soseda, ki nam bo dovolil, da bomo razbijali njegovo kopalnico zaradi tega. Sicer pa ne vem, kako bi bilo.
Iskanje po temi