PodSvojoStreho.net Nepremičnine Nakup, prodaja in pravna vprašanja Miniranje in odškodnina

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Sem nova na forumu, pa me zanima par stvari:

1. Ali je možno na kakšen način sosedu preprečiti, da pri izkopu za novo hišo ne sme minirati (cca 8 metrov stran, kamnit teren)?
2. Če to ni možno, kako je potem z odškodnino za škodo, ki bi nastala pri miniranju?
3. Ali so razpoke zidanih sten, knauf stropov, keramičnih ploščic, okenskih stekel ... predmet take odškodnine?
4. Kako velike razpoke so predmet odškodninskega zahtevka?
5. Kdo škodo oceni?
6. Kako je z uveljavljanjem in izterjavo odškodnine?
7. Kakšne so odškodnine?
8. Na kakšne načine nas bodoči sosed lahko izigra?

Za odgovore se vam v naprej najlepše zahvaljujem.
Dajte poslikati celo hišo pred miniranjem. Detaljno. Če bo nastala škoda, da se bo vedelo od kod izvira in kdo jo bo plačal.
Sicer pa tožba, cenilec oceni višino škode, izvedenec oceni, kakšna je ta škoda in od kje izvira, odškodnina pa je visoka toliko, kolikor je višina škode - praviloma.
Je bolje sedaj stopiti do soseda, da kasneje ne bo težav.
Verjetno ne bo miniral sosed, ampak njegov izvajalec, ki ima za takšne primere tudi zavarovanje... predvidevam. Drugače pa VSE dokumentirati!
211 konjev sreče v ovinkih...
[img]httpunichr("58")//shraniunichr("46")si/f/P/Cm/2bVKGTTq/1/r53superchargedunichr("46")jpg[/img]
JOHN COOPER WORKS evolucija
Milslim, da bo za utemljitev zahtevka za odškodnino nujno izvedensko mnenje. Obrni se na podjetje Vibrolab (Minervo), ki se ukvarja z meritvami učinkov miniranja na okolje.
Hvala za hitre odgovore.

Še nekaj moram povedati in sicer, da sosed gradbenega dovoljenja še nima, niti še nima najinega soglasja, ki ga menda mora pridobiti. Zato bi prosila tudi za kakšen odgovor pod točko 1, če lahko zahtevava, da se izkop naredi z bagerjem in tisto špico, s katero razbijajo kamen?
sosed123 Napisal:Hvala za hitre odgovore.

Citat:Še nekaj moram povedati in sicer, da sosed gradbenega dovoljenja še nima, niti še nima najinega soglasja, ki ga menda mora pridobiti. Zato bi prosila tudi za kakšen odgovor pod točko 1, če lahko zahtevava, da se izkop naredi z bagerjem in tisto špico, s katero razbijajo kamen?[/
quote]

Hm, morebitni pogoji za način izvedbe del po moje niso predmet soglasja pri gradbenem dovoljenju. A namerava on zidati 8m od vaše hiše ali od vaše meje? Ker če je 8 m od meje in nima načrtovane prevelike hiše, mogoče njegovo vplivno območje ne seže na vašo stran, in v tem primeru vi sploh ne boste stranka v postopku.

Drugače pa, zakaj panika pred miniranjem? Če je strokovno izvedeno, ne bi smelo škodljivod vplivati na sosednje objekte. Oziroma, tam, kjer je tveganje preveliko, se ne minira. Po drugi strani pa tudi štemanjse s pikhamerjem povzroča močne tresljaje in lahko sosednji objekti pokajo. Je pa vse skupaj zelo odvisno od konkretnega terena, načina dela pri izkopavanju in temeljev objekat, ki je potencialno ogrožen.

Meni so kopali 3m globoko luknjo, od tega vsaj en meter v živo skalo strogo s pikhamerjem cca 10 m od sosedovega objekta (stara hiša z nikakršnimi temelji) in cca 15 m od drugega mojega objekta (gospodarsko poslopje novejše gradnje, z železobetonskimi temelji). Vse se je treslo, ni pa nič popokalo. Po drugi strani mi je pa na istem gospodarskem posloplju, ki je tikoma ob cesti, na cestnem zidu nastalo nekaj razpok od vsega prometa težkih kamionov, ki se je valil mimo, ko so nekje nasipali nek obširen teren.

Torej, da strnem: če hočete sosedu a priori preprečiti izkop v skalo, ker bi to "mogoče lahko" poškodovalo vašo hišo, je to čisto nagajanje. Zahtevajte od njega, da poskrbi, da škode ne bo, če pa slučajno nastane, naj vam jo povrne. Mora pa biti seveda jasno dokumentirano (fotke, skupni ogled s popisom sprememb, morebitne priče), kaj in kako se bo dogajalo. Nagajanja jaz načelno ne maram, po drugi strani pa je prva zamera boljša kot zadnja....

Filip
Miniranje v neposredni bližini ob dejstu ali predpostavki , da je vaša hiša na isti skali, je milo rečeno eno veliko sr..e. Škoda se lahko pojavi tudi kasneje, saj mikro poškodbe niso takoj vidne.Pa tudi, kaj ti bo odškodnina, ko pa veš, da je nastala škoda , ki je v celoti ne moreš odpraviti. Toplo vam svetujem, skušajte se dogovoriti za pikhamer. V našem naselju sedaj samo še štemajo, ampak škoda je narejena in komu naj se žalimo, ko je pa vse okrog frčalo. :mrgreen:
Saj ravno to me najbolj skrbi, ker je celoten breg ista skala.
Od naše hiše bo sosedova oddaljena cca 8 m, ne od meje.
In ko bodo delali izkop, morajo narediti večjo jamo, se pravi, da bo miniranje še bližje kot pa 8 m (7, 6?). Če samo pomislim se zgrozim.

Kako pa naj sosed poskrbi, da ne bo poškodb? Ali sploh lahko kaj stori?
Ali miniranje z manjšo količino eksploziva na enkrat kaj pomaga?

Glede stranke v postopku - kaj prvi sosed ni ravno to? Če ni, kdo pa je potem?
Da bi se skregal s sosedom, ki ga bom potem verjetno gledal do smrti, je moja zadnja želja.
Koga pa najprej potrebuješ? Ravno soseda.

(Če imaš pa preveč "firbčnega" soseda, pa še pri psu prišparaš. :mrgreen: )
robertino Napisal:Saj ravno to me najbolj skrbi, ker je celoten breg ista skala.
Od naše hiše bo sosedova oddaljena cca 8 m, ne od meje.
In ko bodo delali izkop, morajo narediti večjo jamo, se pravi, da bo miniranje še bližje kot pa 8 m (7, 6?). Če samo pomislim se zgrozim.

Kako pa naj sosed poskrbi, da ne bo poškodb? Ali sploh lahko kaj stori?
Ali miniranje z manjšo količino eksploziva na enkrat kaj pomaga?

Glede stranke v postopku - kaj prvi sosed ni ravno to? Če ni, kdo pa je potem?
Da bi se skregal s sosedom, ki ga bom potem verjetno gledal do smrti, je moja zadnja želja.
Koga pa najprej potrebuješ? Ravno soseda.

(Če imaš pa preveč "firbčnega" soseda, pa še pri psu prišparaš. :mrgreen: )

Hm, pa je že povsem jasno, da bi radi minirali? Najprej razčisti s sosedom, kako on gleda na kopanja luknje. Gotovo mu ni prioriteta, da bi tebi delal škodo. Se mi zdi, da je pikiranje dandanašnji precej bolj v navadi kot miniranje.

In stranka v postopku - če si sosed, to nič ne pomeni, če vplivno območje gradnje ne seže na tvoje (to se pa izračuna glede na volumen stavbe). Pri meni je bila stranka v postopku samo občina, ker smo razmeroma blizu javne poti in zaradi komunalne infrastrukture, ostali sosedje pa ne. Sem jih pa seznanil, kaj v grobem se bo delalo, tako da so pogumno prenesli, ko smo rušili staro hišo in se je ne glede na vse polivanja prašilo in potem kopali za novo klet in je ropotalo cel teden in se treslo....

filip
zdravo !

ti iz prve roke povem, da je učinek miniranja manjši na okoliške stavbe kot pa tolčenje s pikamerjem (če je seveda prav izvedeno). sicer pa ni nujno, da zadevo minirajo, sedaj se uporabljajo neke "ekspandirne" snovi katere se vlijejo v prej izvrtano luknjo v skali in začepijo. nabrekanje te mase pa potem lomi skalo in se jo lepo odstrani z bagrom... mi smo pri nas kopali 3m globoko jamo za BČN (od tega 50cm zemlje, ostalo živa skala) in je najbolj treslo ravno hišo ki je bila nekako najdlje od nas (cca. 15m).
Je pa bila prej na Krasu stalna praksa miniranje Wink

LP, Erik
Spoštujte uporabnike portala | Opišite svoj problem čim bolj natančno - vključno z naslovom | Preden postavite vprašanje uporabite ISKALNIK | Pišite v slovenščini; KRIČANJE ni dovoljeno | Komercialno oglaševanje ni dovoljeno
Iskanje po temi