PodSvojoStreho.net Nepremičnine Nakup, prodaja in pravna vprašanja Gradnja prizidka k črni gradnji, ki ni čisto črna :)

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Po starem očetu sem podedovala starejšo stanovanjsko hišo in ob njej pomožni objekt, ki je bil skozi leta dozidan in delno preurejen v stanovanje. Ta pomožni objekt je v zamljiški knjigi vrisan kot objekt 5x4m, v resnici pa je velikosti 12x6m. Moja želja je podreti staro hišo in zgraditi prizidek k na pol nelegalno zgrajenemu pomožnemu objektu.
Poleg vseh kolobocij je tu še namembnost parcele. Celotna parcela je velika okrog 1000m2, vendar sta zazidljiva le dva delčka, tam kjer stoji stara hiša + 5x4m. Tam kjer bi jaz gradila pa je "sadovnjak".

Zanima me kako se stvari sploh lotiti, da bi se vsa stvar kar najugodneje rešila? Hvala za odgovor!
Se pravi da želiš graditi na nezazidljivem delu zemljišča. S tem ne bo nič, dokler ne bo občina popravila svojih prostorskih aktov. Za spremembo moraš dat pobudo na občino. Stvar zna kar trajat (beri v letih).

Po tem, ko/če bodo postale površine zazidljive, si poiščeš projektanta, ki te bo vodil skozi postopek pridobitve gd.
Sadovnjak ne pomeni, da je nezazidljivo. Važne so meje PUP. To pa je videti v lokacijskem potrdilu.
Jaz potem gradim sredi sadovnjaka, ker je v naravi in ZK napisan sadovnjak, je pa moj sadovnjak znotraj prostorsko ureditvenega področja.
TO je bistveno, ne pa sadovnjak, vrt ali njiva. Kaj pa bi pisalo v zk, če bi bila parcela zazidljiva? Zazidljivo ali kaj?
Skratka po lok. potrdilo ali pa na internet pogledat in potem se menimo dalje.
Res je, sadovnjak ne pomeni nujno, da parcela ni zazidljiva.
Poglej na piso V rubriki Tematski sklopi -> Občinski prostorski načrt (OPN) -> Namenska raba
Vpiši svojo parcelo in KO in boš videla, če je zazidljiva (v rumeno obarvano območje)
Najprej hvala vsem za odgovore!

Piso moje občine ne podpira.
Glede na lokac. informacijo se moj sadovnjak nahaja v področju SE, SK, torej na območju namenjenem stanovanjskim stavbam. Potemtakem je parcela avtomatično zazidljiva?

In če predpostavim da je parcela zazidljiva, me še vedno muči vprašanje, kako naj se lotim gradnje prizidka k objektu za katerega nimam papirjev. Iz malega gospodarskega poslopja (6x5m) je skozi leta stvar kar rasla in rasla (danes cca 6x12m). Ali je bilo to narejeno pred ali po letu 67 nimam pojma in tudi ne nobenih dokazov. Kako zdaj k temu dozidati še malo? Smile cca 8x8, da bo na koncu to lepa atrijska hiša.
Ali moram najprej objekt povsem legalizirati? Ali naj naredim projekt, ki bo izgledal kot da je trenutno stanje res samo 5x6, in je vse ostalo novogradnja?

Glede na to da je treba podreti tudi staro hišo, ki nosi hišno številko, me zanima če lahko vse skupaj izpeljem kot nadomestno gradnjo?

Uf, cel kup komplikacij, vem. Ampak zares bi vam bila hvaležna za vašo pomoč.
Če ima še kdo kakšen nasvet, prosim na plano z njim. Smile Hvala!
Parcela je toliko zazidljiva, kolikor se je nahaja v območju namenjenem pozidavi (ni nujno, da je cela parcela v območju - v tvojem primeru sicer verjetno je)

Za objekt boš morala zrihtat papirje za nazaj. Se pravi legalizacija oz. nova gradnja (itak bodo na UE verjetno pogruntali, da objekt že stoji in obravnavali gradnjo kot legalizacijo v vsakem primeru).

Če/kaj je bilo narejeno pred 67 je bistveni podatek, ker za te dele ne rabiš gd (se šteje, kot da objekti imajo gd). To dokazuješ po navadi z orto foto posnetkom.

Objekt ne rabiš najprej legalizirati, lahko greš takoj v komplet dokumentacijo (legalizacija skupaj z dozidavo).

Ker nadomestna gradnja ne obstaja več oz. obstaja samo še pri obračunu komunalnega prispevka, ti bodo pri tem izračunu to upoštevali, če bo v dokumentacijo (projekt za pridobitev gradbenega dovoljenja) vključena tudi rušitev stare hiše.

Poišči si dobrega arhitekta, ki te bo peljal skozi postopek in ti razložil detajle. Zato pa smo Smile
Iskanje po temi