PodSvojoStreho.net Nepremičnine Nakup, prodaja in pravna vprašanja Nujna pot n-tič

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Po približno 7 mesecih čakanja in pogovorov s sosedi mi je postalo jasno da bom moral doseči nujno pot prek sodišča. Sosedje naj sicer nebi imeli nič proti meni ampak so globoko v tožbah zaradi poti z investitorjem, ki je brez služnosti uspel zgraditi hiše za prodajo. Ker bi po njihovih besedah moja služnost imela negativne posledice za njihove tožbe pač tudi meni nočejo podpisati do konca postopkov, kar pa se verjetno lahko zavleče v neskončnost.
Gre se za približno 120m urejene, asvaltirane ulice, ki je vrisana kot pot, vendar po privatnih zemljiščih. Parcelo je leta 1984 kupila mama in takrat je bilo rečeno da je dostop po tej poti, ki se je potem tudi v praksi uporabljala. Verjetno je možno tudi priposestvovanje služnosti, vendar mi je odvetnik svetoval nujno pot, ker naj bi bila bolj sigurna varianta saj ni potrebno dokazovati uporabe poti.

Zanimajo me predvsem informacije iz prakse glede trajanja in stroškov postopka za pridobitev nujne pote od tistih, ki so imeli podoben primer.
Gre za sodišče v Ljubljani.
Mogoče lahko kdo priporoči dobrega odvetnika na tem področju.

lp
pri nujni poti je tako: vse je odvisno od specifike te poti. sodisce doloci pot tako da najmanj obremenjuje nepremicnine po kateri pot poteka. Na podlagi tega tudi doloci odskodnino, ki jo placas tem ljudem. Same takse niso visoke, pri odvetniku pa je tako kot se dogovoris. Ima pa ta zadeva prednost pred drugimi. Pri vlogi je v primeru nagajanja s strani sosedov (ce ne pustijo voziti po tej poti) pametno se vloziti predlog za zacasno odredbo.

Kaksno leto ali dve pa v Ljubljani zelo verjetno traja (vprasanje kako hitro si bodo sledile razprave v casovnem okvirju) ... ce drugace ne gre je pa to edina moznost.
Glede na to da že obstaja 4m široka asvaltirana pot glede trase ne bi smelo biti dileme?
Predlog za začasno odredbo najbrž nima smisla saj mi fizično ne onemogočajo dostopa, pa tudi ne potrebujem ga kaj dosti dokler ni možnosti za GD.
Torej glavni problem je verjetno dolgotrajnost postopka?
A res nihče nima praktičnih izkušenj s pridobivanjem nujne poti?!
Naj izkoristim fejstfnt-ovo vprasanje za moje vprasanje.
Pri nas se je situacija taksna:
- kupili smo gradbeno parcelo do katere lahko prides po dveh poteh, lokacijska info. je dolocala dostop po vrisani obcinski cesti. Nato smo zaceli graditi, dobili vsa dovoljenja, vsa soglasja,.... zdaj ko hisa stoji je eno dostopno pot nekdo zaprl, saj gre baje pot po njegovi zemlji. nic hudega - saj obstaja se druga pot. Venda pa je zdaj zacel ta sosed pritiskati da bo tudi on zaprl cesto, ker gre cesta po njegovi zemlji. ce se to zgodi nimamo nikakrsne moznosti dostopa do hise (prav tako ne dva soseda). cesta je asfaltirana, vrisana in dolocena kot javno dobro,....
kaj se mi lahko zgodi ce sosed na svojo roko zapre cesto?

Oliver
kot sem ze povedal je pri nujni poti problem samo dolgotrajnost postopka, dobil jo bos sigurno. Vprasanje pa so tudi odskodnine lastnikom zamljisc preko katere ta pot gre.

oolensek: sosed ne sme kar zapreti cesto tudi ce gre po njegovi zemlji. ce nimas sluznosti za voznjo je tukaj opcija priposestvovanja. ce pa jo zapre (pod pogojem da si obe cesti uporabljal) vlozis tozbo za motenje posesti z zacasno odredbo. Tozis ga lahko tudi za izpad oz. karkoli dohodka ker cesti nisi mogel uporabljati. Predenj pa gres v te zadeva probaj urediti z enim ali obema sosedoma sporazum in si trajno resiti ta problem.
mona - hvala!
Seveda se bomo poskusili najprej dogovoriti. Zanima me pa kako so mi lahko na obcini dali vsa soglasja, prav natasno so napisali da je dostop po tej obcinski cesti, ki je baje javno dobro, ki pa gre en kos po privatnem zemljiscu? Ali bi to zadevo morala tudi obcina urejati ali je to izkljucno moja stvar?

Oliver
Pri nas je bilo isto. Pot je bila pred časom kategorizirana kot javno dobro kljub temu da kompletna poteka po privat zemljiščih. GD so zato izdajali brez vpisa služnosti. To je funkcioniralo dokler ni nasproti moje parcele začel nekdo graditi hiše za trg. Takrat se je začela ljudska vstaja ostalih sosedov, ki so bili prepričani da je pot povsem privatna in so blokirali dostop s svojimi avtomobili. Investitor je klical policijo, in ker je bila pot še vedno kategorizirana kot javno dobro, so dobili 400€ kazni za vsak avto, ki je onemogočal dostop. Seveda so potem hitro dosegli razveljavitev odloka, ki je to pot naredila javno, in tako je postala spet privatna jaz pa sem ostal brez dostopa.
Sedaj je med sosedi in investitorjem vložena n+1 tožba in nočejo nič slišati o moji služnosti dokler se te tožbe ne zaključijo.

Torej probajte se dogovoriti dokler ni prepozno. Ko se drek začne mešat vedno bolj smrdi.
Pismo pa saj moras nekako priti do svoje hise. Ta moj sosed pravi da bo kar rampo postavil,.... ce bi vedel da je cesta lastnisko neurejena ne bi niti slucajno kupil te parcele,...res se bojim da bom enkrat iz sluzbe hotel domov in se bom ustavil pred njegovo rampo. bil sem na obcini in oni mi pravijo da naj v tem primeru poklicem policiji,... vendar se s tem trajno ne resi problema. sam sem mnenja da bi to cesto morala obcina lastninsko urediti,....a ne?
Morali bi lastninsko urediti ampak v veliko primerih očitno niso.
Policija ti bo uredila problem samo za tisti dan, čez nekaj dni pa že ne bodo smeli več ukrepati ker bo lastnik dosegel da bo pot spet privatna.
to razumem!
ne razumem pa kako lahko dobis soglasje obcine, ki je ocitno v sporu z sosedoma. problem bom imel jaz in glede na to da "nimam" dostopa do svoje hise ne bi smel dobiti soglasja in GD - ali se motim?

Oliver
Verjetno res nebi smel dobiti GD vendar se očitno v praksi dela malo "po domače". Na našem koncu, prav zaradi tega zapleta zdaj v takih primerih ko "javna" pot poteka po privat zemljiščih ne dajejo več GD brez urejenih služnosti.
Mislim da lahko v tojem primeru zahtevaš tudi začasno odločbo če ti bo sosed res fizično onemogočil dostop in potem naprej rešuješ na sodišču. Za kaj več bo najbolje da se obrneš na odvetnika.
oolensek Napisal:to razumem!
ne razumem pa kako lahko dobis soglasje obcine, ki je ocitno v sporu z sosedoma. problem bom imel jaz in glede na to da "nimam" dostopa do svoje hise ne bi smel dobiti soglasja in GD - ali se motim?

Oliver
To se je včasih dalo, zdaj pa ne več. Imam identičen problem in je (zaenkrat) nerešljiv.
Pozdravljen,
no meni so na to situacijo lani (2007) izdali GD. Sem pa gledal ZK izpisek ceste in je opredeljena kot javno dobro. Zdaj en sosed pravi da je tisti del ki gre mimo njega njegov, ampak po kartah je ta cesta vrisana pod svojo parcelno stevilko in kot receno ta parcelna stevilka je opredeljena kot javno dobro.
Ma ne vem ali sosed izvaja kaksne neutemeljene pritiske....
Važno je kdo je napisan kot lastnik parcele.
1 2
Iskanje po temi