PodSvojoStreho.net Nepremičnine Nakup, prodaja in pravna vprašanja kako bi vi izvedli naslednji nakup zemljišča:

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
zdravo, prosim za pomoč ali nasvet v naslednji situaciji:

lastnik prodaja zemljišče preko agencije. zemljišče je precej veliko in ga je lastnik pripravljen razdeliti na dva dela.

enega od teh dveh delov bi kupili mi. kako se v tem primeru izvede tak nakup?
se da aro in počaka parcelacija? kaj se napiše v pogodbo če še ni parcelnih številk? kakšne so pasti takega nakupa?

hvala in lp
aleks Napisal:lastnik prodaja zemljišče preko agencije. zemljišče je precej veliko in ga je lastnik pripravljen razdeliti na dva dela.

enega od teh dveh delov bi kupili mi. kako se v tem primeru izvede tak nakup?
se da aro in počaka parcelacija? kaj se napiše v pogodbo če še ni parcelnih številk? kakšne so pasti takega nakupa?

Tudi jaz sem bil pred podobno dilemo. Nameraval pa sem:
Na "pogodbo o namenu" (ali nekaj takega) bi s prodajalcem napisala, da mu dajem aro xx € od skupne cene xx € za nakup xx m2 zemljiča, ki bo nastalo s parcelacijo parcele št: xx v k.o. xx v izključni lasti prodajalca (preveriš na zemljiški knjigi). Prodajalec se zaveže, da v roku enega leta izvede parcelacijo in dokončno parcelo (vsi mejaši se strinjajo s parcelnimi mejami, kar se vpiše v zemljiško knjigo). V nasprotnem primeru se zavezuje, da vrne dvojno aro. -razen če se naknadno ne dogovorita drugače.
Temu dodata še skico, kateri del trenutno nerazparcelirane parcele se stvar debate.
Tako nekako
jst bi naredu predpogodbo, kjer so že vse lastnosti glavne pogodbe- tudi predmet, cena... seveda pa bi dodal še nekaj členov glede parcelacije: da se prodajalec zavezuje, da bo v določenem roku izpeljal parcelacijo, da bo to njegov strošek, da bo to narejeno v okviru dogovora itd.. za utrditev obveznosti bi dal aro, ki ostane prodajalcu, če v vmesnem času ti odstopiš od nakupa, oziroma on vrne dvojno, če pogojev iz predpogodbe ne izpolni. ker pa je vmes še birokracijo bi dodal še to, da bi bilo pošteno, da se v primeru birokratskih zaostankov (geodeti, gurs...), zaradi katerih prodajalec brez svoje krivde zamudi rok, ara ne vrača dvojno ampak enojno.

pa srečno!
Ta ara mi ni ravno neka močna garancija. Daš 10-20% ali morda več?
Po enem letu cena naraste ali pride močan kupec
Prodajalec ti da aro takoj nazaj al malo kasnej in si spet na začetku

Lp
Pozdravljeni

Sem v fazi nakupa zazidljivega zemljišča in tudi našel sem sebi primirno, vendar to zemljišče je velikosti 3000 m2 jaz pa sem se z prodajalcem dogovoril, da bom kupil 700m2. Težava je v tem, da je potrebno to parcelo razparcelirat vendar pred parcelacijo je treba "zaarat", meni je pa to rizično dokler nevem če bom lahko na tistih 700m2 zgradil hiško. Nakratko kje lahko izvem če lastnik razparcelira iz večje parcele na več manjših kaj lahko gradim na eni izmed njih ?

hvala !
na lokalnem oddelku za okolje in prostor, oziroma v lokacijski informaciji, mogoče tudi v pisotu ali kje podobnem.

Sicer pa bi jaz pred nakupom predvsem preveril komunalne vode na parceli (služnosti) dostopnost, ter same meje parcel. Ker če meje parcel niso "natančno določene, boš imel težaves s sodeom.
Gre za Ljubljansko občino, ki nažalost ni v PISO, dostop na parcelo je iz občinske ceste zraven katere so vsi vodi (vodovod,telefon,elektrika...) je pa tudi lastnik zahteval lokacijsko informacijo in upam da bo to tam razvidno.Glede mej bom pa naročil svojega geometra ki bo izmeril zemljišče.

Hvala !
Ljubljana ima prostorske akte tukaj: [url]httpsunichr("58")//urbanizemunichr("46")ljubljanaunichr("46")si/index3/[/url]. Greš na 'OPM MOL izvedbeni del' in potem 'Grafični prikazi'. Je noter detajlno novi prostorski načrt.
mihant Napisal:Ljubljana ima prostorske akte tukaj: [url]httpsunichr("58")//urbanizemunichr("46")ljubljanaunichr("46")si/index3/[/url]. Greš na 'OPM MOL izvedbeni del' in potem 'Grafični prikazi'. Je noter detajlno novi prostorski načrt.

Hvala ! Big Grin
Iskanje po temi