PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Temp. sanitarne vode?

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
ola. Sem cisto nov na forumu in me zanima ali ni mogoce temperatura v nasem bojlerju (200l) sanitarne vode prenizka? Giblje se med 49-54 stopinj, vendar pozor! Ker je vir energije olje, in ob 21h zvecer gorilec ugasne ( navajeni smo spati v mrzlem) in se prizge ob 6h zjutraj(takrat pa mislim da je voda 30stopinj)!

Bistvo...ali pri tem rezimu lahko pride do nastanka glivic...ali je ta bojazen odvec...oz ce kdo ve kdaj pride do tega nastanka?? :?

Vsem en lep pozdrav, in hvala...
vsaj enkrat dnevno bi se voda morela segreti preko 60 stopinj.
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.zzv-ce.si/nalezljive_bolezni/legionela.php">http://www.zzv-ce.si/nalezljive_bolezni/legionela.php</a><!-- m -->
tam (in tudi drugje) piše "en dan v tednu za 24 ur dvigniti temperaturo vode nad 60" pa še to ni potrebno pri relativono zelo malih omrežjih kjer ni splepih rokavov ali česa drugega kjer bi lahko voda zastajala. Od viška seveda glava ne boli in previdnost ni nikoli odveč...

..me pa zanima naslednje. Do pipe prideta vroča in mrzla voda ločeno in se šele tam zmešata. Tudi če dam bojler na 90 stopinj, "počistim" samo vroči dovod, kaj pa mrzli Confusedhock: :?: :?: Tam je voda vedno med 0 in 20 in torej ugodna za bakterije.... a je mogoče le "manj ugodna temp." ali kaj je s temi cevmi? O tem nisem zasledil še nič..
matr sm smotan! zdj sm pogledou u priročnik za uporabo za toplotno črplako (termotehnika voda-zrak, ki bo delala poleti) in pise da je tovarnisko nastavljena na 52(izklop) in 48(vklop)!!! :oops:

skrbi me samo to ker temperatura ponoci pade pod 40stopinj

mislim da je problem za t. i. stojeco vodo in to je ravno tista v bojlerju, saj dvesto litrov vode ne porabis kar tako, da se komplet vsa zamenja! mrzla ni problem ker jo porabis vec in je bolj tekoča Smile

Poleti mislim montirati stevec za porabo elektricne energije pri toplotni črpalki, čisto za firbc koliko bo parabla na sezono (tovarna oblublja20-25 tisočakov na sezono za 4 clansko druzino, pri nas obcasno 6, drugace 4 :lol: )
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.termotehnika.com/tc2.php">http://www.termotehnika.com/tc2.php</a><!-- m -->
aja... ali ima kdo izkusnje s to črpalko (okvare, poraba kW/h)...nam so jo priporočal , ker smo mislili predvsem na celice na strehi, pa mislm da smo kr zadel??

smo komplet prenovil centalno (stara 30 let) in smo dal mercedeza v kurilnco na ime Viessmann Vitola 200 (22kw)! :!: Tongue
Za Legionarsko bakterijo menda pri individualnih sistemih kjer ni stalnega gravitačnega obtoka ni nobene nevarnosti, saj temperatura v ceveh redno pade na sobno temperaturo.
Moram pa reči, da mi to ni najbolj jasno, kaj pa bojler??
Tudi jaz sem bral, da za legionelo individualne hiše niso posebej "interesantne", saj le-te nimajo veliko (ali pa sploh ne) mrtvih vodov, kot jih imajo industrijski objekti (problem v blokih in npr. kliničnem centru), tako, da je v individualni hiši bojazen za moje pojme skoraj odveč. Jaz imam poleti toplotno črpalko Termotehnika 200 l (zrak-voda) in moram povedati, da deluje zelo v redu in nimam pripomb. Tako da jo lahko samo priporočam. Tudi pri nas je temperatura vode največ 53 stopinj (tudi pozimi, saj tplotna črpalka ne dovoli nastavitve temperature višje od 55 stopinj) in do sedaj še nismo imeli nobenih težav z legionelo, tako da mislim, da je skrb za to varianto brezpredmetna in nesmiselna.
V individualnih objektih se ni bati za pojav bakterije legionella.
Po naročilu Termotehnika in tudi drugi proizvajalci vgradijo dodatno še električni grelec z avtoamtiko in ti enkrat tedensko zgrejejo vodo na 65 stopnj.

Lansko leto smo zmontirali dve večji tč za sanitarno vodo v ene slovenski avtokamp in sicer :

- voda za tuš in umivanje 35 stopnj C
- voda za pomivanje posode 45 stopnj C

termal

Tudi pri topli vodi velja varčevati.
čista energija
ni mi jasno kako se tako ohladi voda.

sam imam tč od termotehnike, 300l. tempreatura čez noč, ko ne dela cirkulacijska pumpa in ko ni porabe pade zanemarljivo malo.

segrevanje je potrebno občasno tam kjer je temperature vode 'mlačna, topla' in kjer s ene rabi. v hišah s tuširanjem praznimo kar lepo bojlerje, tako d ani panike. vsaj jaz imam občutek. če ne pa občasno stočim 2/3 v banjo pa je.
Ola.

Na spletni strani (energetsko svetovanje) sem zasledil, da sta za nastanek legionele potrebna dva pogoja:
-temperatura vode 35-55
-stoječa voda
Ker je temperatura vode tovarniško nastavljena na 50*C (TČ) je tako ali tako v tem območju in je vseeno če temperaturo vode spustim. Poleti je bilo nastavljeno na 42-46 in je poraba občutno padla, iz 6,6 na 4,6 kWh. V mojem primeru voda kroži po naravni cirkulaciji (cirkulacijski vod) in je cirkulacija še vedno dovolj močna da se za nastanek legionele ni bati, ker 200l bojler praktično spraznimo v enem dnevu.
Sedaj, ko dela peč za centralno, pa mi TČ dela samo ponoči (ko peč miruje), kar je dobro za samo TČ ker je ves čas malo v pogonu, pa še zjutraj se peči ni potrebno truditi da dvigne vodo za tistih 15K.

LP, Gregor
Iskanje po temi