Objave: 1
Teme: 1
Ocena:
0
pozdravljeni, imam težavo in upam, da mi boste tukaj na forumu lahko malo svetovali.
Kupil sem 30 let staro hišo, ki jo kompletno obnavljam.
Izoliral sem tla (10 cm Stirodur), stene (12 cm tervol) in mansardo (30 cm celuloze), zamenjal okna (0,7), tako da za vsak element posebej poznam toplotno prehodnost Wm2K. Hiša ima v pritličju in mansdardi po 100 m2- skupaj 200m2. Z TČ voda-voda imam namen ogrevati hišo in sanitarno vodo (300 l).
Vprašanje je, kako lahko enostavno ocenim potrebno moč TČ.
Nikar ne skrbite, bom sigurno povprašal pri kakšnem izvajalcu, ki se na stvari malo spozna, pa bi vseeno rad že sedaj sam ocenil približno moč.
Hvala :wink:
Objave: 287
Teme: 10
Ocena:
0
Pri Novolitu dobiš zastonj program NOVOCAD za izračun toplotnih izgub, KNUT pa ima na svoji spletni steani Exelovo aplikacijo za izračun izgub.
Objave: 414
Teme: 6
Ocena:
0
V našem podjetju pristopamo k takšnemu vprašanju strokovno; naš strokovni projektant izdela izračun toplotnih potreb, na podlagi česar se določi nazivna moč toplotne črpalke.
Takšen obračun je obvezen sestavni del vloge za subvencijo. Izračun mora podpisati registriran strojni projektant s pečatom Inženirske zbornice Slovenije.
Odvisno od velikosti objekta je cena izdelave takšnega izračuna med 200 do 300 eur+ddv + potni stroški. Izračun brez ogleda ni mogoč. Pri novogradnjah sedaj pa j etakšen izračun že obvezni sestavni del projektne dokumentacije za pridobitev gradbenega dovoljenja.
V kolikor nameravaš rabiti energijo podtalnice je prav tako potrebno pridobiti ustrezno dovoljenje od Ministrstva za okolje in prostor. Raba energije podtalnice je vsaj naslednjih 15 let brezplačna.
Tudi te stvari pri nas pripravljamo.
Več na zs
termal
čista energija
Objave: 347
Teme: 37
Ocena:
0
No pri meni je položaj sledeči:
Vzel bom Dimplexovo TČ voda - voda.
Možne moči so 9 ali 14 KW. Vmesne variante NI.
Sam bi potreboval točno 9 KW in sedaj tudi jaz ne vem točno katero vzeti. Saj ima 9 Kw v resnici samo 8,3 KW, ta večja pa 13 pa nekaj KW.
Ali vzeti takšno, ki bo samo 90% pokrivala potrebe, ali pa takšno, ki bo 140% pokrivala potrebe.
churimuri ma vas rad
Objave: 4080
Teme: 39
Ocena:
3
manjšo, špice porabe pokrij z drugim/i energenti. recimo nt kotel elko, ker boš porabil zelo malo, ne bo se ti poznalo tudi če cena elko naraste ultra visoko; lahko en poceni elektro kotel, se tudi ne bo poznalo na letni ravni če je le za pokrivanje špic, samo treba mislit na priključno moč ... druga varijanta (za zihr, takrat ko zmanjka elektrike) je pečka na drva če ma hiša dimnik in če imaš od kje vzet zgorevalni zrak.
od gospoda knuta osebno mnenje je to, sem bil zraven na enem objektu ko je bil na ogledu.
Objave: 11281
Teme: 92
Ocena:
5
če ti pribijem izgube ne da bi sploh kaj računal bi rekel nekje 6 kW..torej rabiš TČ z maks. močjo 8 kW.
Objave: 470
Teme: 2
Ocena:
0
Navajaš 9 kW maksimalne potrebe in 8,3 kW razpoložljive moči. Pri TČ ni nič narobe, če je rahlo poddimenzionirana. Bo več časa tekla in bo posledično manj vklopov/izklopov. Za špice, najhladnejši dnevi, imaš rezervo v sanitarni vodi (se ne boste kopali) ali pa se bo v skrajni sili vklopil v TČ vgrajen elejtrični grelec. Po navadi je najhladneje čez noč in takrat običajno preklopimo ogrevanje v nočni režim na par stopinj nižjo temperaturo. Rezerva toplote ostane shranjena v stenah in ostalih konstrukcijah, še posebej, če imaš masivno gradnjo. Vzemimo primer: notranja temperatura = 20 zunanja (projektna) = -16. Toplotne izgube so takrat 9 kW. To pomeni, da z 8,3 kW pokrivaš do -13,2. Drugače gledano pa pomeni, da boš imel pri -16 notranjo temperaturo 17,2 ki bo na račun toplotne vztrajnosti gradbenih konstrukcij v vsakem primeru višja. Za čez noč je to dovolj.
LP
sandi
Objave: 871
Teme: 125
Ocena:
0
Saj je napisal, da kamin za dušo. Pri projektih za dušo se pa ne gleda na ekonomsko upravičenost.
Opusti se i uživaj, nemoj da nam sada kvariš doživljaj....
Objave: 347
Teme: 37
Ocena:
0
Primerna bi bila 10 -11 KW termotehnika, imajo pa vgrajene 6 KW električne grelce za res mrzle dni.
churimuri ma vas rad
Objave: 871
Teme: 125
Ocena:
0
Jaz bom imel t.č. zrak/voda, računam da bo "vlekla" do -10. Potem bodo tu še električni grelci, "za dušo" pa kamin. In če bom npr. pri -15 prisiljen kuriti v kaminu, da bo toplo v bajti, mi je to čisto ok. Bom pač kuril tista 2 dni vsakih nekaj let.
Opusti se i uživaj, nemoj da nam sada kvariš doživljaj....