PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Toplotna črpalka na morje

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Kot piše v naslovu, obstaja kaka črpalka, ki bi znala na kak način izkoriščat toploto morja (v najhladnejši zimi okoli 12 stopnj C) in bi s tem lahko radiatorsko ogreval stanovanje?
LP, El barto
Večina črpalk, ki izkoriščajo toploto podtalnice ima toplotni izmenjevalec, ki prenese energijo iz podtalnice na medij v TČ. Pri izkoriščanju toplote morja bo tak izmenjevalec prenašal toploto iz morja na medij v TČ. Paziti je le potrebno, da je toplotni izmenjevalec iz dobrega materiala, da ga ne uniči morska voda (korozija).

Imate pa še drugo možnost, cevi napeljite v morju, podobno kot pri zemeljskem kolektorju.
andro Napisal:V
Imate pa še drugo možnost, cevi napeljite v morju, podobno kot pri zemeljskem kolektorju.
Malo drago bi prišlo polaganje cevi po morskem dnu, kjer ribiči lovijo, turisti sidrajo in potem je tu še t.i. "morsko dobro"...
Se da morje kako pumpat, da teče preko česa, pa potem to izkoriščat?

LP, El barto
Zadeva je zelo preprosta.

Potrebuješ cev iz morja in nazaj odvod v morje. Dovolj je crna plastična cev debeline 1" ali 2". Pri cevi je potrebno doseci cimanjsi upor. In seveda sesalno cev postaviti v globino vsaj 3-5 m.
Potem rabiš črpalko za vodo. Idelano je iz platike ali rostfrej. Verjetno si kje iz primorja, tako da je smiselno pogledati v kaki trgovini z navtičnim materialom.

Potem pa rabiš se izmenjevalec SLANA voda/voda. Ki ga ravno tako najdeš kot rezervi del kakega motorja na čolnu.
Od tukaj naprej pa imaš standardno pot za toplotne crpalke VODA/VODA.

Pogoj pa je , da si zelo blizu morja. Smile
Že pred leti (cca dvajset let nazaj), ko o TČ ni še nihče govoril mi je stric, ki se je ukvarjal z energetskimi sistemi razlagal kako so v Puli namestili TČ, kjer izkoriščajo toploto morja. Poleti se hladijo pozimi pa grejejo.

Seveda se da morje črpati. Verjetno pa boste uradno tudi potrebovali vodno dovoljenje. Lahko pa v bližini morja naredite vodnjak z morsko vodo, če je le teren vodo prepusten.

Vi kar črpajte morsko vodo in jo nato vodite preko toplotnega izmenjevalca. Kot sem že poudaril mora biti ta korozijsko odporen.
Še v času socializma se je na Balkanu s toplotnimi črpalkami za izrabo energije iz morja ukvarjalo podjetje iz Splita.
Imam stike z bivšimi delavci v tem podjetju, tako, da ni ovir za izvedbo takšnega projekta.
Pri morski vodi je potrebno upoštevati pogoje morske vode.

Kot zanimivost lahko povem, da sem na začetku svoje tovrstne dejavnosti zaprosil Ministrstvo za okolje za pridobitev koncesije za izrabo energije morske vode v slovenskem morju. Po tolikih letih še nisem prejel odgovora))))).
Sem pa danes uspel dobiti prvo dovoljenje za odvzem vode iz tekočega vodotoka za obratovanje toplotne črpalke v R Sloveniji. Res je trajalo, da smo se vsi skupaj naučili pripravljati dokumentacijo in sedaj je ustrezno dovoljenje tukaj.
Sedaj pripravljam dokumentacijo za odvzem večjih količin za večje toplotne črpalke ( Ljubljaica, Cerknica in Vipava).

termal
čista energija
termal Napisal:Še v času socializma se je na Balkanu s toplotnimi črpalkami za izrabo energije iz morja ukvarjalo podjetje iz Splita.
Imam stike z bivšimi delavci v tem podjetju, tako, da ni ovir za izvedbo takšnega projekta.
Pri morski vodi je potrebno upoštevati pogoje morske vode.

Kot zanimivost lahko povem, da sem na začetku svoje tovrstne dejavnosti zaprosil Ministrstvo za okolje za pridobitev koncesije za izrabo energije morske vode v slovenskem morju. Po tolikih letih še nisem prejel odgovora))))).
Sem pa danes uspel dobiti prvo dovoljenje za odvzem vode iz tekočega vodotoka za obratovanje toplotne črpalke v R Sloveniji. Res je trajalo, da smo se vsi skupaj naučili pripravljati dokumentacijo in sedaj je ustrezno dovoljenje tukaj.
Sedaj pripravljam dokumentacijo za odvzem večjih količin za večje toplotne črpalke ( Ljubljaica, Cerknica in Vipava).

termal

A pride tudi Kokra do Kranja kako v poštev?
po moje je vsaka voda dobra dokler teče :wink:
God created time so that things wouldn't happen all at once.
bomozmogli Napisal:po moje je vsaka voda dobra dokler teče :wink:

To že samo problem nadzemnih voda je v tem da imajo prenizko temperaturo in se potem že bolj splača zrak/voda TČ ker je bistveno cenejša. Mogoče pa ima TERMAL kako iz rokava.
Iskanje po temi