PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Vgradnja mešalnega ventila

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pozdravljeni

Sem prebrskal že vse mogoče teme ampak nisem našel odgovora.

Torej, imam situacijo, kjer je kotel na drva direktno priklopljen na kolektorje, ki vodijo naprej po hiši. Zalogovnika v sistemu ni, prav tako nobenih mešalnih ventilov. Samo kotel, kolektor in 3 črpalke-za bojler, za pritličje in za mansardo.

Ker se v kotlu nabira žlindra (sicer količina ni velika, pa vseeno, če ne drugo, je nadležno čistiti) bi nekako vgradil/prigradil mešalni ventil in dodatno črpalko za dvig temperature povratka. 

Sedaj pa sem v dilemi, če bi zadeva sploh prav delovala, glede na to, da v sistemu zdaj nimam nobenih mešalnih ventilov? Vsekakor bi se temperatura v kotlu dvignila veliko hitreje kot zdaj, prav tako ne bi bil pritok hladne vode v kotel tako sunkovit (kar je tudi glavni point vsega), se mi pa poraja vprašanje, če se bodo pretoki kaj tepli med sabo, ko bo ventil delno odprt. 

V priponki je še skica, kaj imam v mislih.

Ne morem pa dodajati nobenih dodatnih mešalnih ventilov ali karkoli drugega.

Hvala za pomoč.

Priložene datoteke Predogledne slike

Tudi vgradnja sistema za varovanje povratka ti nebo preprečilo nalaganje žlindre oz. verjetno katrana na stenah kotla. To se zgodi takrat, ko v kotlu ne gori na polno ampak samo tli, ker ni odvzema energije. Samson je zaprt. Kotel tudi ko je hladen noče prav goreti, čeprav je očiščen. Sem imel enak problem.

Rešil sem ga z dodanim zalogovnikom in vgrajenim laddomatom za varovanje povratka. Ko sem takrat kotel po dograditvi prvič zakuril, je v njem gorelo tako kot prej. Ni bilo neke želje po gorenju. Drugi dan je že bilo bolje. Po enem tednu je v njem gorelo tako, kot takrat ko je bil nov, ali celo bolje. Seveda je to dvignilo porabo drv za vsaj enkrat, ampak v hiši je bilo skozi cel dan prijetno toplo, čeprav v peči ni več gorelo, saj se je ogrevala iz zalogovnika.

Zato ti toplo priporočam vgradnjo zalogovnika, največjega, ki ga lahko spraviš v kurilnico. Tudi zamenjava kotla za uplinjevalnega priporočam, čeprav takoj ni potrebe če so finance problem.

Hkrati priporočam tudi vgradnjo mešalnih ventilov na dvižne vode, saj boš potem lahko v radiatorje pošiljal bistveno nižjo temperaturo vode.

Bo pa takale predelava hitro več kot 10k€ sploh ob hkratni menjavi kotla.
Zdaj bodo pa spet uletele TČ.
Med ladomatom in razdelilnikom ti po tej shemi manjka zalogovnik, ali vsaj (zasilna rešitev) kretnica.
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.klimasapo.si">http://www.klimasapo.si</a><!-- m -->
To vse razumem, vendar taka drastična predelava kot so zalogovniki in mešalni ventili trenutno odpade, ker moram dobesedno vse podret. Tudi prevelik finančni vložek se mi ne splača, ker bo treba prej spet menjati kotel in še kaj, kot pa bom prinesel vložek notri. Razen, če bi porabo drv prepolovil, v kar pa ne verjamem.
Zalogovnik ti prinese 80%, menjava kotla pa 20%.
Če boš zadevo realiziral po shemi, daj med ladomat in razdelilnike kretnico, da bo zadeva vsaj hidravlično pravilno delovala.
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.klimasapo.si">http://www.klimasapo.si</a><!-- m -->
Potem je najbolje če zadevo pustiš tako kot je. S predelavo boš več ali manj samo denar dal ven, nekega efekta pa ne bo. Zdaj začneš varčevati in ko bo kotel spustil boš vgradil nov uplinjak in zalogovnik ter vse kar paše zraven. Oziroma se odločil za drugi energent.

Kakorkoli se boš odločil nič ne boš notri prinesel vložka. Hišo boš nekako moral ogrevati, na kak način je pa na tebi kako se boš odločil.
Za tvoj problem je edina rešitev vgradnja zalogovnika.
Mešalni ventil lahko dogradiš, a na ta sistem mora bit 4 potni in ne samo 3 potni. 4 potni omogoča v zaprtem stanju 2 ločena kroga in z odpiranjem dodaja toplo vodo k porabnikom.

Najbolje je dograditi zalogovnik in po potrebi za luksus še mešalne ventile in elektroniko za ogrevanje.

Če znaš sam kaj narediti, si lahko zalogovnik urediš pod 2k€ in bo peč lepo delala. za slabih 1k€ pa nadgradiš ogrevalne kroge s mešelnimi ventili in elektroniko.
Če bo dodajal ladomat (oz. mešalni in pumpo), bo itak vse okrog preči razdrto.¸
Še dve cevi potegne v kot in tam en čeber postavi. To je pa res malenkost.
Koliko konjev rabiš, da premakneš enega osla!!??
[Slika: 18-09-2024-14-01-01.jpg]  Verjeli ali ne, 570 ni dovolj!!!!
Hvala za nasvete.
Nisem prepričan, da kar daš en čeber v kot in dela. Za namestit to črpalko in mešalni ventil je treba odštaufati dve cevi, za namestiti zalogovnik pa je v stari hiši treba spremeniti marsikaj. Od povečanja vrat v kotlovnico naprej. Tako, da to vse odpade (trenutno).
V konkretnem primeru se niti ne gre toliko za varčevanje, cilj je (še) manj žlindre v peči.
Zaenkrat bom poskusil z vklopom/izklopom črpalke, da se bo voda v sistemu bolj počasi zmešala.
Ja, kot sem napisal.
Potegneš dve cevi do zalogovnika.
Pa ekspanzijo in odzračevalni lonček. In popolnoma nič drugega.
Lahko imaš tako srečo kot jaz, ki sem to za 50 evrov pred eno bajto pobral. Sicer samo 800 litrov, ampak več itak ne rabim. Pa še kup cevi in fitingov dobil zraven.
Koliko konjev rabiš, da premakneš enega osla!!??
[Slika: 18-09-2024-14-01-01.jpg]  Verjeli ali ne, 570 ni dovolj!!!!
Super.
Seveda to ne pomeni, da je pri vseh ista situacija.
Kdor želi, najde način.
Kdor ne želi, najde izgovor.
Zmontiraj tripotni termostatski ventil, da bo temp kotla med obratovanjem vedno nad 60°C.

Nekaj takšnega:
https://www.fero-term.si/product/termost...55-63.html
Brez dodatne črpalke, krmiljene z termostatom dimnih plinov tudi ne bo šlo.
Kot je fery rekel. Preglej bolho, mogoče kje najdeš kak rabljen zalogovnik, ki ti gre v prostor. Velikost tukaj skoraj ne igra neke vloge.
Iskanje po temi