7.12.2021 ob 18:35 (*Zadnja sprememba objave: 7.12.2021 ob 18:47 uporabnik primoz30.)
Živjo!
Imam eno vprašanje na katerega ne vem odgovora. Torej...v razdelilno omarico z varovalkami pride dovod 3*35mm2, potem gre na števec el. energije, potem na glavno (ločilno) stikalo, potem pa na priključni blok. Od tu naprej gredo vodniki manjših presekov na vrste z varovalkami. Vprašanje ki se mi poraja je, ali bi morale tukaj vmes biti varovalke-zaradi spremebe preseka vodnikov? Imam prav ali se motim? Hvala za pomoč!
To že drži, da je treba vsak znižan presek varovati s svojo varovalko ustrezne jakosti. Običajen redosled priključka je naslednji: 1. distrubucijski kabel običajno min. presek 35 mm2 aluminij, ki se priključi ali na priključne zbiralnice ali direktno na varovalčni ločilnik z glavnimi oz. obračunskimi varovalkami. Od varovalk (jakost je odvisna od soglasje za priključitev, običajno 3 x 20 A ali 3 x 25 A)gredo potem bakreni vodniki, še vedno pod ingerenco elektrodistributerja, na števec. Presek teh vodnikov je najmanj 6 mm2 ali največ 35 mm2. Od števca gre potem kabel po meritvah na zbiralnice v el. razdelilniku v hiši. Presek teh vodnikov bi po novem predpisu moral biti min. 10 mm2, ne glede na jakost glavne varovalke. Iz zbiralnice v el. razdelilniku gredo potem posamezni vodniki na inštalacijake odklopnike in sicer s presekom, ki ustreza jakosti posameznega inštalacijega odklopnika.
Iz tvojega opisa sklepam, da imaš nadzemni dovod in priključek preko strešnega stojala (štenderja).
11.12.2021 ob 12:37 (*Zadnja sprememba objave: 11.12.2021 ob 12:45 uporabnik primoz30.)
Živjo...torej @mirator hvala za odgovor, sem upal da se bo oglasil kdo od "Svete trojice" (mirator, arbajter, samojed). Rad berem vaše odgovore! Torej, dotična omarica ni v hiši, ampak je v neki delavnici. Ta delavnica je v prostorih bivšega večjega industrijskega giganta, ki je po razpadu Jugoslavije šel v stečaj, prostore so potem kupili ali pa vzeli v najem lokalni privatniki.
Pa da grem še bolj v detajle. V prvi delavnici je ta omarica, ki sem jo opisal v prvem postu. Dovod naj bi bil 4*35mm2, to sklepam iz lastnosti Schrackovega priključnega bloka. Sem izmeril tudi premer, izračunal presek, vendar se mi zdi, da je izgledu izolacije (izolacija je nekako narebrena) dotični vodnik sestavljen iz večih manjših vodnikov-seveda z vmesnim praznim prostorom. Dovod naj bi prišel v delavnico direkt iz trafo postaje - baje je ta industrijski gigant imel svojo trafo postajo. V prvi delavnici je še druga razdelilna omarica, ki se napaja iz prve omarice, tja gre, čez palec rečeno kabel 4*20mm2. Pa tudi tukaj ni urejeno varovanje z instalacijskimi odklopniki. Moja naloga je, da zraven prve omarice postavim tretjo (druga se bo razbremenila, oz. stroji se bodo odklopili, nekaj vtičnic bo ostalo za rezervo), in jo pripravim za stroje, ki bodo v drugi delavnici.
Vprašanje, ki se mi poraja, oz ne vem, kaj je prav...ali lahko v tretjo omarico potegnem PEN vodnik iz prve, ali je bolje da potegnem iz prve že ločena P in N vodnika-da jih pač priključim na že obstoječe zbiralke?
Pa še glede presekov...ja, tudi meni se zdi, da je prav, da se vsaka sprememba vodnika varuje z varovalko. O tem sem spraševal tudi drugje in mi je nekdo predlagal branje standarda IEC 60364-4-43. Na hitro sem ga preletel in notri dejansko piše da se varovalka ob spremembi preseka lahko opusti, če zadošča pogojem, da so vodniki kratki, ipd....ampak čisto točno ne vem, kakšne morajo biti zahteve po dolžini, moram še prečitat.
Aja, še tole...ko ste napisal da je po novem potreben vodnik 10mm2 do omarice z instalacijskimi odklopniki, je to sedaj zahteva elektro podjetja? Razmišljajo za naprej o večjih potrebah po električni energiji v hišah?
Hvala za pohvalo, žal pa @arbajterja ni več med nami.
Je pa to sedaj druga situacija, kot sem najprej mislil. Dovod torej ni distribucijski ampak je napeljan iz lastniške transformatorske postaje, kjer predvidevam, da so obračunske meritve el. energije na srednji napetosti.
Dovodni kabel je potem takem z bakrenimi vodniki in v NN plošči, glede na presek, varovan z varovalko jakosti 100 A. Preseki kablov nad 10 mm2 so mnogožični, kar pomeni, da so sestavljei z več žic (niso pa to finožični), zato izlacija ni povsem gladka.
Maksimalna dolžina kabla do varovalke je lahko maksimalno 3 m, vendar je treba narediti vse tako, da se na tej razdalji minimizira možnost kratkih stikov in požara. Seveda morajo biti vsi vodniki, ki izhajajo iz razdelilnih sponk, ustrezno posameznemu preseku, varovani. Iz slike se del z varovalkami žal ne vidi.
Kabel, ki iz prvega razdelilnika napaja drugega, je preseka ali16 mm2 ali 25 mm2. Presek 20 mm2 ne obstaja.
Kar se tiče tretjega razdelilnika, je treba vedeti kakšna bo inštalirana moč porabnikov. Na osnovi tega predvidiš presek povezovalnega kabla, ki ga potem v prvem razdelilniku pač varuješ z ustrezno varovalko oz. inštalacijskim odklopnikom.
Predlagam ti, da najdeš električarja, ki ti bo lahko na licu mesta podal pravo rešitev, takole preko foruma je to bolj težko. Po moje bi bilo treba prvi razdelilnik povsem obnoviti.
Kar se tiče zahtevanega preseka glede na PEN ni domena elektrodistribucije ampak zahteva po standardu oz. Tehniški smerninici TSG-N-002. Minimalni presek 10 mm2 je za PEN vodnik je predpisan iz mehanskih razlogov. Če bi imel dovod narejen s posameznimi vodniki, potem bi bili lahko fazni vodniki preseka 6 mm2 (jasno odvisno od obremenitve), PEN vodnik pa 10 mm2.
Je pa pravilno tako, da se dovodni PEN vodnik priključi direktno na PEN zbiralnico (ali sponko) od tam pa naredi N zbiralnica oz. sponka. Povezave med posameznimi razdelilniki lahko narediš v TNC izvedbi, TN-S pa tvoriš potem za posamezne tokokroge v razdelilnikih. Lahko pa TN-S tvoriš tudi v prvem razdelilniku. Presek PE vodnika, ki mora biti priključen na obeh straneh na PE zbiralnico, je lahko enak, kot je presek nule in faznih vodnikov.
Priporočam ti tudi, da v vsak razdelilnik na dovodu vgradiš ločilni bremenski odklopnik ali pa FID stikalo.
Najbolj zanesljiv način za oceno dejanskega finančnega izkupička pri prodaji nepremičnine je natančen vnaprejšnji izračun vseh obveznih davkov, ki pri... Beri dalje »
Lumar s priznanji Best Buy Award, QUDAL in Customers’ Friend potrjuje tri vidike, ki postajajo pri odločitvi za gradnjo doma vse pomembnejši: vrednost... Beri dalje »
V soboto, 19. septembra 2026, vas v okviru dneva odprtih vrat med 10.00 in 14.00 uro vabimo na obisk in ogled pritlične tipske hiše, ki se nahaja v ok... Beri dalje »
Prijava uporabnika
Registracija novega uporabnika
Vaša registracija je bila uspešna.
Na vaš email naslov smo poslali sporočilo z navodili, katerim morate slediti, da bo registracija potrjena.
Porabljeno geslo
Zahtevek za spremembo gesla uspešno poslan.
Na vaš email naslov smo poslali sporočilo z navodili, katerim morate slediti za uspešno ponastavitev gesla.