PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Talno ogrevanje pri obnovi hiše

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pozdravljeni. Lotevamo se obnove kvalitetno grajene atrijske hiše iz 90ih. Pod pritličjem je neogrevana klet. Trenutno je gretje električno talno in radiatorsko na kurilno olje. Nekako je padla odločitev, da bomo vsaj zamenjali keramiko, ki je položena v kuhinji, jedilnici, dnevni in hodnikih. Ogrevanje bi tudi uredili s toplotno črpalko zrak/voda. Ko bo toplotna, ne verjamem, da bomo veliko koristili električno talno - zaradi stroškov.
Sem pa v dilemi, če že razbijamo pod, da odstranimo še estrihe in montiramo vodno talno ogrevanje. Prosil bi za nasvet, če se mi to splača s stališča stroškov. Ali bo poraba energije z vodnim talnim ogrevanjem manjša kot z radiatorskim? Koliko čez palec stane, da odstranim estrihe in pripravimo nove s talnim? V sobah bi radiatorji ostali, to pomeni, da bi v vsakem primeru potrebovali toplotno črpalko z dvema vejama. Glede udobja mi je jasno, ampak ne vem če pretehta dodatne stroške...

Hvala!
Če boš še vedno imel nekje radiatorje, z dodatnim talnim ne bo prihranka, TČ bo še vedno morala pripravljati toplejšo vodo za radiatorje.
Poleg tega - če pod novimi etrihi ne bo prostora za dosti izolacije, bo poraba lahko še večja, ker bo šla toplota delno v klet. Zagotoviti moraš vsaj nekje 6cm XPS ali Purena + 6cm estriha višine+obloga.
Klet lahko izoliraš s strani kleti.
Pač prilepiš izolacijo v kleti na strop....
Gre izključno za udobje, ki ga prinaša talno gretje. Vložek se ne bo povrnil nikoli.
Saj ne gre samo za talno gretje....
Če bo podiral tlake, je seveda smiselno preiti na talno ogrevanje, saj je strošek minimalen...
Glede ekonomičnosti, pa bo TČ v vsakem primeru bolj ekonomična kot kurilno olje.
In tudi radijatorski sistem se lahko "optimizira z večjimi ni bolj učinkovitimi radiatorji, ki bi potem ogrevali s precej nižjo temperetauro kot sedaj s pečjo na kurilno olje, kar je seveda pomembno v primeru TČ
Menjava keramike ni enaka kot menjava tlakov. In iz njegovega vpisa ne razumem najbolj, ali bodo naredili "totalni reset", ali ne. Ker namreč piše, da ne verjame, da bi po montaži TČ še vedno koristili električno talno...?
Hvala za odgovore! Bomo ostali na radiatorjih, ker bo precej manj dela.
csamo001: Mogoče sem se res čudno izrazil. Mislil sem, da ko bo TČ, električnega talnega ne bomo koristili in bi ga zamenjali za vodnega. Ampak kot rečeno..zaenkrat ostaja kot jeSmile
Vsekakor naredi kalkulacijo s samooskrbno solarno elektrarno, vse drugo pustiš na miru, da ob hudem mrazu pomagaš elektrogospodarstvu, ki ga boš s fitovoltaiko in talnim do obisti zahebal.
Če si odgovoren državljan, se samooskrbe ne greš.
(22.10.2020 ob 11:21)Tone Napisal: Vsekakor naredi kalkulacijo s samooskrbno solarno elektrarno, vse drugo pustiš na miru, da ob hudem mrazu pomagaš elektrogospodarstvu, ki ga boš s fitovoltaiko in talnim do obisti zahebal.

Kašne neumnosti?! Le kaj ima vezo odgovornost in samooskrba? Mogoče to, da zaradi samooskrbe manj kapne v žepe elektrogospodarstvu in si morajo zato vodilni tam kupovati kakšen mm (z besedo: milimeter) krajše jahte Angry Angry Angry
(22.10.2020 ob 11:21)Tone Napisal: Vsekakor naredi kalkulacijo s samooskrbno solarno elektrarno, vse drugo pustiš na miru, da ob hudem mrazu pomagaš elektrogospodarstvu, ki ga boš s fitovoltaiko in talnim do obisti zahebal.

Hm, dobra ideja, vendar nimam prav nič "izkušenj" s tem električnim talnim. V spominu imam, da s solidno lastno sončno elektrarno pokriješ celoletne potrebe za elektriko, če se ogrevaš s toplotno črpalko. Iz tega sem potem sklepal, da za čisto električno ogrevanje te energije vseeno ne bo dovolj za samooskrbo, razen da pokrijem celo strehoSmile
Iskanje po temi