Objave: 1
Teme: 1
Ocena:
0
Zanima me kakšen objet lahko postavim na ne zazidljivi parceli (travnik,njiva,...)
Brez kakršnega koli gradbenega dovoljenja.
Kajti za vrtno uto mi ni potrebno imeti gradbenega dovoljenja.
Tako me zanima kakšne pogoje mora ta objekt upoštevati in kakšna je maksimalna velikost tega objekta? (površina, višina,...)
Koliko teh objektov lahko postaviš na eni parceli?
Kako narazen morajo bit?
Iz katerih materjaov je lahko izgrajen ta objekt?
Lako na njega postavim sončne celice,...
Pač zanima me kakšen objekt lahko jaz sam postavim, kjerkoli na moji prceli, prez kakršnih koli papirjev?
Objave: 6427
Teme: 22
Ocena:
0
Če se ne motim, na nezazidljivi parceli ne moreš postaviti nič višjega/večjega od vrtne lope?
Nekje sem tudi zasledil članek na temo sončnih celic, da bodo morali vsi, ki so jih na svoje hiše montirali, pridobiti gradbeno dovoljenje.
Načeloma naj bi šlo brez gradbenega dovoljenja do 30m2.
Objave: 1748
Teme: 14
Ocena:
1
Vse objekte, ki so navedni v točki 6. (enostavni objekti), torej od člena 12 naprej. Poleg tega upoštevaj še 4. člen.
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.uradni-list.si/1/content?id=86037">http://www.uradni-list.si/1/content?id=86037</a><!-- m -->
Torej moraš kot prvo ločiti nezahtevne objekte (11. člen), za katere potrebuješ "mini GD" in enostavne objekte, za katere ne potrebuješ GD.
Objave: 1622
Teme: 43
Ocena:
0
Sodelavka od žene bi rada postavila brunarico v gozdu. Enkrat je bil njen preminuli oče pri županu Radovljice in ta je zavrnil možnost gradnje; se pravi spremembe namembnosti parcele. Sedaj pa so mene zaposlili, da malo poizvem, kaj bi lahko gradili brez gradbenega dovoljenja. Radi bi imeli brunarico z nadstropjem. Ampak kakor berem tale zakonik, to brez gradbenega ne bo mogoče. Se pravi, v poštev pride samo ena etaža. Pod kateri člen naj se sklicujemo, da se bo delalo? Jaz vidim še največ prostora pod 5. NEZAHTEVNI OBJEKTI, 11. člen, 5. pomožni kmetijsko-gozdarski objekti: b. kmečka lopa, to je enoetažen, pritličen objekt, namenjen shranjevanju kmetijske mehanizacije, z bruto površino največ 30 m² in višino najvišje točke največ 5 m, merjeno od najnižje točke objekta, katerega streha je hkrati strop nad prostorom; <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.uradni-list.si/1/content?id=86037">http://www.uradni-list.si/1/content?id=86037</a><!-- m -->
Predlagal bi jim, da se za vodo uporabi kapnica za tuširanje in pranje, za pitno vodo magari še ena cisterna, pa naj gasilci vozijo, če je že nujno imeti pitno vodo. Za elektriko agregat in akumulatorje z pretvorniki v eno ali drugo obliko napetosti. Kopalnica; wc in tuš v brunarici, greznica pa nepretočna?
Objave: 1806
Teme: 60
Ocena:
1
Torej bodo v gozdu postavili stanovanjski objekt - to ne vem če bo šlo skozi s shranjevanjem kmetijske mehanizacije - saj če nihče ne pride pogledat ne bo problema, če pa slučajno ....potem bo pa to stran vržen denar.
Objave: 72
Ocena:
0
na kmetijskih zemljiščih so lahko samo kmetijski objekti, na 1. kategoriji km. zemljišč in gozdu gradnja, razen za gospodarjenje z gozdovi ni dovoljena.
1. preglejte občinski prostorski načrt ali po starem pup, tam piše jasno, kje se kaj gradi+upoštevati uredbo o vrstah objektov.
tudi, če ne potrebujete gradbenega dovoljenja potrebujete soglasje in vlogo za poseg v prostor ob naročilu lokacijske informacije, kjer piše kaj se lahko naredi na izbranem zemljišču.
kmetijski objekt ne potrebuje pitne vode in elektrike(izven poselitvenega območje opn-ja je priklop na komunalno infrastrukturo nemogoč), in ni namenjan bivanju!!
lahko poskušate nelegalno postaviti vrtno lopo, 4x4m, za shranjevanje orodja, montažno-sestavljivo, leseno, da se jo po prihodu inšpektorja za kmetijstvo, okolje,.. ali gozdarja lahko brez stroškov odstrani.
Objave: 1622
Teme: 43
Ocena:
0
Gledam recimo vrtne ute, ki jih prodajajo v Bauh..... kjer če se ne motim piše, da se za te ute ne potrebuje gradbenega dovoljenja. Največja uta je velikosti 5,5mx4,5m. In jasno mi je, da brez gradbenega ne moremo priklopiti na javno infrastrukturo, kar sem tudi že zgoraj napisal, iz kjer bi se napajali. Kje pa piše, da kmečka lopa, ki je namenjena shranjevanju mehanizacije, ne sme imeti razpeljano ogrevanje, vodovod s kapnico, wc, elektriko na agregat itd.? Seveda se v lopi naredi tudi prostor za shranjevanje mehanizacije-orodja (motorka, sekire, samokolnica itd.) kar itak pride prav v gozdu in da je zakonu zadoščeno.
Objave: 72
Ocena:
0
razumem tvojo željo, ampak pravila so zato, da se okolje in narava ščiti. to, da se postavlja razne kolibe vsepovprek je samo nedelo inšpektorata in njihova nesposobnost, pravila so jasna, če se kdo spravi s prijavo nate, ta varianta kot misliš ne bo prenesla pravil.
tudi čebelnjak ima lahko jacuzzy, mini bar, letno kuhinjo in sončno elektrarno na strehi ??? ampak.. kakšna je potem realna namembnost objekta ?? jaz pravim, da je vikend ti da je čebelnjak... spor veš kje konča in kdo presodi.
vrtna lopa ni kmetijski objekt, in po vseh normalnih pravilih ti takih objektov OPN ne bi smel dovoljevati postavljati na kmetijska zemljišča. to preveri v občinskih odlokih oziroma v besedilu opn-ja ali starega pup-a. vrtna lopa sodi v zazidalno območje kot pomožni objekt.
v gozdu razen lovskih koč, ki so večinoma zgrajene na črno pod prisilo na privat zemljiščih, praviloma ne moremo postavljati objektov.
16. člen uredbe o vrstah objektov glede na zahtevnost opredeljuje kaj brez gradbenega dovoljenja sodi na kmetijsko zemljišče. nekatere občine imajo to krasno urejeno, da lahko kmetijski objekt postaviš na svoje zemljišče samo v primeru oddaljenosti več od 1km od matičnega kmetijskega gospodarstva.. nekje je pa to na stopnji albanije.
Objave: 553
Teme: 2
Ocena:
0
Pri iskanju odgovorov je vedno smiselno prečitati celoten dokument, v tem primeru Uredbo o vrstah objektov glede na namen. Če boste čitali, boste naleteli tudi na 4. člen in njemu sledeče, ki govorijo o splošnih zahtevah, ki jih morajo izpolnjevati (poleg namembnosti, velikosti,...) objekti, da se uvrščajo med enostavne ali nezahtevne objekte. Misli, da vam bo potem jasno, zakaj ne morete zgraditi vrtne ute v gozdu....
Objave: 114
Teme: 5
Ocena:
0
Tudi jaz sem se zanimal za te zadeve in so mi na upravni enoti povedali da lahko največ naredim kozolec toplar za shranjevanje kmetijske mehanizacije v velikosti 115m2 in največje višine 6m.
Objave: 144
Teme: 19
Ocena:
0
Imam vprašanje glede gradbenega dovoljenja za vrtno uto, in da ne odpiram nove teme, bom obudila kar tole izpred 6-ih let.
Oče ima v dolgoročnem najemu od občine kmetijsko zemljišče, na katerem goji oljke ter ima nekaj panjev čebel, za kar ni potreboval gradbenega dovoljenja.
Sedaj bi si rad uredil še leseno lopo (vrtno uto) za orodje, ki bi imela nadstrešek za mizo in klopi (za počitek med delom). Postavljena bi bila na betonski plošči skupne velikosti cca. 25 kv.m (pol za lopo, pol za nadstrešek). Kot sem že pobrskala po netu, tak objekt spada med t.i. nezahtevne objekte in zahteva gradbeno dovoljenje po hitrem postopku. Zanima me, kako poteka postopek pridobivanja takega GK (kam se vloži zahtevek, v kolikem času se ga pridobi,...) in koliko to stane. Je potrebno še kakšno dodatno dovoljenje od občine, ki je lastnica zemljišča? Dobrodošla vsaka informacija ali izkušnja glede tega postopka. Hvala.
Objave: 2380
Teme: 2
Ocena:
9
Koristim to temo v želji,da dobim informacijo,kako je danes s postavljanjem vrtne ute na kmetijskem zemljišču?
Zemljišče je blizu hiše.