PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Napeljave WAGO v glavni el. omarici

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pozdravljeni,

Na starejsi hisi imam el. omarico z glavnimi varovalkami ter stevcem na zunanji strani. V loceno garazo bi rad napeljal 3F elektriko, edini nacin je, da prikljucim nov kabel za stevcem v zunanji omarici. Kot vidim, omara ne vsebuje sponk ampak gredo kabli direktno iz stevca v notranjo omarico. Ali lahko uporabim WAGO 221 konetorje in razdelim omenjene kable za stevcem v zunanji omarici? Torej prerezem L1 ter ga razdelim v dva dela, eden gre v notranjo omaricjo, eden pa v garazo. Enako za L2, L3, N.
Ne.
Iz priključno merilne omarice gre lahko samo en kabel. V garažo moraš napeljati kabel iz razdelilnika v hiši ali pa poleg zunanje priključno merilne omarice, dograditi novo omarico v kateri narediš delitev.
Zunanja omarica ni tvoja last,kar pomeni,da nimaš dostopa do nje.
Vem, da ni moja last. Zanimalo me je predvsem, ce so kaksni zadrzki glede uporabe wago konektorjev namesto dodatnih sponk. Sem pa mislil potegniti kabel v garazo kjer bo nova razdelilna omarica. Od elektra se cakam odgovor.
WAGO sponke so OK, seveda morajo ustrezati tokovni obremenitvi, pazi da ti ne prodajo kitjskih ponaredkov, katere najdeš v raznih manjših elektro štacunah...
Zanimivo, sem ravno dobil odgovor elektra, ki pravi, da WAGO sponka ni ok.
Mi je pa en elektricar potrdil, da uporablja WAGO sponke. Kot kaze imajo vsi malo drugacna pravila...
WAGO je ok, ni pa za povsod.
Tako imajo oboji prav.
Kaksne sponke se pa se uporablja za razdelitev kabla za stevcem v glavni el. omarici? Torej dovod -> pancerke -> stevec -> kabel, ki se razdeli v dve omarici.
Kot sem ti že napisal, gre iz priključno merilne omarice (PMO) oz. od števca dalje lahko samo en kabel. Takšna je pač tipizacija SODO. In kot sem ti zapisal, lahko poleg PMO vgradiš dodatno omarico ali pa kar podometno dozo v katero vgradiš sponke, ki ti jih prilagam v linku:
https://www.schrack.si/trgovina/oprema-z...22320.html
Od tu dalje potem lahko razpelješ kolikor hočeš kablov. Samo paziti moraš, da imajo vsi kabli enak presek, ki ustreza obračunskim varovalkam.
Iskanje po temi