11.3.2020 ob 11:21
Danes se dobimo-izvajalec in odgovorni vodja del, projektant, nadzor in investitor-pa da vidimo kaj bo ratal; ali se zmenimo sami ali pa odvetniki, sodišče...
(28.2.2020 ob 15:03)Bojan1967 Napisal: Zadnji odstavek-"nobeni normativi niso obvezni in veljajo le v primeru, da je...." kako je dejansko s tem?
Ali vaša trditev 100 % drži, ker ste izvedenec, nadzornik ali…? ali tako le "mislite"?
Prosim za pojasnilo-odgovor.
V naprej hvala.
(11.3.2020 ob 14:51)Taav Napisal:(28.2.2020 ob 15:03)Bojan1967 Napisal: Zadnji odstavek-"nobeni normativi niso obvezni in veljajo le v primeru, da je...." kako je dejansko s tem?
Ali vaša trditev 100 % drži, ker ste izvedenec, nadzornik ali…? ali tako le "mislite"?
Prosim za pojasnilo-odgovor.
V naprej hvala.
Pozdravljen in pardon za pozen odgovor.
Na tem mestu dajem apel skrbniku foruma - zaboga že uredite enkrat prikaz tem z zadnjimi odgovori. Forumu je v taki konfiguraciji jako težko slediti, razen če visiš cele dneve gor in prebereš vse, kar se da.
Glede moje trditve: sem nadzornik. Z večimi takimi primeri. Oz z primeri, v katerih je bil pogodbeno dogovorjen obračun po dejansko izvedenih delih, izvajalec pa je želel uveljavljati še pribitke na količine po normativih.
V kolikor izvajalec ni v ponudbi izrecno navedel obračuna z upoštevanjem normativov oz niste to navedli v pogodbo, se striktno upošteva določila pogodbe. Torej, obračun po dejanskih količinah.
Mi trenutno nimamo zakonoddaje, ki bi katerikoli normativ dala v obvezno uporabo. Primarna funakcija normativov je za pomoč izvajalcu, da oblikuje/določi ceno na enoto. In da torej na podlagi dejanskih količin primerno dvigne ceno (z upoštevanjem normativov), da zajame vse večje stroške. Praksa pri nas (še posebej pri fasaderjih in pleskarjih) je, da ponudbena cena velja za osnovni m2 (najnižja), pri obračunu pa z raznoraznimi faktorji nabijaš količine v nebo.
Kar preveri na Obrtni zbornici.