Bi lepo prosil, če lahko navržete kakšen komentar na koncept hidravlične sheme, ki je priložen. Shema je združena iz dveh shem na seltronovi strani in vsebuje dva regulatorja SGC67 in WDC20. Večje število kolektorjev bo skrbelo za ogrevanje sanitarne, višek gre v zalogovnik. Peč na drva bi delala isto. Je ta vezava OK, ali se da kaj poenostavit oz. izboljšat. Nisem ekspert na tem področju oz. daleč od tega, vseeno pa mal pregledujem. Bi lahko to isto stvar realiziral z dvema zalogovnikoma in kako bi jih vezal?
15.1.2020 ob 20:18 (*Zadnja sprememba objave: 15.1.2020 ob 20:25 uporabnik Hanzi.)
Povej porabo vode( dnevno, mesečno) , število kolektorjev, velikost zalogovnikov, orientacija kolektorjev se mogoce. Tip peči in moč
Na prvo žogo, kompliciraš,
Tako kot sem sam pred 7 leti ( 2m3 zalogovnik 6 kolektorjev, 300l bojler,, 30kw peč uplinjevalna).
Poraba tople vode 100m3 letno ( vs vode okoli 250).
Danes vprašanje če bi spet kolektorje delal. Raje sončno elektrarno.
Evo ti mnenja glede kolektorjev https://www.podsvojostreho.net/forum/sho...60&page=16
Glavne - večje komponente že imam. 25kW peč; 6x kolektorji 115cmx215cm; bojler z dvema spiralama 300l. Te komponente bom porabil, toplotne ne bom dajal - tako da to odpade! Rabim še zalogovnike... Naraje bi dal enega 2000l, a ga zaradi obsega ne spravim v kurilnico. Smo 4 članska družina, se pa radi namakamo. Drva imam svoja.
Jaz imam nekaj podobnega. Peč na polena - podpih - 20kW ki ima svoje krmiljenje - najprej se ogreje na delovno temperaturo, potem dva mešalna ventila s pogonom, najprej fila zgornjo polovico zalogovnika, potem spodnjo.
Zalogovnik 2000L, pretočni bojler v zgornjem delu, v spodnjem delu pretočni izmenjevalec za solarni sistem, krmiljene solarja Seltron SGC35. 4x Tinox kolektorji 1,2x1,98m.
Za ogrevanje po etažah pa register za tri ogrevalne kroge - vsaka etaža posebej pa sem rešil z sobnimi enotami ki direktno krmilijo vsaka svoj pogon in pumpo za svoj ogrevalni krog Seltron ST2RDR.
V glavnem dela vse bp. Pozimi kuriš, od konca aprila pa do konca oktobra nekje pa pozabiš na vse skupaj in imaš tople vode na pretek.
Tisti 300litrski bojler ima skoraj zagotovo premajhen izmenjevalec da boš dobro potegnil toploto kolektorjev v bojler.
Jaz sem naknadno dal ploščati zunanji izmenjevalec za zalogovnik.
Svetujem ti da daš v zalogovnik (največji kar pač spraviš v hišo)izmenjevalec , v bojlerju pa oba vežeš na kotlovsko vodo. Sicer se bos pozimi brez sonca en drek namakal ker boš imel samo 100l tople vode.
Povem iz lastne izkušnje.
Kar nekaj odgovorov...sicer vse gre bolj v smer kaj se splača. Pa če se fokusiramo nazaj na osnovo... Princip ogrevanja bo tak, kot je naveden in se ne bo spreminjal. Zadana naloga pa je, da se sitem postavi čimbolj optimalno, zato je tema odprta. Na forumu je ogromno znanja in ogromno postavljenih sistemov - verjetno tudi takih.
Jaz bi regulacijo naredil sam. Zadeva je ultra simpl. Sestavljanje regulatorjev pa ni tako simpl.
A se boš sam s tem igral? Če ne, potem prepusti mojstrom, pa naj oni odgovarjajo za delovanje.
Koliko konjev rabiš, da premakneš enega osla!!?? Verjeli ali ne, 570 ni dovolj!!!!
16.1.2020 ob 11:24 (*Zadnja sprememba objave: 16.1.2020 ob 11:25 uporabnik Hanzi.)
Kako boš videl spravil v zalogovnik?
Delaš podobne napake kot sem jih jaz pred 7 leti. Celo kolektorjev imaš enako 6.
S tem da imam jaz samo en sgc 26.
Ti boš pa samo seltronu dal več kot 500 evrov.
In ja, naslednjič bi spet zagotovo drugače naredil. Jbg, odkrivamo toplo vodo, pa.mislimo da smo odkrili vročo. Pa največkrat odkrijemo mrzlo.
Vse lahko lepo skupaj deluje. Jaz imam na strehi vakumske 92 cevi, v kurilnici rabljeno peč 40kW, 2000l zalogovnik in 300l bojler za SV. Hiško pa ogrevam preko 4 ogrevalnih krogov. Elektroniko imam od Seltrona WDC20 2 kosa, SGC26 in rabljen ND3 za dvig povratka na peči.
Sedaj po 4 letih uporabe na polno in prej še 3 leta pred vselitvijo, zadeva deluje tako kot sem si zastavil. Pozimi ob soncu zagreje SV tudi do 60 in še kako stopinjo v zalogovnik. Poleti pa toliko toplote, da s pečjo hladim zalogovnik, od lani pa toplotni izmenjevalec ogreva baze. Jaz ponavadi aprila samo 1x zakurim v peči in potem se pojavi kakšen dan v septembru in nekajkrat v oktobru. Letno pa pokurim manj kot 2 klaftri drv.
16.1.2020 ob 19:19 (*Zadnja sprememba objave: 16.1.2020 ob 19:22 uporabnik jerebp.)
(16.1.2020 ob 09:18)Fery Napisal: Jaz bi regulacijo naredil sam. Zadeva je ultra simpl. Sestavljanje regulatorjev pa ni tako simpl.
A se boš sam s tem igral? Če ne, potem prepusti mojstrom, pa naj oni odgovarjajo za delovanje.
Pozdravljen, Programiranje mi sicer ni tuje... Znam pa si predstavljat, da iz nule nekaj naredit, pa regulacija, pa vse možne kritične situacije, pa ramp time, pa komunikacija z dvemi Termostati -prikazovalniki v dveh etažah.... Kakšen arduino? Če bi imel že bajto tip-top zrihtano, obilo časa potem z veseljem, tako pa pomoje ne bi zneslo. Rad bi vse te hardware komponente, ki jih že imam spravil v neko smiselno celoto, ki bo čimbolj enostavna in poceni.
(16.1.2020 ob 19:15)Jozl Napisal: Vse lahko lepo skupaj deluje. Jaz imam na strehi vakumske 92 cevi, v kurilnici rabljeno peč 40kW, 2000l zalogovnik in 300l bojler za SV. Hiško pa ogrevam preko 4 ogrevalnih krogov. Elektroniko imam od Seltrona WDC20 2 kosa, SGC26 in rabljen ND3 za dvig povratka na peči.
Sedaj po 4 letih uporabe na polno in prej še 3 leta pred vselitvijo, zadeva deluje tako kot sem si zastavil. Pozimi ob soncu zagreje SV tudi do 60 in še kako stopinjo v zalogovnik. Poleti pa toliko toplote, da s pečjo hladim zalogovnik, od lani pa toplotni izmenjevalec ogreva baze. Jaz ponavadi aprila samo 1x zakurim v peči in potem se pojavi kakšen dan v septembru in nekajkrat v oktobru. Letno pa pokurim manj kot 2 klaftri drv.
Če bi še enkrat delal, bi naredil enako.
Pozdravljeni,
No super se mi zdi, da je nekdo zadovoljen.... Je kakšna možnost, da bi si tole pogledal v živo?
Najbolj zanesljiv način za oceno dejanskega finančnega izkupička pri prodaji nepremičnine je natančen vnaprejšnji izračun vseh obveznih davkov, ki pri... Beri dalje »
Lumar s priznanji Best Buy Award, QUDAL in Customers’ Friend potrjuje tri vidike, ki postajajo pri odločitvi za gradnjo doma vse pomembnejši: vrednost... Beri dalje »
V soboto, 19. septembra 2026, vas v okviru dneva odprtih vrat med 10.00 in 14.00 uro vabimo na obisk in ogled pritlične tipske hiše, ki se nahaja v ok... Beri dalje »
Prijava uporabnika
Registracija novega uporabnika
Vaša registracija je bila uspešna.
Na vaš email naslov smo poslali sporočilo z navodili, katerim morate slediti, da bo registracija potrjena.
Porabljeno geslo
Zahtevek za spremembo gesla uspešno poslan.
Na vaš email naslov smo poslali sporočilo z navodili, katerim morate slediti za uspešno ponastavitev gesla.