PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Tlaki, izolacija in ostrešja Pomoč pri plesni

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pozdravljeni,

Na to temo je bilo že rečenega marsikaj in sem tudi prebral določene teme, pa me vseeno zanima, kaj narediti.

Pred 5 leti smo menjali okna - PVC, 3 slojna. Pred tem nikoli ni bilo težav s plesnijo v stanovanju.  Zanimivo je, da se je začelo samo dogajati v prvem nadstropju. Drugo nadstropje je ok.

Plesen je samo v sobah, ki so obrnjene proti severu in zahodu. In povsod je samo od tal 20 cm (slika) razen v spalnici je bilo do pol metra. Je samo na zunanjih stenah.  V dnevni sobi teh težav ni. Pred kratkim sem kupil merilec vlage in mi kaže pri 22 st. C  70% (govorim za dnevno sobo, kjer ni težav, v ostalih prostorih še imam namen izmeriti.)

Zanimajo me mnenja:
- kako odpraviti plesen, oz. kako sanirati stene? (zaščita, pleskanje...)
- Kako poskrbeti, da se plesen več ne pojavi? (Bolj pogosto zračenje, odstranjevalci vlage, prezračevalni sistemi Lunos...)
- Kaj narediti s pohištvom, ki ima sledi vlage? (vreči stran, očistiti...)

Prosil bi za čimbolj optimalne rešitve. Na MOS v Celju so mi priporočali trajno rešitev Lunos prezračevalni sistem, ampak v tem trenutku si ne morem finančno privoščiti tako drage investicije, morda pride v poštev čez nekaj časa...

Priložene datoteke Predogledne slike

(3.10.2019 ob 15:37)Dreambass Napisal: Pozdravljeni,

Na to temo je bilo že rečenega marsikaj in sem tudi prebral določene teme, pa me vseeno zanima, kaj narediti.

Pred 5 leti smo menjali okna - PVC, 3 slojna. Pred tem nikoli ni bilo težav s plesnijo v stanovanju.  Zanimivo je, da se je začelo samo dogajati v prvem nadstropju. Drugo nadstropje je ok.

Plesen je samo v sobah, ki so obrnjene proti severu in zahodu. In povsod je samo od tal 20 cm (slika) razen v spalnici je bilo do pol metra. Je samo na zunanjih stenah.  V dnevni sobi teh težav ni. Pred kratkim sem kupil merilec vlage in mi kaže pri 22 st. C  70% (govorim za dnevno sobo, kjer ni težav, v ostalih prostorih še imam namen izmeriti.)

Zanimajo me mnenja:
- Kako poskrbeti, da se plesen več ne pojavi? (Bolj pogosto zračenje, odstranjevalci vlage, prezračevalni sistemi Lunos...)

Prosil bi za čimbolj optimalne rešitve. Na MOS v Celju so mi priporočali trajno rešitev Lunos prezračevalni sistem, ampak v tem trenutku si ne morem finančno privoščiti tako drage investicije, morda pride v poštev čez nekaj časa...

In kako zracis (kdaj,koliko časa, kipnjena okna), kako poteka ogrevanje stavbe
S kakšno barvo je pobarvana stena?
Sonce naj sveti vsak dan!
(3.10.2019 ob 16:44)Hanzi Napisal:
(3.10.2019 ob 15:37)Dreambass Napisal: Pozdravljeni,

Zanimajo me mnenja:

In kako zracis (kdaj,koliko časa, kipnjena okna), kako poteka ogrevanje stavbe
S kakšno barvo je pobarvana stena?

Včasih sploh ne zračim, včasih pa je tudi odprto po celi dan, ampak je komarnik preko pa na kip, nikoli na stežaj. Je pa res, da redkeje zračim.

Stena je pobarvana z navadnim belim jupolom.
Sicer maš tudi druge podobne sisteme prezračevanja kot Lunos in celo cenejše...
Zraci se 5x na dan (ali vec) za 2 minute na prepih cez celo stanovanje. Nikoli na kip okna. Govorim za cas ko je zunaj hladneje kot notri.

Izolacije zunaj ni? Prvo nadstropje ali pritlicje? Balkoni?
"Ko bom velik, bom malo manj majhen"
Jaz bi prepovedal kipnjena okna.t
Tudi ce bo samo  2x prezračil bo veliko naredil. Precej pretoka ustavijo komarniki.

Jaz dobim plesen poleti v kleti.Na stene ne, kakšnih čevljih in podobno pa se zna pojavit kaka pika. Moram omejit zračenje poleti v vrocini
Sonce naj sveti vsak dan!
Imamo Lunos sedaj drugo leto, prav tako ga ima tašča... Prej isto skoz težave s plesnijo, sedaj nikje nič, ne pri nas ne pri tašči...

Lunos lahko malo "prišparaš" če daš kje v kako spalnico namesto enote z rekuperacijo samo vhodno enoto, ter če daš na splošno kako luknjo v bajto manj kot jo priporočajo...

Kvaliteta zraka v stanovanju se izboljša toliko, da se mi zdi investicija v prezračevanje ena boljših in bolj nujnih...
Iskanje po temi