PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Kako pravilno ogrevati na kurilno olje

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pozdravljeni,

Letos bo prva zima v kateri bom kuril na kurilno olje. Vgradil sem rabljenega Buderusa G115ws brez bojlerja s katerim bom ogreval samo radiatorje in talno gretje. Elektroniko imam samo hišni termostat od Seltrona.

Sanitarno vodo imam ločeno in jo skozi vse leto grejem z 300l toplotno črpalko.

Prosil bi za nasvete, kako pokurit najmanj olja. Zato bi rad najbolj optimalno nastavil vse nastavitve.

imam sledeča vprašanja.
1. Na koliko °C naj nastavim kotelj? (na internetu sem bral okrog 60°C)
2. Kako naj kurim? npr. da sprogramiram sobno stikalo tako, da peč non stop v pogonu, npr. 18°C ponoči in 22°C podnevi. Ali bolje, da se peč popolnoma izklopi in se vklopi samo takrat, ko smo doma in ne spimo?

Inštalater mi je razložil delovanje:
peč vklopim ročno in nastavim temperaturo kotla, katera v peči kroži in elektronski termostat, katerega krmilim s sobnim pošilja toplo vodo v radiatorje ali nazaj v peč.

še morda kakšen drugi nasvet? na kaj biti pozoren?

Hvala lepa za pomoč
No sam ogreval tudi na kurilno olje ampak le 1 leto. Imam pa talno + toplo vodo (120l bojler). Vezava je mal hecna, imam 2 crpalke in en ventil ki ne spusti v talno čez več kot 43 st, z tem da se na njem nastavi zaželjeno temp (tam imam nastavljeno cca 26-28st)

Peč imam nastavljeno cca 50 st(naj bi bilo optimalno 60st) z tem da ona vedno segreje mal več posebaj na začetku ali pa po dolgem premoru, torej gre tudi na 65st v tistem trenutku. Na peč imam vezan brezžični sobni termostat na katerim se da nastavim na kateri temp se vgasne peč oz do katere temp ti ogreva sobo/hiši. Termostat imam za vse veje isti, in ga imam v najhladnejšem prostoru. Talno in peč imam vedno prižgano torej 24/7, sej drugač ogrevanje talno ne deluje optimalno, torej pumpa dela 24/7. To dobim z temu da nastavim sobni termostat na cca 29st, da lahko talno in peč vedno deluje. Ker imam tudi kamin, ki mi takoj zdvigne temp na tudi 26 st v hiši(odvisno od zunanje temp).

Naprimer da imam termostat na 24st, im nočem da se mi talno vgasne za npr tisti 8h kar kamin drži temp, dam termostat na več. Zopet če pa se mi vgasne talno za 8h mi se pa tlaki hitro ohladijo in zopet rabi peč nekaj časa in energije da dobim nazaj toploto v tlakih.(predvsem zaradi tega ker nimam zunanje izo fasade) Zaradi tega deluje talno noč in dan na isto temp. V hiši je temp odvisna od zunajne temp, je pa tam v povprečju cca 22 do 23 st nato pridem z šihta iz zakurim kamin. Mal je hecno ker ni izo fasade.

Imam le cca 60m2, nova lesena 3slojna okna, nova vhodna vrata, v tlakih 6 cm izolacije, na podstrešju na plošči pa cca 15 cm. V kleti na stropih zaenkrat pa nič izolacije. Poraba lanskega leta ni 100% realna, ker sem se nekaj igral, probaval in celo me ni bilo do decembra v hisi(grel sem vseeno). Torej poraba cca 500 do 600 l (nisem vec ziher) +cca 2m3 drv v kaminu(mogoče tudi več, nimam le enega kupa drv) + v največjem lanskem mrazu (-16st) sem imel v spalnici en električni radiator na SV hiše.(Tudi tam toplota od kamina ne prihaja)

Letos bom dodal, dovod iz kamina v to sobo na SV kar bo mi veliko pomagalo pri dvigu temp v velikem zunajnem -
upal sem tudi, da bom letos izoliral strop v kletnih prostorih, ampak ni šlo. Vsako leto mal dodam izolacije in ki kaj izboljšam. Je pa toplo kadar koli pridem domov, tudi če me ni 3 dni. Kar prej z drvmi in klimo nisem mogel nikakor dobit.

Upam da sem ti kako pomagal. Pa srečno

PS, kamina nisem kuril vsaki dan posebaj ko so bile temp nad 0st
Glede na to da imas talno in naibrz.ne termostatskih ventilov na radiatorjih, dve ujem.dokup vremenske regulacije in ve kat to se za seboj potegne v kurilnici.
Hanzi je pa košarko gledal Big Grin
Pa gsm oziroma njegovo predvidevanje napisanega tudi....A ti pa ne?

Citat:Pridružen: Pe feb 24, 2006 18:15
Glede na to da imas talno in najbrz.ne termostatskih ventilov na radiatorjih, svetujem dokup vremenske regulacije in vse kar to se za seboj potegne v kurilnici.

Takole nekako sem nameraval napisat
Dreambass... za dobro bivalno udobje in ekonomično porabo investiraj vsaj v osnovno vremensko regulacijo! Termostat je v objektu z več prostori (kar hiša je) slaba oz. precej zasilna rešitev.
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.klimasapo.si">http://www.klimasapo.si</a><!-- m -->
Ne vem natanko kako si zamišljaš (in kako imaš izvedeno) to ogrevanje....
Praviš talno in radiatorji.
V osnovi so to popolnoma različne temperature dvižnega voda.
Tako, da si jaz težko zamišljam to ogrevanje brez dveh krogotokov in vremenske regulacije za vsak krog posebej
(18.9.2017 ob 19:28)sassapo Napisal: Dreambass... za dobro bivalno udobje in ekonomično porabo investiraj vsaj v osnovno vremensko regulacijo! Termostat je v objektu z več prostori (kar hiša je) slaba oz. precej zasilna rešitev.

Hvala za odgovor, to imam tudi v planu, mi je tudi več ljudi že tole svetovalo.
Iskanje po temi