PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Dim iz kamina

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Prosim za razlago nenavadne smeri dima- ki zgleda kot fantastika in nam je nelogična.
V hiši imamo dva dimnika zidana skupaj- eden je za centralno kurjavo in drugi je za kamin. Oba dimnika sta grajena iz kleti- eden za centralno, ki je priključen v kleti in notri dodatno oblečen v rosfraj cev, in v drugega se kamin priključi v prvem nadstropju. Problem pa je sledeč: ko zakurimo v centalni, se velikokrat zgodi, da se dim kadi iz kamina, čeprav kamin sploh ni zakurjen( se pravi, da se dim od zunaj vrača v drugi dimnik v hišo v kamin. ali mi kdo lahko pomaga razložiti, zakaj se dim vrača skozi drugi dimnik nazaj v kamin? Zaradi tega problema imamo že nekaj časa zamašen dimnik s stekleno volno, da se nam ne kadi v hišo in je kamin čisto neuporaben.
Lp
Vlek dimnika centralne povzroči nastanek podtlaka v hiši. Zunanji zrak vdira skozi vse luknje. Takšna luknja je tudi dimnik kamina. Ker je njegov vrh verjetno (zelo) blizu vrha dimnika centralne, bo nekaj dima zašlo po tej poti v sobo. Za smrad je sicer čisto dovolj tudi to, da čist zunanji zrak brez dima prihaja v hišo skozi sajast dimnik. Za močnejše doživetje pomaga, če v hiši vključimo npr. kuhinjsko napo ali ventilator v kopalnici: smrad iz dimnika v dnevnem prostoru je zagotovljen. Poročam iz lastne izkušnje; v stanovanju v bloku so prednamci napo montirali kar na dimnik v kuhinji. Ob vetrovnem vremenu in ugasnjeni napi smo imeli veselico.
kot rečeno...najverjetneje centralna peč, ki za svoje gorenje potrebuje veliko zraka, le tega dobi preko te druge tuljave...torej si tu vleče zrak noter. In ker sta tuljavi druga ob drugi, potegne noter tudi dim.

Za preskus ali to res drži ali ne....odstrani steklneo volno iz tuljave kamina...kurite peč. KO zaznate (oz. celo vidite) da vleče dim noter, v kurilnici (oz. prostoru kjer je centralna peč) odprite okno....pa sporoči če je kaj drugače.
hvala za odgovore in sporočim
lp
Predvidevam, da imata oba dimnika - če sta eden poleg drugega - eno dimniško kapo.

Če je tako, potem dela le osnovna fizika. Dimni plini centralne iz kleti so topli - torej se dvigajo skozi dimnik 1. Dimnik 2 ( od kamina , ki ne dela ) je hladen. Bivalni prostori v pritličju so topli. Tendenca hladnega zraka je - da gre navzdol.

In če sta dimnika eden poleg drugegain pokrita z eno dimniško kapo, se zgidi naslednje:
- topli dimni plini iz centralne - vlek dimnika - se dvigajo
- ko dosežejo dimno kapo se del plinov usmeri v okolico, del tega pa "posrka" druga hladna tuljava, kjer je "negativen" vlek - torej navzdol nazaj v drugi dimnik od kamina.

Rešitev je vgradnja ( ali le zaprtje - če je vgrajena ) povratne lopute pri kaminu, ali izvedba drugačne dimniške kape na dimniku.
Seveda tako, da je onemogočen povratni vdor dimnih plinov iz dimnika 1 v dimnik 2.

Za potrditev te možnosti, zakuri v centralni, odstrani blokado v kaminu, stopi na dvorišče in poglej, kaj se dogaja z dimom.
res je, v preteklosti smo imeli celoten rosfrej pleh preko obeh dimnikov, kasneje pa smo dali na dimnik od centralne kurjave betonsko kapo, od kamina pa nimamo nič, ker ga od takrat nismo nikoli več zakurili. Bom pa sledila navodilom in javim kako in kaj.
Hvala za vaša mnenja in lp
Pozdravljeni, javljam se po kar nekaj časa.

Rezultati preiskusa. Naj še povem, da sem odmašila dimnik, ki smo ga imeli prej zamašenega in opazovala:

Cel dan je gorelo v centralni peči, ni bilo nobene reakcije, torej ni bilo dima v nezakurjenem kaminu- dima ki naj bi prihajal od odzunaj.
Potem sem zvečer pripravljala večerjo in ko sem prižgala napo na največjo hitrost, se je skozi kamin privalil dim v dnevno sobo. Ker sem mislila da je to le slučaj, sem isto naredila tudi drugi dan in zopet dim v dnevni sobi. Zgleda da ko prižgem napo v kuhinji, le ta povleče zrak iz kamina ki je oddaljen od kuhinje 5 m in ko sem v kleti odprla vratca ni bilo nobene spremembe. Kaj mi svetujete, da bi to preprečila? Ali je sploh mogoče, da bi to rešila na kak način, ali je kamin res za vedno neuporaben? bi morda bilo kaj drugače če bi imela kaminsko peč in ne odprt kamin z zaščitnimi vratci?
Hvala vsem za nasvete
aha..torej je napa tista, ki vleče zrak Smile.

rešitev je enostavna..ko kurite kamin ne uporabljate nape :wink: . Daj poskusi še to....ko vklopiš napo odpri na 'V' okno v kuhinji (saj ti ga bo vlek kar sam odprl).
(zadeva pač vleče eneromen količine zraka in nekje jih mora dobiti...jaz stalno pizdim na mamo ker hudiča vklaplja celo za kuhanje kave...seveda vsakič iz cele bajte pocuza vso toploto ven (mi ne rabimo prezračevanja :wink: ..je pa zanimivo na vratih opazovati kak vdor zraka je to, vleče tudi na kopal. ventilatorju (ja dimniška tuljava) ki ima še lamele, ki preprečujejo uhajanje zraka...a nič ne pomaga...ji pa tudi jaz poskušam dopovedat naj takrat (ko kaj večjega kuha) raje odpre okno v kuhinji, pa shladi samo kuhinjo kot celo hišo.
da ne bi uporabljala nape je pri nas nemogoče, ker imamo skupaj kuhinjo in dnevno sobo ter jedilnico in potem vse še bolj smrdi po hrani. Danes je sicer pozno, jutri pa bom ko bom kuhala odprla najprej okno kot mi svetujete in šele nato napo in bom videla če kaj nuca.
Hvala in lep večer vam želim
Točno tak problem je pri nas. Imamo en dimnik in centralno kurjavo. Počila nam je šipa od kamina, smo začasno pokrili in ne kurimo. Težava je, da vedno ko vklopimo centralno ogrevanje (v hiši je tudi talno gretje), butne kot nekakšen mikroprah, izredno dražeč da nihče v hiši ne more normalno spati. Torej dima ni, sesali smo ampak očitno gre za neke mikronsko majhne delce, ki se zelo težko odstranijo, tudi če luftamo.

Kaj narediti? Dimnikar je sicer spucal dimnik ampak je še slabše. Prosim za nasvete.
in spet,... napa,...

ker je tako zelo težko pomislit od kod bo prišel nadomestni zrak ki ga napa izpihuje iz prostora,... ja od kjer bo pač lahko in tudi čez dimnik če drugje ne bo mogoče,...

in rešitej kot so že povedali, je potrebno na nek način napi dati možnost da si privleče zrak,... odpreš okno na kip ali pa samo toliko da ne dihta,... tadaaaaaa,...
Imamo dva cevi in ventilatorje ampak sem dal protizračno loputo na koncu cevi pri izhodu, najbrž pa ne pomaga toliko.

Taki dve sem dal:
[img]httpsunichr("58")//wwwunichr("46")e-stacunaunichr("46")si/sites/default/files/styles/slika_izdelek_grid/public/europlast_av_1unichr("46")jpg[/img]

To je le plastika pomoje gre vseeno nazaj. Napa je res lahko pa še od pečice, kjer je še ena cev. Ampak vseeno sumim na dimnik, ker je bil slabo narejen in najbrž je kriv poteg, ker nazaj vleče.
Tudi meni pri gradnji se je zgodil enak efekt. Samo jaz sem imel obratno zadevo. Jaz sem kuril v majhnem gašperčku in je potegnilo dim v etažo nižje v kurilnico, ko še ni bilo peči. Zadevo sem enostavno rešil, da sem v kurilnici odprl okno na kip in ni bilo več vonja po dimu. Osebno nebi zaznal dima, če nebi imel v tistem prostoru izolacijo. Nekako je raje zrak prihajal skozi dimnik kot skozi še odprte špranje in podstrešje.
Iskanje po temi