PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Toplotna črpalka - nekaj osnov

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pozdravljeni,

kot novi lastnik toplotne črpalke bi prosil za nekaj nasvetov, glede osnov.

Torej, kurilno peč na olje sem zamenjal za toplotno črpalko Mitsubishi Ecodan, en zadnjih modelov (ERST20C-VM2C), 11kw, 200l bojler.

Imam talno gretje v spodnji etaži + radiatorje v zgornji, hiša je dobro izolirana. Regulacija je večinoma ostala od starega sistema - 2 mešalna ventila. Za talno je priprt tako da gre skozi konstantno 25stopinj, za radiatorje je odprt do konca. Tukaj sta še 2 obtočni črpalki, ki sta stalno v pogonu. Te zadeve niso krmiljene s TČ.

Toplotna trenutno dela po krivulji, spušča v sistem nekje 38-48 stopinj, glede na temperature zunaj. Zadeva sicer deluje ok, vendar je po moje potrebno dodati kak sobni termostat oz. urediti regulacijo, da bo stanje optimalno. Prej sem namreč imel 2 ločena termostata (zgoraj in spodaj). Zdaj ne vem, kaj sploh izklopi toplotno oz. kako ve kdaj je dovolj (po občutku bi rekel da dela vseskozi).

Torej, kateri termostat naj kupim, da bo dobro sodeloval s to TČ? Ali bi mogla TČ krmiliti obtočne črpalke ali mešalne ventile ali naj to rešujem s termostati?
Mojstri se ob priklopu niso kaj veliko ukvarjali s tem in mislim, da je trenutno stanje precej stran od idealnega. Vesel bi bil tudi kontakta kakšnega mojstra, ki se dobro spozna na te zadeve in pokriva štajerski konec.

hvala!
očitni si kupil odlično TČ, le z monterji si imel "smolo"....
- jasno mi pa ni, kako te dve OČ delujejo v spregi z OČ ki je v "micki"...

@ zdravapamet bi napisal, da za opimizirat zadevo, rabiš vsaj 150-200lit. zalogovnik.....mogoče pa res...
Citat:
Citat:jasno mi pa ni, kako te dve OČ delujejo v spregi z OČ ki je v "micki"...
Hmm, vmes med TČ in ostalim sistemom je še nek 50l bojler (profiline hs50). Če ugasnem obe OČ, kmalu zatem tudi TČ preneha dobavljati toploto. Tako da bi rekel, da rabim OČ.
aha_ta 50 lit ima vlogo zalogovnika oz. prej bi rekel neka hidraulična kretnica...

seveda neha takoj delovati, ker voda ne gre v sistem...vsekakor ni dobro narejeno...
ta tč zna vse. Moraš pa črpalke in mešalne ventile povezat na TČ. Krmiljenje imaš omogočeno vsak sistem po svoji krivulji ali sobni temperaturi. Za radijatorje lahko preneseš displej v sobo in uporabiš notranji senzor, ali pa dodaš dva dodatna senzorja. Seveda se pa da krmilit tudi preko dveh navadnih termostatov. Moraš pa imeti tidi instalirana dva senzorja na vsaki veji posebej.
<!-- w --><a class="postlink" href="http://www.telmos.si">www.telmos.si</a><!-- w --> - enostavne rešitve so vedno najboljše!
Miki nisi izbral napačne toplotne.Izbral si napačnega monterja.Žal! Tehnične rešitve ti je že Telmos napisal.
Če obe krivulji (direktni in mešalni krog) pravilno nastaviš, ni nobene potrebe po termostatih, saj ima tvoja naprava odlično nastavljivo vremensko regulacijo. Samo povezati je potrebno prav, pa bo.
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.klimasapo.si">http://www.klimasapo.si</a><!-- m -->
Iskanje po temi