Imam problem, ki ga po vsej logiki ne bi smel imeti. V sobi imam 2 menjalni stikali. Eno stikalo sem pred časom premaknil cca 2 m stran. Zdaj pa sem želel na staro lokacijo dodati križno stikalo. V steni imam vse tri žice od stare lokacije menjalnega stikala, ki gredo preko spojke na stikalo, ki ga uporabljam.
Sklepal sem, da na dve žici (ki preklapljata) povežem križno stikalo in bo vse ok.
Vendar, ko montiram križno stikalo, le ta ne opravlja svoje funkcije. Luč ali vedno sveti, ali pa je delovanje stikala odvisno od lege menjalnega stikala, ki je vezano direktno na njega. Ker ne vem več, kako naj preverim celotno vezavo, se obračam na pomoč. Za lažjo predstavo sem to skiciral.
Hvala! Tudi jaz sem mnenja, da bi to moralo delovati. Očitno moram vse žice na stikalu premeriti. Naj vse odklopim in zmerim, katera žica gre kam?
Menjalna stikala so stara, še iz časa Juge, zadnji nisem opazil nobene pametne oznake, imajo 3 vijake (v liniji, skrajna sta manjša, sredinski je večji),
Križno pa ima 4 puščice, 2 sta ven in 2 noter.
Stara stikala ( ena od njih) so imela na zadnji strani oznako v obliki puščice ob enem vijaku.
Enkrat sem to spregledal in sem imel podobno situacijo.
Preveri vezavo stikal.
Takole poveži, pa bo.
Na prvo menjalno priklopi fazo na kontakt označen z puščicama. Nato na križnem stikalu preveri, po katerih dveh žicah boš dobil fazo z tega prvega stikala. Eden od štirih vodnikov bo "živ" (imel bo fazo). Ta vodnik priklopi na kontakt križnega stikala označen z puščico "noter" (vseeno keterega od tistih dveh). Nato spremeni položaj tipke prvega menjalnega stikala. Tista prva žica bo sedaj fazo izgubila (oziroma ti bo fazni preizkuševalec fazo kazal le šibko), dobil pa boš fazo na drugi žici. To priklopi na drugi z puščico "noter" označen kontakt. Preostali dve žici priklopiš na kontakta križnega stikala označena z puščicama "ven". Postopek ponoviš pri tretjem (menjalnem) stikalu. Tudi tam boš dobil fazo enkrat po eni in ob spremembi položaja na križnem (ali pa prvem menjalnem) stikalu na drugi žici. Ti dve žici priklopiš (vseeno kam katero) na neoznačena kontakta menjalnega stikala. Preostane ti še zadnji kontakt, označen z puščico "noter", ta pa poteka na luč (žarnico). To pa je tudi vse. Zmeči skupaj in pozabi.
Najbolj zanesljiv način za oceno dejanskega finančnega izkupička pri prodaji nepremičnine je natančen vnaprejšnji izračun vseh obveznih davkov, ki pri... Beri dalje »
Lumar s priznanji Best Buy Award, QUDAL in Customers’ Friend potrjuje tri vidike, ki postajajo pri odločitvi za gradnjo doma vse pomembnejši: vrednost... Beri dalje »
V soboto, 19. septembra 2026, vas v okviru dneva odprtih vrat med 10.00 in 14.00 uro vabimo na obisk in ogled pritlične tipske hiše, ki se nahaja v ok... Beri dalje »
Prijava uporabnika
Registracija novega uporabnika
Vaša registracija je bila uspešna.
Na vaš email naslov smo poslali sporočilo z navodili, katerim morate slediti, da bo registracija potrjena.
Porabljeno geslo
Zahtevek za spremembo gesla uspešno poslan.
Na vaš email naslov smo poslali sporočilo z navodili, katerim morate slediti za uspešno ponastavitev gesla.