PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Napeljave Vprašanje glede elektrike

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pozdravljeni.Imam vprašanje glede električne napeljave.Leta 1997 smo naredili prizidek in takrat se je za ta nov del vgradilo drug avtomat in varovalke star del pa je ostal na starem avtomatu in starih varovalkah.V starem delu so se delali novi vodi leta 1976.Takrat so se dale plastične cevi v kere so se potem potegnile žice.Zdaj pa ko premišljujem me zanima a so ta avtomat in varovalke še vredu ali bi jih bilo dobro zamenjat.Prilagam sliko da se bo vedelo o čem je govora.
[url=httpunichr("58")//shraniunichr("46")si/?U/ps/1lMTENsZ/dscn1059unichr("46")jpg][img]httpunichr("58")//shraniunichr("46")si/t/U/ps/1lMTENsZ/dscn1059unichr("46")jpg[/img][/url]
Novi del ni problematičen, priporočljivo pa bi bilo zamenjati začitno napetostno stikalo ZNS, ki je sicer že dolgo prepovedano. Sicer, če deluje ni nič narobe, problem pa je, da je nezanesljivo in ni nobenega opozorila, da ne deluje.
A je boljše dat vsako vtičnico in stikalo na svojo varovalko ali je lahko več na isti?
Mislim in svetujem ti, da glede na tvoje razumevanje električnih inštalacij, potrebuješ pomoč električarja.
Z varovalkami ščitiš inštalacijske kable.
Za vtičnice se običajno uporabi bakrene vodnike s presek 2,5 mm2 ki se jih varuje z varovalko jakosti 16 A. Na en takšen tokokrog lahko priključiš poljubno število vtičnic v odvisnosti, na koliko vtičnic in s kakšno hkratno skupno močjo bodo priključeni porabniki. Za svetilke se običajno uporabijo bakreni vodniki preseka 1,5 mm2, ki se jih varuje z jakostjo 10 A izjemoma pod določenimi pogoji tudi 13 A. Prav tako lahko na en tokokrog priključiš več svetilk v raznih prostorih.
Število stikal na varovalke nima nobenega vpliva, saj niso porabnik ampak samo prekinjajo dovod elektrike do posameznega porabnika.
Jaz nikakor ne mislim delat okrog elektrike.Se pa želim informirat da vem potem ko pride električar.Sprašujem zato ker je pred časom v eni vtičnici v kero je prikloplen razdelilec(4 priklučki:Kuhinjska napa,mikrovalovka,hladilnik in pa pomivalni stroj) začelo smrdeti.Ko sem pogledal je bil na eni žici ta ovoj zapečen.A niso te varovalke za to da do tega ne pride?
Seveda je varovalka za to, da varuje električno napeljavo pred preobremenitvijo in pred kratkim stikom, vendar mora biti pravilno dimenzionirana. Sploh pri varovalkah s taljivo žičko ljudje radi improvizirajo. Pogosto pa je vzrok slab kontakt (tega pa varovalke ne ščitijo), ko se ustvari oblok, ki pregreje izolacijo. Velikokrat sem že videl, da je vtič kar padel iz vtičnice, samo da sem se ga dotaknil.
Vse jovo na novo pa si rešen vseh dilem.
Bi rade volje vse na novo samo to finančno ni neka malenkost.
Povej lokacijo pa ti mogoče kdo pride z razumno ceno
Nebom se sedaj spravlja to delat.Pa tudi ni neke panike.Bo rihtano v primeru da bo res potreba.
Da ne bom odpiral nove teme bom kar uporabil mojo obstoječo.Kero firmo (eti,schrack,...) avtomatskih varovalk priporočate?In kero fid stikalo?Seveda je govora o stanovanjski hiši da ne bo pomote.Počasi si hočem nabavit material da bo pripravljen za spomladansko zamenjavo.
Hvala vnaprej
Lp
Čisto vseeno je. Mogoče Eti, ker je domače.
Kak Schneider pa Hager znata biti par 10 centov cenejša (kos) od Eti-ja. Bo treba v trgovini pogledat...
Iskanje po temi