PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri TČ Kronoterm WPL 13HT uporabniška izkušnja

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Po točno enem letu delovanja, lahko opišem svojo izkušnjo z toplotno črpalko.
Zmontirana v dveh dneh in priklopljena 17.4. 2018.
Pred tem, smo kurili na kurilno olje in drva. Ob montaži smo peč na drva odstranili, peč na olje pa pustili za vsak slučaj, a ji tej sezoni ni uspelo niti enkrat ogreti dimnika Big Grin .

Tu so podatki o hiši, ki jih objavljam v temi o mesečni porabi;
Kronoterm wpl 13HT
Lokacija;Litija
prebiva; 6 odraslih- (čez vikende 7) 2 gospodinjstvi -2x tuš in 2x banja
Letnik 1972 k+p+m
Leta 2002 nova fasada (10cm stiropor) in v mansardi nova AJM dvoslojna okna 1.1W/M klet in pritličje stara lesena dvoslojna okna
klet 4 radiatorji
pritličje 8 radiatorjev
mansarda 9 radiatorjev (od tega 2 še nadstopje više, kjer sta v špici mansarde še 2 otroški sobi in galerija)
grejemo pribl.270 m2, v kleti garaža in kurilnica neogrevani (a vendarle v hudem mrazu v garaži 15 stopinj)
prej smo greli na KO+drva,
poraba 1620l+8.5 m3 drv na sezono (povprečje 7 sezon)

Mansardo grejemo na 23.5 stopinj, v pritličju vseskozi čez 24,5 st..
Sanitarno vodo grejemo na 46 st.(pride do 50).

V enem letu, porabljeno 8006kwh elektrike, v tej številki je všteto tudi 1077kwh za sanitarno vodo (300l boiler).
Vpoletnih mesecih je poraba za vodo kakšnih 7 do 8 eur na mesec.
Najhujši po porabi je bil januar z 1950kwh

Na računih za elektriko, je to približno 870eur, kar je proti prej kar konkreten prihranek, je pa treba vzeti v izračun, da je bila zima kar mila. Moja projekcija in cilj je bil zmanjšati strošek ogrevanja na pol, kar bi bilo 1100eur, pa nam je bila zima kar v pomoč.
Najnižja zunanja temp. letos, je bila pri nas -11st., ko je TČ vodo ogrevala na 58 st.(DV), PV 5 stopinj nižji . Pri 0 st. je PV 45 stopinj
Grelci so pomagali v januarju, in vsega skupaj oddelali 32ur. lahko bi bilo precej manj, ker sem malo testiral in imel nekaj časa nastavljene celo na 0 st.
Kompresor v letu oddelal 1733 ur za gretje in 313 za SV , skupaj 2046 ur.
Defrostov je bilo 880. (v naših krajih temp. niso najnižje, megle pa imamo ogromno)
V malo večjem mrazu (od -5 in nižje), nam je temp. v mansardi padla na 22.5 stopinj, čeprav imam sobni korektor nastavljen na 23.5 A to ni težava TČ, ampak naših poddimenzioniranih radiatorjev v mansardi. V pritličju temperatura tudi v najhujši zimi redko pade pod 24.5 st. To težavo bomo sedaj rešili s tem, da bom dodal še en malo večji radiator v bivalni prostor v mansardi in termostatske ventile v pritličju.

Težav z kakšnimi izklopi ni bilo, 2 krat se je zgodilo, da sem dobil avtomatsko obvestilo na mail (kontrola faz -verjetno kakšno nihanje napetosti), a je toplotna sama že naslednjo minuto delala.
Vsi podatki o delovanju so shranjeni na cloudu.
Uporabniški vmesnik ličen in uporaben.

Zaenkrat deluje super in naj tako ostane.
Hvala ti za dobro in podrobno predstavljeno izkušnjo, naprava naj ti bo še dolga leta v zadovoljstvo!

Zanima me, kakšen letni COP si dosegel, oziroma, koliko koristne toplote je črpalka v stavbo oddala!
<!-- l --><a class="postlink-local" href="http://www.podsvojostreho.net/forum/viewtopic.php?f=35&t=54023">viewtopic.php?f=35&t=54023</a><!-- l -->

Na tej povezavi, je Vincent pred parimi leti objavil tabelco za izračun toplotnih izgub hiše.
Enkrat pozimi sem se igral z tabelco in vnesel podatke hiše.
Če vnesem povprečno zimsko temp. 2 stopinji, mi po tej tabelci ven vrže letno število 2.464.
Je pa tu toliko spremenljivih faktorjev, da..... (lahko v + ali -)

Če, pa vpišem mojo prejšnjo porabo sem...
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.zgs.si/delovna_podrocja/lesna_biomasa/izracunajte_si_sami/energijski_ekvivalenti_med_razlicnimi_gorivi/index.html">http://www.zgs.si/delovna_podrocja/lesn ... index.html</a><!-- m -->

in primerjam številke z ocenjenim izkoristkom peči na drva ( 50%) in peči na olje (90% ali manj), pa številka postane kar realna.

Je pa res, da pri naši željeni T v hiši in posledično visoko T vode je to super rezultat, sploh pa summa v EUR Wink, kar na koncu šteje
Bemtiš tale zadeva ima skoraj četrt tone, pa sem mislil, da je naša IVT dokaj težka,...

Par vprašanj:
- koliko je prišla celotna investicija v TČ (subvencija?)?
- št. vklopov črpalke čez zimo?
- imate še kakšen zalogovnik?
ja, težka je toliko, da moraš za namestitev in montažo uporabiti glavo, ne pa mišic Wink .
Na cesto (pred hišo) je prišla par evrov pod 10000eur minus 2500 subvencije.
vklopov tam okrog 4300.
Zalogovnik 150l, stoji na 300l zalogovniku za sanitarno vodo (seveda oba v ceni investicije)
Iskanje po temi