PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Kronotherm toplotna črpalka ter hlajenje s konvektorjem

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Zdravo poznavalci ogrevanja in hlajenja. Sam imam montirano kronotermovo toplotno črpalko WPL11K1NT (on-off) ter konvektor MPW4 B5X, ki naj bi imel hladilne moči 3,14 KW. Trenutni sistem mi hišo cca 140 m2 ohlaja preko talnega gretja/haljenja kjer se spušča 21 stopinj ter konvektorja, ki mi zadnje dva dni deluje nepretrgoma. Od včeraj zjutraj do sedajle je bila hiša prazna in je imela spuščene vsa senčila (žaluzije). V hiši je trenutno 22,8 stopinj, s tem, da je konvektor deloval nepretrgoma od četrtka + talno hlajenje. Problem, ki ga vidim je prenizka izstopna temperatura zraka iz konvektorja, ki je trenutno 19,3 stopinj merjeno tik pri izstopu zraka iz konvektorja. Za hlanjenje hiše sem včeraj porabil 17,62 kwh. Temperatura vode do konvektorja je cca 12 stopinj. Naj omenim, da imam tudi rekuperacijo, ki ima trenutni baypas nastavljen na 22,5 stopinj.

Ali mi lahko nekdo, ki se na to spozna pove ali je izstopna temperatura na konvektorju, ki je 19,3 stopinje ustrezna za hlajenje? Nikakor se ne morem znebiti občutka, če bi mi namesto konvektorja svetovali montažo normalne klime, bi z njo dosegel precej boljši učinek z manj porabljene energije ali pa vsaj podobno? Naj tudi omenim, da trenutno hiša z zunanje strani ni izolirana (izolira se v septembru).

Sicer me pri konvektorju moti tudi glasnost delovanja. Če je na najnižji stopnji je še vedno precej glasen (subjektivno mnenje). Klima, ki jo uporabljamo v podjetju, je praktično neslišna.

Hvala za odgovore in izkušnje.
140m2 in dnevna poraba 17kwh menim, da je to čisto ok. - če zadevo "obrneš" si zamisliš da je zima in moraš ogrevat (zunaj recimo 0°))bo poraba zopet približno 17-20kwh dan.....Klime? Rabiš vsaj dve, če ne tri...res, da bodo inverter, vendar (bežen izračun) bo poraba zopet "tu tu")
PS. meni se zdi izstopna iz konvektorja za cca 3-4° nižja kot zrak v prostoru čisto ok. Ko bo izolacija, se bi znal konvektor približat T prostora...
Jaz sem tudi včeraj prvič zagnal tak sistem, torej Kronoterm WPL11 in 4x MPW4 in 1x MPW3. Nič od nič od hlajenja. Ker nisem pristal na to, da je vse skupaj čisto zanič, sem danes zjutraj stopil do soseda, ki se ukvarja s tem. Po začetnih vprašanjih, ali sem sploh "obrnil" črpalko, da hladi in zagnal pravilno črpalko ogrevalnega kroga in nastavil primerno temperaturo (10°C) sva prišla do tega, da edino še odzračiva lahko vse konvektorje. Po dveh urah sva odzračila vse, sedaj pa piha mrzlo, praktično enako kot iz klasične klime. Torej - odzrači konvektor, sigurno je problem v tem. Je pa res, da je en sam konvektor za tako površino premalo. Jaz imam na 220^m 5 konvektorjev, pa je hiša dobro izolirana. So pa moji, razen enega, neslišni oz. na nivoju vsake druge klime. Enega so pa slabo zmontirali in ropota, moram popraviti.

Bi pa dodal vprašanje, če kdo ve, ker nikakor ne najdem odgovora v navodilih: kako naj nastavim, da se črpalka ogrevalnega kroga (za konvektorje) samodejno ustavi, ko se pripravlja sanitarna voda in nato spet zažene, ko je na voljo hladna voda za hlajenje? Zdaj je tako, da ima zalogovnik recimo 10°C, konvektorji hladijo. Nato temperatura v bojlerju pade in začne se ogrevati sanitarna voda. Toda pri tem v zalogovnik pride ta topla voda, recimo 60°C in konvektorji seveda pihajo vroč zrak. Kako lahko to rešim, da ne bom nekaj časa hladil prostorov, potem pa grel in spet hladil? Preko urnikov ni najbolj elegantno, ker ne moreš vedeti, kdaj bo zmanjkalo sanitarne vode in jo bo potrebno dogrevati...
Bodo sicer povedali mojstri, ampak kolikor je meni poznano ima TČ možnost regulacije vsaj enega mešalnega in enega direktnega ventila. Direkten bi bil v tvojem primeru za sanitarno vodo (60st C), mešalni pa za hlajenje.
Če imaš črpalko konvektorjev vezano mimo TČ, potem lahko enostavno vežeš pred črpalko konvektorjev rele, ki prekine napajanje črpalki, ko greje bojler.

LP
Iskanje po temi