Jaz sem naročil kamin, radiatorje in še kaj...vse OK...komunikacija hitra, plačilo po predračunu, na dostavo sem čakal cca. en mesec ker ni bilo vsega na zalogi...
<!-- l --><a class="postlink-local" href="http://www.podsvojostreho.net/forum/viewtopic.php?f=38&t=60759&hilit=termometal">viewtopic.php?f=38&t=60759&hilit=termometal</a><!-- l -->
imajo kalkulator
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.vogelundnoot.com/int/downloads/software_tools.htm">http://www.vogelundnoot.com/int/downloa ... _tools.htm</a><!-- m -->
sašo65 Napisal:33 je meni grdo.....22 zadovolji vse potrebe, če je še vogel&noot potem ni zime...
Recimo: dnevna soba cca 35m2 in kuhinja 18m2 (skupni prostor, brez pregrade) imam radiatorje v dnevni sobi eden 600x1600 in drugi 600x1400 ter v kuhinji 600x1800 vse tip 22....več kot zadovoljivo, da tudi pri -15 spuščam v sistem med 40 in 41° za notranjih 22°(fasade 17cm, okna Ug 0,6)
Zakaj omenjena firma? Po kalkulatorju se ne razlikujejo dosti od Korada?
Recimo za kuhinjo z jedilnico: Velika je 20 m2. Ocenjene toplotne izgube za moj objekt so okoli 70 W/m2. (Okna odlična max 0,6, fasadna izolacija simbolična, hidro in termoizolacija sicer bo nova okoli dela hiše, ki je pogreznjen v zemljo - torej okoli pritličja, kjer bo juhinja, izolacija tal je sicer slaba - bo pa na voljo tudi kamin v pritličju).
Torej izgube 70, kvadratura 20, pomnožim in dobim 1.400 - toliko moči W rabim iz radiatorjev, če prav razumem...
In zdaj grem na VogelUndNootovo stran za izračun primernih radiatorjev:
[attachment=o24094]
Upam, da prav razumem, normalno delovanje TČ bi poslalo Water flow temp 45 in recimo water return temp 35? Temperaturo prostora bi želel 22 st, moč radiatorja sem pa dal 800 (ker bi imel dva radiatorja, drugače se ne bo izšlo očitno?)
Torej 2 krat 800 in dobim 1.600 - za vsak slučaj malo več raje...
Sam sem uporabil te vrednosti za izračun. Kopalnica 75w-1m3 ali 187w -1m2, dnevna soba, spalnica 65w -1m3 ali 162w 1m2, hodnik 55w-1m3 ali 137 1m2 , višino stopa 250m .
Potem pač voda ne bo 50°, a ne? Še bolje bi bilo, če bi imeli radiatorji po tvojem izračun 50kW. Ali pa 100. Tako bi lahko bila zahtevana temp. vode še nižja.
TČ ima regulacijo...
energetik, razumem, z malo cinizma si mi dejansko pomagal razumet... Torej če še dalje karikiram, zato talno gretje (velika površina torej) rabi manj temperature...
Če dalje razmišljam, večje ko imam radiatorje, manj bom torej obremenjeval TČ, daljša bo (verjetno) njena življ. doba, večji bodo izkoristki, manj bom plačeval elektrike. Drži?
Moj monter ima torej seveda prav, ko mi pravi, da ni omejitve v smer, da naj dam ČIM večje radiatorje...
Pa še fasada pride vsaj 16cm izolacije, okna imajo faktor 0,6 - to bi po mojem moralo zmagat v kombinaciji s TČ?
Najbolj zanesljiv način za oceno dejanskega finančnega izkupička pri prodaji nepremičnine je natančen vnaprejšnji izračun vseh obveznih davkov, ki pri... Beri dalje »
Lumar s priznanji Best Buy Award, QUDAL in Customers’ Friend potrjuje tri vidike, ki postajajo pri odločitvi za gradnjo doma vse pomembnejši: vrednost... Beri dalje »
V soboto, 19. septembra 2026, vas v okviru dneva odprtih vrat med 10.00 in 14.00 uro vabimo na obisk in ogled pritlične tipske hiše, ki se nahaja v ok... Beri dalje »
Prijava uporabnika
Registracija novega uporabnika
Vaša registracija je bila uspešna.
Na vaš email naslov smo poslali sporočilo z navodili, katerim morate slediti, da bo registracija potrjena.
Porabljeno geslo
Zahtevek za spremembo gesla uspešno poslan.
Na vaš email naslov smo poslali sporočilo z navodili, katerim morate slediti za uspešno ponastavitev gesla.