PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Tlaki, izolacija in ostrešja Estrih

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
83 let stara in zdrava hiša, deske in šoder sem pobral ven, ostalo je 10 cm betonske plošče ki je glede na leta še kar v redu.

V največjem prostoru je videt, da se je v sredini plošča malo sesedla. Vsak ki je to videl predvideva, da se je to zgodilo že takoj. Jaz tudi mislim, ker odkar pomnim ni bilo nobenih sprememb glede tega.
Pod tem največjim prostorom sta tudi naknadno dozidani steni (oblika črk T) in se vidi, da je plošča ene 2 mm šla gor po odstranitivi šodra.
Tega je bilo za 10 cm, na sredini pa še več....tko, da je bilo kar nekaj teže.

Tudi v malo manjšem prostoru je videt, da se je v sredini malo sesedla. V oba prostora je ob stenah videti razpoke v plošči (logično).
Manjši prostor ki nima sten spodaj sem še dodatno zavaroval z kar zajetno preklado po sredini. 20 cm širine smo razbili, dodali kar nekaj železa, povezali s starim, spodaj zašolal in vse skupaj zalili z betonom.

To sem naredil zato ker v tem prostoru moram kar veliko luknjo naredit ob steni za prezračevalne cevi.

Ves ta čas obnove (dva meseca) sem že skoraj odločen za suhe estrihe, predvsem zato, da ne bi dodatno obremenjeval ploščo. Pa še zato ker suhe estrihe lahko sam naredim.

Zdaj sem pa v dvomih  Huh ... vsak jebeni strokovnjak ki pride se čudi moji odločitvi in večina jih nima izkušnj s suhimi estrihi (saj jaz tudi ne, ampak nič drugače ni z navadnim estrihom Smile ) in priporočajo navaden estrih.

Zanima me...

- cena? A je kdo ki je konkretno primerjal? Gre se zato, da primerjavo lahko naredim tako da pri suhem estrihu računam samo material, pri navadnem pa tudi izvajalca. To ne morem sam.

- statika? se da izračunat koliko tehta recimo en kvadratni meter tega šodra (10 cm višine) z deskam in ga primerjat z težo navadnega estriha?

Če sem prav razumel mojstra tako bi šlo:

- instalacije
- beton z drobljenim stiroporom (da vse to prekrije) 3 cm
- čepki za cevi talnega ----------------------------------  2 cm
- betonski estrih -----------------------------------------3,5 cm (minimalno)
- keramika ----------------------------------------------- 1,5 cm

Fajn so mi suhi estrihi zaradi tega ker nobene vlage ne reskiram. Hiša je res suha in v odličnem stanju glede na leta.

Pa zakaj se vsi čude temu, da je pri suhem estrihu keramika lahko tako blizu talnem gretju?
...da je to nemogoče, da to še niso slišali videli, da mora biti 4-5 cm estriha nad talnim, da bo keramika pokala ....in podobno?

...v glavnem, zbegan sem. Prosim za kakšen komentar, da se bom lažje odločil.
Klasičen estrih ali suhi estrih?

A so kakšne izkušnje, nasveti...prosim.
Iskanje po temi