PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Stroški ogrevanja za blok - pred adaptacijo in po

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pri teh 5 cm izolacije verjetno okenske špalete in balkoni niso izolirani. Sedaj so to toplotni mostovi, če date gor 20 cm izolacije, pa bodo glede na delež izgub toplotni 8-pasovni viadukti.

Špalete se že da izolirati, štemanje keramike in korektna izolacija balkonov pa spet stane...

Na misel mi prideta dve neizolirani dvosobni stanovanji od znancev (nekaj let nazaj). V prvem se je zmrzovalo, pa so bile položnice za ogrevanje bogato čez 100 EUR (PVC okna). V drugem pretoplo za moj okus, zračenje zaradi kajenja, stara lesena špranjasta okna, položnice okoli 40 EUR.

Tudi energent in dobavitelj toplote igrata precejšno vlogo na povračilo investicije v fasado.
Naredil sem izračun gradbene fizike za stanovanje v bloku, ker smo imeli v bloku, kjer sem lastnik stanovanja, podobno debato. Obravnavano stanovanje ima 75 m2 površine, fasade je brez oken 76 m2. Gre za stanovanje v najbolj neugodni legi, približno 40% fasade je čisti sever. Izračun je pokazal, da je prihranek, če gremo iz 0 na 20 cm izolacije, za to stanovanje 231 eur na leto. V našem primeru, ker je fasada precej zahtevna, se za to stanovanje investicija povrne v 43 letih, za ostala stanovanja pa do 87 let. Kar pomeni, da se zaradi prihranka obnova v našem primeru ne izplača. Seveda je izračun brez menjave oken.

To je približno tako, kot bi računal, koliko boš prišparal pri bencinu, če boš kupil nov, varčnejši avto. Kar se ne izplača (zaradi prihranka), razen če greš iz ameriškega pikapa na twingo.

Edino normalno bi bilo, bi lastniki pred takimi odločitvami naredili natančen izračun, kar proti investiciji stane minimalno denarja. Ker upravniki pri tem zaslužijo, imajo poseben interes, da se to dela, in se ljudi napumpa, da je to smiselno narest. Lastniki v večini primerov sledijo tej čisti improvizaciji. No, to, da se vpraša na forumu, je že korak v pravo smerSmile
Kot si napisal, se ob nakupu novega avta nihče ne vpraša, kdaj se bo novi izplačal.
Zanimivo pa, da je za ogrevanje in izolacije glavno vprašanje, kdaj se bo investicija izplačala....
Skoraj nobeden pa se ne vpraša kakšna bo izboljšava bivalnega okolja.
Mislim da bi to moralo biti glavno vprašanje, ne pa da imamo črne zidove od plesni in mokre stene, ker se izolacije in posodobitev ogrevanja baje ne izplača.
Gapez...bi lahko napisal ta izračun oz. simulacijo med prej in potem?
Tole je vrgel ven izračun, gre samo za strošek ogrevanja, ob upoštevanju oken z Uw 1,1, brez upoštevanja toplotnega mostu zaradi balkona, ki pa bi ostal, zato ne vpliva na prihranek. Ker je obravnavano stanovanje na vrhu, sem izračunal, koliko pridobimo z izolacijo strehe in koliko s fasado:

BREZ IZOLACIJE
21.898,3 kWh
2.305,1 m3
922,0 eur

IZOLIRANA STREHA (30 cm volne)
9.492,3 kWh
999,2 m3
399,7 eur

IZOLIRANE TUDI STENE
4.005,5 kWh
421,6 m3
168,7 eur

Če fasada estetsko še odgovarja, plesni in podobnih težav ni, je pač nesmiselno to delat. In se dela takrat, ko se odločiš zaradi izgleda. Razen seveda, če se bistveno ne podraži ogravanje.
1 2
Iskanje po temi