Objave: 4
Teme: 1
Ocena:
0
Pozdravljeni,
Imam Kotel Vigas 40 LC.
Vse je bilo ok 5 let (brez predelav za boljši izkoristek), sedaj se pa Lambda parameter kar sprehaja gor in dol. Večino časa kar stoji na >2.2 kar ni OK. Do sedaj sem zaukuril, pustil spodnja vratca malce odprta, 5-10 minut da je temperatura plinov prišča na nekje 130 " C, nato naložil do
konca polno peč in zaprl. Takoj ko sem zaprl vrata se je Lambda žačela spuščati dol do optimalne vrednosti 1.35.
Sedaj se to ne zgodi več. Morda čez kakšne pol ure se prične nekaj dogajati, ko peč pride na 60-70 stopinj. In potem (deluje in nedeluje) kar niha, namesto, da bi do zgoretja celotne naklade se gibala okrog 1.40.
1. Zamenjal sem Lamda sondo pa je isto.
2. Po forumih čital in zamenjal šeLamda control ploščo, pa je isto.
3. Ko pa sem servo kuliso potisnil bolj noter proti peči je bilo za odtenek bolje.
4. Dva imam suha, vedno 2 leti stara.
Ima kdo podobne izkušnje, kako jih je rešil ?
Parametri so:
Max. plini: 180 stopinj
Izklop. plini: 80 stopinj
Lambda: 1.35
Max. temp. kotla: 85 stopinj
Hvala za predloge in komentarje.
Objave: 723
Teme: 0
Ocena:
6
Meni v takih primerih pomaga že to, da očistim in presesam lambda sondo. Jo pa presesam tri do štirikrat na sezono. Glede na to, da si zamenjal ves lambda modul in sondo, pri tebi verjetno ne nastopa zamašitev sonde. Preveri priključek lambda sonde v dozi. Izmeri napajanje (gretje) lambda sonde. Tam nekje okrog 11V naj bi bilo. Praktični test pa je enostavnejši. Vključi kotel "na prazno" in potipaj če se lambda segreje.
Če je to ok preveri delovanje lopute. Na prazno zopet zaženi kotel in kontroliraj vrtenje lopute. Če je stekelce preveč zakajeno ga snemi. Ob štartu kotla se loputa odpre in zapre v celotnem delovnem območju. Če je tudi to vredu ponovno nastavi loputo za odpiranje in zapiranje sekundarnega zraka. Ta naj bo rahlo pritisnjena na steno kotla. Vse to lahko kontroliraš skozi "kukalo".
Ja pa še preveri pričvrstitev belimo motorčka na ploščo, ki naj bo trdna. Meni se je pred leti odvil vijak nosilca belimo pogona in se je vrtel pogon namesto lopute (kulise).
Toliko mi trenutno pade na pamet. So pa to tiste osnovne zadeve, ki jih je v takih primerih treba preveriti. Da imaš pa očišen dimnični prostor ob tipalu lambda sonde je pa mislim jasno.
Ja pa še najosnovnejšo zadevo sem se spomnil. Preveri če imaš čiste cevi za dovod sekundarnega zraka.prepihaj jih.
Objave: 1949
Teme: 2
Ocena:
1
Meni se je po kurjenju perjavih drv, (sicer pri drugem kotlu) .lambdi čisto zmešalo in je šla že v negativno stanje....in to na ponovoletni dan tretjo sezono. Posesal sem lambdo, in prostor, kjer se nahaja in jo ponovno kalibriral na tovarniško vrednost to je 20,95 +- 1% tolerance je sprejemljivo. To naredim običajno do dvakrat letno , če zadeva odstopa več kot 10% od normale. Ne vem kakšne vrednosti ima sicer Vigas kotel, vendar ostali kotli delujejo 90 % časa in optimalno pri izmerjenih med 2 in 5 % kisika v DP.
Ocena:
6
Glede ostanka kisika v dimnih plinih ni Vigas nič drugačen od ostalih kotlov, le prikaz tega je v vrednostih lambda. Tako vrednost lambda 1.35 pomeni 5.1% procenta ostanka kisika v DP. Sem pa že večkrat na tem forumu objavil diagram za pretvorbo.
Si me pa spomnil na to, da tudi moj kotel včasih potrebuje precej časa da se ustali. Podobno kot verlogana imam tudi sam vedno dve leti sušena drva. Vlaga drv se vrti okrog 10% in z drv leti skorja, ki jo običajno pokurim ob vžigu kotla. Takrat lambda rabi veliko več časa, da najde nastavljeno vrednost.
Ocena:
6
Tole pa ni bilo poceni. Koliko pa pride lambda modul ? Pa mogoče še kje si ga nabavil.
Ocena:
6
Hvala za podatek. Moj kotel je star 10 let, pa je te stvari dobro vedeti.
Je pa dobro slišati, da ti kotel v redu dela brez predelav. Pri mojem ni bilo tako. Šele po preusmeritvi dotoka primarnega zraka v spodnjo cono kurišča (v cono žerjavice) je kotel pokazal pravo vrednost.
Objave: 1546
Teme: 3
Ocena:
14
Si kar poceni rešil zadevo. Seveda z lastnimi rokami.
Kaj v nakladalni komori si samo položil šamote po obstoječem termo betonu ali si ga prej odstranil? Ta beton je tudi pri meni že kar napokan. Sem ga imel namen pred to kurilno sezono zamenjati, pa mi ga ne bo uspelo. Sicer še nisem od maja nič kuril, bo pa v kratkem potrebno.
Objave: 4
Teme: 1
Ocena:
0
Zakaj po zamenjavi gorivne šobe ne gre temperatura izgorevanja več kot 145 Celzija dimnih plinov. Morala bi iti do 190, pa je spravim več kot 145 Celzija. Drva so suha. Lamda je 1.35, loputa deluje vredu. Prej je bila šoba litoželezna in vse brez težav. Je to morda razlog da je sedanja šoba iz šamota ? Hvala za pomoč. B.
Objave: 1546
Teme: 3
Ocena:
14
Peč je bila očiščena verjetno.
Če ti vodo segreje tako kot mora potem se jaz nebi sekiral preveč. Moja, sicer brez lambde, tudi pride z dimnimi plini po čiščenju do kakih 160°C, potem se pa to dviguje.
Lahko je pa zaprašen temperaturni senzor na izhodu dimnih plinov, ali pa lambda ne kaže prav, ker je tudi zaprašena.
Ocena:
6
2.10.2021 ob 08:48
(*Zadnja sprememba objave: 2.10.2021 ob 09:03 uporabnik Gomi.)
@Sebek
Šamotno oblogo sem menjal sredi februarja. Poškodbo sem opazil, ko sem hotel zakurit. Izvedeno pa je bilo precej na hitro. Šamotno opeko sem imel doma.
Ja tudi pri meni je beton zelo razpokan. Razpoke sem zapolnil s pepelom, celotno betonsko površino dna sem zravnal in zalikal s pepelom (cca 5 - 10mm), nanj pa položil šamotne opeke. Niti slikal nisem tisti dan, sem takoj nato zakuril. Slike sem naredil nato naslednji dan, ko sem preverjal in korigiral širino šobe. Nastavljeno imam na 2 cm. Tu bi povedal, da imate v večini širino šobe 3cm in dolžino nekje okrog 16cm. Moja pa je širina 3cm, dolžina pa je 19cm.
@verlogana
Material iz katerega je šoba nima bistvenega vpliva. Lambda vrednost je prava. Kaj pa temperatura kotla in količina vode, ki jo sedaj segreješ z naklado? Če je to v redu poglej tipalo dimnih plinov. Mogoče se je izmaknilo iz ležišča. Pri mojem kotlu je bilo tipalo v začetku izmaknjeno in mi je kotel kazal tam okrog 30 do 40 stopinj premalo. Potem ko sem ga premaknil za kakšen cm v dimnik pa kaže prave vrednosti.
Da še pohvalim Koritnika v Depali vasi. Jekleni nosilec izgorevalne komore mi je skrivil naslednji dan po predaji skice.