9.2.2016 ob 19:44
aoven Napisal:Saj mislim, da tole najbrž ni letelo name, a vseeno... Po mojih izkušnjah se savna v hiši in kuhanje drv v peči izključujeta.
Seveda ni to letelo nate, ampak na avtorja teme. Kako da se pojem kuhanja drv in savna v hiši izključujeta. To je sorazmerno, bolj ko je vroče v hiši, bolj se kuhajo drva v peči. Ko se v hiši digne temp. preko željene, se term. ventili zapirajo in samson posledično zapira dovod isika v peč in takrat se drva kuhajo ali samo tlijo in ni čistega gorenja. Če nima termo. vetilov na radiatorjih, se počasi povratek v peč močno dvigne in s tem se v peči ustvaraj visoka temp. vode, kar je posledično zapiranje samsona in kuhanje drv. Samo reči, da nimam prav. Seveda do tega pojava pride v prehodnih obdobljih, ko je potreba po energiji zelo mala, a le tolikšna, da stanovalce že malo zebe. Takrat se spozabi in se na polno zakuri v peči. In imamo efekt savne in kuhanja drv. V hudi zimi pa bo peč le nekako dobro delovala, predvsem, ker je na začetku podhlajena hiša. Poznam naš primer kamnite hiše, kjer smo večkrat morali zvečer po 8-9 uri odpirat okna, da smo lahko zaspali, ker smo bili ponavadi cele dneve zunaj in je bilo v hiši 18°C že kar vroče, kaj šele 20-22 ali več °C.
Sedaj ob uporabi peči z zalogovnikom in luksuzom z elektroniko ogrevanja imam v hiški vedno udobno željeno temp. Nikoli ni prevroče, razen poleti, kje pa takrat ni vroče. Sonce mi tudi čez okna kljub 3 slojom stekla lepo pogreje prostor, ki ima veliko oken. Sončni kolektorji pa tudi naredijo svoje v zalogovnik. Zadnji teden sem kuril le na 3 dni in imel v hiši 19-20°C.