PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Ali je res dovolj 25 kw peč

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
aoven Napisal:Saj mislim, da tole najbrž ni letelo name, a vseeno... Po mojih izkušnjah se savna v hiši in kuhanje drv v peči izključujeta.

Seveda ni to letelo nate, ampak na avtorja teme. Kako da se pojem kuhanja drv in savna v hiši izključujeta. To je sorazmerno, bolj ko je vroče v hiši, bolj se kuhajo drva v peči. Ko se v hiši digne temp. preko željene, se term. ventili zapirajo in samson posledično zapira dovod isika v peč in takrat se drva kuhajo ali samo tlijo in ni čistega gorenja. Če nima termo. vetilov na radiatorjih, se počasi povratek v peč močno dvigne in s tem se v peči ustvaraj visoka temp. vode, kar je posledično zapiranje samsona in kuhanje drv. Samo reči, da nimam prav. Seveda do tega pojava pride v prehodnih obdobljih, ko je potreba po energiji zelo mala, a le tolikšna, da stanovalce že malo zebe. Takrat se spozabi in se na polno zakuri v peči. In imamo efekt savne in kuhanja drv. V hudi zimi pa bo peč le nekako dobro delovala, predvsem, ker je na začetku podhlajena hiša. Poznam naš primer kamnite hiše, kjer smo večkrat morali zvečer po 8-9 uri odpirat okna, da smo lahko zaspali, ker smo bili ponavadi cele dneve zunaj in je bilo v hiši 18°C že kar vroče, kaj šele 20-22 ali več °C.

Sedaj ob uporabi peči z zalogovnikom in luksuzom z elektroniko ogrevanja imam v hiški vedno udobno željeno temp. Nikoli ni prevroče, razen poleti, kje pa takrat ni vroče. Sonce mi tudi čez okna kljub 3 slojom stekla lepo pogreje prostor, ki ima veliko oken. Sončni kolektorji pa tudi naredijo svoje v zalogovnik. Zadnji teden sem kuril le na 3 dni in imel v hiši 19-20°C.
Ne bom rekel, da nimaš prav. Smile

A imel sem v mislih drugačne vrste kuhanje: kurjenje enega po enega polena na vsake pol ure ob povsem zaprti loputi zraka, da bo poleno ja čim dlje zdržalo in čimmanj naenkrat dalo od sebe. Zraka torej samo toliko, kot ga načeto tesnilo pri vratcih spusti noter. Ma kakšen samson - to bi bil luksuz! Smile

Pri takšnem načinu je dolaganje vedno agresiven poseg. Hitro je treba odpret vratca, vrčt novo poleno not in spet zapret, ker se v prostor vedno blazno zakadi. :roll:
jani65 Napisal:Težko je kaj napisat ,ker še vse skrivnost. Je pa mislim pametno nekaj iskat ,kar je na EK-skladu ali pa da dosega 90% in več.
Je bilo kar kaj pametnega za slišat poleg nebuloz. Zopet bi bila rada domovina, bolj papežka od papeža pa saj to že itak vemo.
Verjetno bo potrebno neko prehodno obdobje. Glede na slišano pa bi po logiki morali že lansko leto iz prodaje izločit vse naprave, katere na dosegajo deklariranih izpustov.
<!-- m --><a class="postlink" href="http://val202.rtvslo.si/2016/02/maske-ne-morejo-biti-resitev-za-onesnazen-zrak/">http://val202.rtvslo.si/2016/02/maske-n ... azen-zrak/</a><!-- m -->
<!-- m --><a class="postlink" href="http://4d.rtvslo.si/arhiv/kje-pa-vas-cevelj-zuli/174386328">http://4d.rtvslo.si/arhiv/kje-pa-vas-ce ... /174386328</a><!-- m -->
Citat:Pri takšnem načinu je dolaganje vedno agresiven poseg. Hitro je treba odpret vratca, vrčt novo poleno not in spet zapret, ker se v prostor vedno blazno zakadi.
Prekratek delovni staž, ali pa premalo brihtnosti.

Spremeni taktiko: Loputa dovoda zraka je zaprta. Odpri jo in podloži s kosom lesa. Počakaj 20 sek, odpri vrata, doloži polena, še malo podrezaj da streseš pepel in zapri vrata. Se ne bo nič pokadilo. Odstrani podlogo lopute. Drva se bodo naprej savnala.
Nimam časa - sem v penziji!
@Žerjavar: Ali še tretja možnost: preveč priložnostnih kurjačev v hiši. Ko gre eden mimo, pa na hitro doloži. K sreči konkretna opisana situacija ne obstaja več, tako da ni problema. Smile
Ne pretiravat pri moči. To se je delalo včasih, ko so vsi kupovali 40kw kotle. Tudi mi smo imeli takega v kleti nato pa smo zamenjali za peletni kotel centrometal 20kw + 14kw gorilec. Kotel ni podhranjen ogrevam pa 120m2 ( radiatorsko ogrevanje + stara termopan okna + 5cm fasade ) ter mansardo 100m2 ( talno + stensko, okna nova 1.1).

Preden sem se vselil v mansardo sem razmišljal o nakupu 20kw gorilnika vendar sedaj vidim, da ta zmore z lahkoto tudi, ko je bilo -15.C
In potem popoldne dobimo tako okolico. :evil:

Priložene datoteke
.jpg   rps20160210_072343.jpg (Velikost: 84,84 KB / Prenosi: 266)
1 2
Iskanje po temi