24.1.2016 ob 17:28
Izmeri, pa boš vedel.
Poslano z mojega Xtouch z uporabo Tapatalk
Poslano z mojega Xtouch z uporabo Tapatalk
bossko Napisal:Nismo tako visoki, da ne bi šli skozi vrata. Najvišji član je 180 cm.CM je kotel Centrometal 20kw na pelete z gorilnikom ,ki ga dobiš pri sosedih (HR) za 1900€ ,specialka CM 18kw 3000€, STČ sanitarna toplotna črpalka Gorenje 3000l 1400€, vremensko vodena regulacija Firšt za en krog + pogon in mešalni ventil 350€. Plastične cevi +izolacija 2 do 3€ m, Cu pri kotlu nekje 200€.
Ali ni fora talnega, da je spodaj čimveč izolacije, da ne prihaja do izgub. Ali bi talno delovalo dobro, tudi če bi dal spodaj le 2 cm stiroporja?
Pozabil sem povedati, da bom dal nova okna (nisem se še odločil ali les ali plastika).
Streho sem mislil izolirati s spodnje strani, ker je betonska plošča, zgoraj po moje ni nič izolacije, korci so položeni na malto. Sem mislil zamenjati samo par poškodovanih korcev. Če bom kdaj prekrival streho v prihodnosti bom takrat dal izolacijo tudi zgoraj. Ali je smiselno, da dam zaenkrat samo spodaj 10 cm izolacije ali počakam in vidim kako bo?
jani65 Napisal:Kotel na pelete iz HR,STČ,razvod centralne plastika,vsaka etaža posebej,vremensko vodena regulacija,radiatorji ,strop je tudi 235 dovolj.
Kaj si mislil s tem: Kotel na pelete iz HR? Kaj je STČ? Toplotna črpalka za toplo vodo? Kaj je vremensko vodena regulacija?
7.000 € je želja za postavitev talnega/radiatorjev + napeljave in peč oz. kaj drugega.
Tisti, ki se ukvarjate s tem. Koliko približno pride peč na pelete + napeljava cevi za radiatorje + radiatorji za 120 m2 hišo?
bossko Napisal:Pozdravljeni,V kolikor še nimaš radiatorjev, daj tudi zgoraj talno gretje. Tam izolacija proti tlem ni toliko pomembna, pa še en ogrevalni krog boš prihranil in ustvaril idealne pogoje za poceni ogrevanje z TČ.
se vračam nazaj na to temo, ki sem jo začel. Bi vam rad povedal kaj sem se sedaj odločil. Do sedaj sem imel 2 mojstra na ogledu in oba sta mi svetovala, da naj dam spodaj talno ogrevanje, zgoraj pa radiatorje. Tako bi metal tlake ven samo spodaj, zgoraj pa ne. Dodaten strošek, ki bi ga za talno ogrevanje imel napram radiatorjem, bi tako znašal cca. 800 € za nove tlake (70 m2) + delo za odstranjevanje obstoječih tlakov. Poleg tega bom lahko marsikatero instalacijo (vodo, odtoke, elektriko vlekel po tleh in mi ne bo treba razbijati po stenah).
Razmišljam, da bi dal zaenkrat peč na kurilno olje (cisterno še imam, peč in gorilec pa lahko dobim gratis). Trenutno je cena kurilnega olja ugodna in se mi zdi to dobra ideja. Ko se bo kurilno olje spet toliko podražilo - do takrat bom še kaj prišparal - pa bom to vrgel ven in dal peč na pelete. Važno, da sedaj ob prenovi hiše uredim strojne instalacije tako kot je treba.
Oba mojstra mi zatrjujeta, da pridem skozi z 10 cm za talno ogrevanje.
Mene pa sedaj zanima kako je vaše mnenje glede tega, da bi imel na eni črpalki talno ogrevanje, na drugi črpalki pa radiatorje. Ali vidite kako slabost v tem? Bi lahko teoretično imel TČ?
Hvala za vaša mnenja in lep pozdrav.