5.12.2015 ob 10:33
izotop Napisal:zanimivo, enkrat bereš, da je zalogovnik brez veze v modernih hišah, drugič pa da naj ne bo termostat direktno vezan na peč, ker preveč negativno vpliva na delovanje peči (predvidevam da zaradi prevelikih vklopov kotla ipd, če govorimo o olje/plin) varianti.Če boš z STČ ogreval tudi pozimi boš imel nekje med 45 do 50 l manjšo porabo olja na mesec.
v čem je po vaše point termostatov, generalno gledano ? in ja, če je tako sobni ternostat, kot recimo potem termostatske glave vezano na samo obtok, se zadev tepe oz en drugega izloča, recimo.
način gradnje lahko vpliva, ampak po mojem ne vedno tako, kot je bilo tukaj povedano. kakšen smisel imajo recimo nočna zniževanja pri recimo talnem ogrevanju, če vemo, kakšni so zagonski časi ipd? kolikšen je recimo padec temperatur v Ne ali pasivni montažni izvedbi, z dobro izvedeno zrakotesnostjo napram klasiki z povrečno izvedenim izolacijskim ovojem (kjer pač poudarjamo akumulacijo materiala ipd)?
tako malo v razmišlanje, ker kolikor spremljam te zadeve, redkdo v globalu dobiš kakšen pamaten predlog, sploh pa iz neke izkušene prakse. spet pa kličem po izobraževalnih ustanovah, zavodih ipd, da se naredi konkrete preiskus komplet ogrevalnih sistemov, jasno skupaj za regulacijo (swploh z prihodom modernih izvedb, ki so vezane na splet ipd), da se recimo ven dobi nekaj modelov, ki bi predstavljali nek ideal glede energetske učinkovitosti ipd. vem, nemogoče za konkretno vsak objekt, ker je pogojev miljon, pa vendar.
ker tole samo iz nekih pavšalnih nasvetov, pa tudi iz nekega pavšalnega izračuna praktično ni mogoče dorečt (moje mnenje seveda).
p.s. bom pa imel tudi sam imel eno vpršanje gelde idealne izvedeb reguklacije iz nasploh upravljanja centralnega ogrevanj in sanitarne vode skozi celo leto. ne gre pa za neko moderno novogradnjo, ampak reicmo hišo iz 80tih, pa potem recimo temu energestkso sanirana z dodoano izolacijo, novimi okni, novim kotlom na olje te dodano tč za sanitarno izven ogrevlano sezono (nekja razmišljam o novem termostatotu, ki bi vse skupaj nekako učinkovito vodil). me preva zanimjo vaši predlogi, da bodo na koncu položnice najbolj nizke...