Objave: 8660
Teme: 6
Ocena:
9
Ja in ne!
Za ogrevanje bo to OK!
Kaj pa sanitarna voda?
Objave: 233
Teme: 24
Ocena:
0
Sem mislil da bo toliko toplote da bi segrelo tudi bojler sproti ko bi ogreval stanivanje?
Ocena:
9
Ja, ko bo potreba po ogrevanju stanovanja!
Kaj pa takrat, ko se bo stanovanje ogrelo in bo izklopilo ogrevanje?
Takrat se ti bo še bojler ohlajal (tako kot imaš sedaj povezano)....
Kot sem že na začetku napisal....
Za izpolnitev vseh želja bi potreboval še neko "pametnejšo" regulacijo, ki bi upoštevala vse (tako ogrevanje sanitarne vode, kot prostorov), upoštevala zunanjo temperaturo, sobno temperaturo, temperaturo dvižnih vodov, temperaturo v bojlerju, ..... in temu primerno odpirala in zapirala mešalne ventile in vklapljala in izklapljala črpalke.
Seveda je to strošek, ki ni zanemarljiv, ampak po drugi strani brez tega ne moreš pričakovati da bo vse delovalo OK.
Objave: 500
Teme: 10
Ocena:
159
Kolikor mi je uspelo prevesti to hirugolovščino, sem razbral, da ima odpiralec teme doma toplovodni kamin idropoint na pelete, s katerim ogreva SV, talno in radiatorje. Po vsem tem pa še vedno ne razumem problema. Zadaj kaminske peči je res tipalo, ki se lahko izvleče dober meter iz kamina ven. To tipalo bo zaznalo temperaturo prostora, v katerem je kamin in če imaš nastavljeno, da ti kamin deluje ( vklop / izklop ) glede na temperaturo prostora, potem je to glavno tipalo in kam bi ga vlekel 10m ?!
Če pa imaš nastavljeno, da ti kamin deluje na doseženo temperaturo vode ( v tvojem primeru 60 st. ), neglede na temperaturo prostora, pa obstaja preprosta rešitev in to so el. termostatske glave na radiatorjih, ki ti bodo uravnavale temperaturo v prostoru. Bojler se ti bo v tem primeru vseeno grel, neodvisno na vse, saj vsaj en odjemalec toplote vendar more biti.
Poleg tega seveda na kaminu obstaja še priključek za zunanje enote ( vremenska regulacija, zunanji termostat....).
Ocena:
9
@cevko
Tam nekje na začetku teme je napisal, da bi rad tipal temperaturo v dnevni sobi. Torej je ta kamin nekje drugje.......
Termostatski ventili rešujejo problem regulacije temperatur v prostorih....
Ne rešujejo pa problem ohlajanja bojlerja, ko kamin ne ogreva.
Torej rabi vsaj še en diferenčni termostat in motorni/elektromagnetni ventil
Ocena:
0
Zdravo!
Hvala vsem za pomoč!
Glede bojlerja grem danes po tole,da mi vode ne bo več hladilo.
<!-- m --><a class="postlink" href="https://www.seltron.si/index.php/diferencni-regulator-sgc16h.html#.WfrSuWjWyUkhttps://">https://www.seltron.si/index.php/difere ... Ukhttps://</a><!-- m -->
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.seltron.si/motorni-pogon-avc05rs-5-nm-30-s-230-v-in-2p-krogelni-ventil-dn15.html#.WfrS0GjWyUk">http://www.seltron.si/motorni-pogon-avc ... frS0GjWyUk</a><!-- m -->
Drugače pa je kamin v kurilnici in ni v bivalnem prostoru.
Objave: 500
Teme: 10
Ocena:
159
Pri meni imam isto vezavo, le da brez talnega. Če pogledam včerajšnji primer; kamin štartal ob 16uri pa do 23 ure, temp. vode nastavljena na 65 stopinj. Dela pet radiatorjev, od tega trije z el. term. glavo, dva radiatorja grejeta stalno ( kopalnica in hodnik ) + 100l bojler. Zvečer se stuširamo trije bp. Kamin ugasne ob 23.uri. Danes ob 14. uri še vedno teče topla voda, da se bp lahko pomije posoda od kosila.
Danes ciklus ponovim.
Dvomim, da bi z kakšno drugo regulacijo kaj profitiral.
Ocena:
0
V mojem primeru imam sedaj natavljeno da peč gleda temperaturo prostora(med dnevno sobo in jedilnico) In ko se prostor segreje na 23c gre peč v stand by(izklop). Peč ko jo zjutraj vklopim brez problema segreje bojler do 55-60c in segreje prostor na temperaturo. Brez te regulacije pa bi mi brezveze peč shladila bojler med tem ko bi bila izklopljena zaradi dosežene temperature prostora za 15-20c in zvečer ne bi imel tople vode. V vsakem primeru je brezveze da se voda hladi skozi peč.
Bojlerja mi potem peč nebi segrela (verjetno)na 50-60c ker bi se prej segrel prostor in bi peč vgasnila. Zjutraj pa mi bojler segreje na 55:60c in se do večera z regulacijo ne bi dosti shladil
Ocena:
0
Zdravo!
Zanima me,če se da brez kakšni komplikacij na peči nastaviti da ko peč preide v stand by mode- se izklopi,da bi se takrat izklopila tudi obtočna črpalka v peči?
Ocena:
0
Zdravo!
Imam eno vprašanje.
Imam peč edilkamin idropoint na pelete ki ima **Lastno** črpalko.
Črpalka se vklopi na 40c,in deluje dokler voda v peči ne pade pod 37-38c. Tega kdaj se vklopi in izklopi se ne da spreminjati.
Torej..problem...
Ko se ogrevanje zaključi,in peč ugasne se mi črpalka izklopi šele po več kot 3.urah.
Problem je,da je ac40 za povratek nastavljen na 48c,in ko peč ugasne se ventil zapre na 48c in voda kroži samo med ventilom in pečjo,dokler se ne shladi na 38c...se pravi črpalka deluje za brezveze 3.ure.
Sedaj me zanima če ima lahko kakšne posledice,če na mešalnem ventilu kjer je ac40,odstranim motorni pogon,mešalni ventil ročno odprem na št 3,in namestim motorni pogon nazaj? Se pravi motorni pogon bi tako bil v končni zaprti legi,ventil bi bil pa malenkost odprt. S tem bi se voda hitreje ohladila.
Motorni pogon bi tako ali tako še naprej upravljal funkcijo in bi povratek držal na 48c,le ko bi nehalo goreti, se bi voda malenkost hitreje ohlajala,ker bi dotekala hladnejša voda iz radiatorjev.
Je to pre velik šok za peč,in bi kondenzirala?
Ali naj pustim tako kot je,in pustim črpalko delovati v prazno še 3h?
Hvala
Ocena:
0
Ali predlagate kakšno drugo rešitev?
Objave: 37
Teme: 2
Ocena:
0
sabo
ko se voda v bojleru segreje zapri ventil.
katere pelete kuriš in kakšna je kaj poraba pelet in kako pogosto čistiš peč
Ocena:
0
Ne razumem kaj si napisal? Kakšen ventil?
Problem je samo da topla voda ko se ac30 zapre krozi med pečjo in regulatorjem. Torej se more iz 48c shladiti na 38 da se črpalka ugasne.